Kristins kropp ble flyttet etter drapet og sykkelen ble gjemt

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Alt tyder på at gjerningsmannen forsøkte å skjule spor etter drapet på Kristin Juel Johannessen (12). Kroppen hennes var flyttet, og sykkelen, hjelmen og ryggsekken gjemt.

DEL

– Sykkelen hennes lå oppå hjelmen og ryggsekken. Mest sannsynlig var gjenstandene forsøkt gjemt, sa tidligere politioverbetjent Knut Holthe i Kripos i Borgarting lagmannsrett torsdag.

Han kom til stedet sammen med et team av teknikere fra Kripos morgenen etter at tolv år gamle Kristin Juel Johannessen ble funnet drept. Tre områder skilte seg ut som sentrale i saken: Stedet der sykkelen og de andre gjenstanden jenta hadde med seg, lå, et område hvor det høye gresset langs stien lå flatt og selve funnstedet.

Holthe regner det som sannsynlig at jenta først ble drept, før gjerningsmannen flyttet kroppen hennes og forsøkte å gjemme sykkelen, hjelmen og ryggsekken.

Kristn Juel Johannesen var på vei for å bade med en venninne i Goksjø da hun forsvant kvelden 5. august 1999. Etter en intens leteaksjon i regi av familie og venner, ble sykkelen hennes funnet.

– Jeg skjønte raskt at dette var noe verre enn en tolvåring som var ute og lekte og som hadde glemt tiden, sa politibetjent Thomas Werner Rizi, som var første polititjenestemann på saken.

Les også: Hundeføreren fra Larvik var første mann på åstedet 5. august 1999 

Fant blod og hår

Kort tid senere ble tolvåringen funnet drept, i en kroppsstilling og i et område som tydet på at gjerningsmannen hadde flyttet henne dit, fortalte Holthe fra Kripos. Noen meter lenger inn i skogen ble det funnet blod, ørepynt og senere et kroppshår. Det var dette stedet Kripos-teknikerne mener drapet fant sted.

Hennes venstre hånd var lett knyttet – det er herfra den tiltalte 39-åringens DNA er funnet.

Holthe beskrev de nitide undersøkelsene på stedet i dagene etter drapet. Kroppshåret ble først funnet etter at torvgrunnen var gravd opp, delt i ruter og undersøkt i laboratoriet til Kripos med gafler til å pirke og rake i torven og pinsett til å lukke opp funn.

Les mer om hva som skjedde i retten torsdag: Kristin-saken: Politimann fortalte retten om funnet av Kristin

Obdusenten: Ingen fysisk kontakt med Kristins negler

Det var ingen direkte fysisk kontakt med neglene til Kristin Juel Johannessen som kunne medføre DNA-smitte da de ble klippet av, ifølge obdusenten.

– Neglene ble klippet av slik at de falt rett ned i en plastpose med lynlås. Det var en pose for hver hånd, sa overlege Per Hoff-Olsen i Borgarting lagmannsrett torsdag.

Temaet er aktualisert av advokat Brynjar Melings kritiske holdning til det nye DNA-beviset mot den nå 39 år gamle tiltalte mannen. Forsvareren mener det har vært rikelig med anledninger til at 39-åringens DNA kan ha kommet på neglene gjennom oversmitte fra annet materiale.

Hoff-Olsen obduserte jenta dagen etter at hun ble funnet drept. Det ble gjort funn av skader som relativt entydig fortalte at tolvåringen var blitt kvalt til døde med rå kraft, sannsynligvis med gjerningsmannens hender.

Obdusenten var også mannen som klippet av neglene på hendene til Kristin.

– Kan ha blitt åpnet

Meling poengterte at uten annen forsegling en selve lynlåsen, har en lang rekke personer hatt mulighet til å åpne og lukke dem en rekke ganger uten at det ville ha syntes på posene.

Hoff-Olsen avviste langt på vei en slik mulighet i forbindelse med sin egen befatning med neglene. Etter på ha klippet dem av og lukket posene med lynlås, ble de båret rett opp til avdeling for biologiske spor på det daværende Rettsmedisinske institutt.

– Ja, men det er 17 år siden, parerte Meling.

Overfor NTB poengterer han at posene er blitt transportert til flere forskjellige etater og enheter innen politiet i denne perioden. Han framholder dessuten at det er en femårsperiode hvor politi og påtalemyndighet sliter med å dokumentere hvor beviset befant seg.

Badedrakten skåret over

Den døde jenta ble funnet påkledd, men da teknikere undersøkte henne nærmere, fant de badedrakten henne skåret i to. Mest sannsynlig ble det brukt en kniv til å skjære over badedrakten, ifølge Holthe.

Aktor var under tiltaltes forklaring opptatt av at mannen hadde en kniv med seg etter en båttur på Farrisvannet dagene før drapet, uten å koble kniven direkte til badedraktfunnet under utspørringen.

Tiltalte poengterte da at man gjerne har med seg kniv når man er ute i skog og mark.

Artikkeltags