Aktor mener innsatsen til Kristins familie kan ha vært avgjørende

VIKIG INNSATS: Aktor i Kristin-saken mener familiens og spesielt farens, innsats har vært avgjørende for at saken kommer opp på nytt. Her storesøster Linda Juel Johannessen og far Roar Juel Johannessen før Borgarting lagmannsrett settes tirsdag. Bistandsadvokat for familien er Astri Aas-Hansen (i midten).
 Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

VIKIG INNSATS: Aktor i Kristin-saken mener familiens og spesielt farens, innsats har vært avgjørende for at saken kommer opp på nytt. Her storesøster Linda Juel Johannessen og far Roar Juel Johannessen før Borgarting lagmannsrett settes tirsdag. Bistandsadvokat for familien er Astri Aas-Hansen (i midten). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Familien til Kristin Juel Johannessen (12) la aldri bort drapssaken, selv om den ble henlagt. Det er deres fortjeneste at saken ikke gikk i glemmeboka for Vestfold politidistrikt, mener aktor.

DEL

– Gjentatte ganger fra henleggelsen i 2003 har familien bedt politiet gjenåpne etterforskningen av saken. De har sørget for at den aldri gikk i glemmeboka for Vestfold politidistrikt, sa statsadvokat Alf Martin Evensen da han holdt sitt innledningsforedrag i Borgarting lagmannsrett tirsdag formiddag.

Da politiet i 2014 sendte inn bevismateriale, innhentet under etterforskningen av drapet helt tilbake til 1999, til analyse hos Kripos, kan det godt skyldes familiens utrettelige arbeid, ifølge Evensen. De nye analysene av neglene til Kristin Juel Johannessen viste sporstoff etter to DNA – Kristins eget og mannen som nå står tiltalt på nytt for drapet.

– Dette beviset knytter ikke bare mannen til åstedet, men det mest sentrale av alle åsteder – Kristin selv, sa Evensen.

Den 39 år gamle tiltalte mannen nektet straffskyld da lagdommer Mette Trovik spurte hvordan han stilte seg til skyldspørsmålet.

Han har helt siden han kom i etterforskernes søkelys tre uker etter drapet nektet befatning med det, til tross for at han er blitt konfrontert med flere vitneobservasjoner som plasserer ham på viktige steder.

(Saken fortsetter under tidslinjen)

Eli Hagen valgt ut av juryen i Kristin-saken

(Nyhetsgrafikk)

(Nyhetsgrafikk)

Eli Hagen var en av de 17 potensielle jurymedlemmene da rettssaken etter drapet på Kristin Juel Johannessen startet tirsdag. Hun ble imidlertid valgt bort av advokat Brynjar Meling.

Meling, forsvareren til den drapstiltalte 39-åringen, brukte den såkalte utskytingsretten og valgte ut Eli Hagen og to andre.

Dommeren i saken trakk også ut tre av jurymedlemmene. Elleve personer skal sitte i juryen under rettssaken, men bare ti av dem skal avgjøre skyldspørsmålet når saken er ferdig.

Meling begrunner utvelgelsen med at han har saksøkt Eli Hagens mann, tidligere Frp-leder Carl I. Hagen, på vegne av mulla Krekar.

Horst skal vitne i Kristin-saken

Krimforfatter og tidligere leder for etterforskningen av drapet på Kristin Juel Johannessen, Jørn Lier Horst, skal vitne i rettssaken som startet i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

Horst ledet etterforskningen som førte til pågripelsen av den tiltalte i 1999.

– Det er en etterlengtet beskjed å få og en lettelse. Det har vært en verkebyll for hele politidistriktet. Det vil overraske meg veldig hvis ikke den siktede er veldig godt kjent i etterforskningen fra tidligere, sa Horst da den tiltalte ble pågrepet på nytt i fjor.

Kristin Juel Johannessen (12) ble drept i 1999. I 2001 ble en mann dømt til 12 års fengsel for drapet. To år senere ble det lagt fram DNA-beviser som gjorde at mannen ble frifunnet. Ny teknologi førte til at mannen nok en gang ble pågrepet i fjor sommer.

Rettssaken i Borgarting lagmannsrett startet tirsdag. Det er satt av tre uker til saken.

LES OGSÅ: Denne saken inspirerte Horst til ny bok

Artikkeltags