Krimforfatter Jørn Lier Horst vitner i Kristin-saken

Jørn Lier Horst arbeidet med Kristin-saken for 17 år siden.

Jørn Lier Horst arbeidet med Kristin-saken for 17 år siden. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

For 17 år siden var krimforfatter Jørn Lier Horst politimann. Torsdag skal han vitne i retten om Kristin-drapet – verkebyllen av en sak som han deltok i etterforskningen av.

DEL

Den daværende etterforskeren kommer til Borgarting lagmannsrett torsdag formiddag, for å svare på spørsmål om sitt arbeid med barnedrapssaken i Larvik i 1999. Arbeidet til etterforskerne ved Larvik politikammer førte til at den nå 39 år gamle mannen som er tiltalt for drapet, ble pågrepet og siktet.

Bevisene etterforskerne framskaffet holdt til domfellelse i Larvik herredsrett, men da nye analyser skapte tvil om et viktig DNA-bevis i saken, kastet påtalemyndigheten kortene. Saken ble henlagt. Tiltalte ble frifunnet.

Les også: Tror tiltalte er uskyldig

LES OGSÅ: Han fant Kristin

«Hull på verkebyllen»

Horst var svært lettet da den samme mannen ble pågrepet på nytt i fjor sommer. Selv om det er opp til juryen å bestemme om mannen er skyldig, virker Horst fortsatt overbevist.

Han har ikke villet kommentere saken offentlig i forkant av rettssaken, men i en tweet da nyhetene om pågripelsen ble kjent, skrev han at det endelig hadde gått «hull på 16 år gammel verkebyll»

– Beskjeden om at det er kommet til en pågripelse, var en etterlengtet beskjed og en lettelse, sa han til NRK da.

Les også: Taklet ikke bruddet

Broren og vennene

Resten av dagen er satt av til vitner som forsvarer Brynjar Meling skal føre. I stor grad er det snakk om karaktervitner, blant annet tiltaltes bror. Han hadde besøk av tiltalte under et selskap hjemme hos seg kvelden 5. august 1999, samme kveld som Kristin Juel Johannessen ble drept.

LES OGSÅ: Kristins kropp ble flyttet etter drapet og sykkelen ble gjemt

I tillegg skal fem venner som også hadde en viss kontakt med tiltalte den aktuelle kvelden gi retten sine vitneprov. Meling vil trolig forsøke å svekke inntrykket av tiltalte som en mann i dyp mental og emosjonell ubalanse sommeren 1999.

Meling bekrefter at et hovedtema blir hvordan tiltalte fremsto i dagene rundt drapet. (©NTB)

Artikkeltags