Hjelmgåten i Kristin-saken er løst

FJERDE DAG: Statsadvokat Alf Martin Evensen (t.h.) har ett av sine viktigste vitner på den fjerde dagen av rettssaken i Kristin-saken i Borgarting Lagmannsrett. Her hilser han på forsvarer Brynjar Meling.

FJERDE DAG: Statsadvokat Alf Martin Evensen (t.h.) har ett av sine viktigste vitner på den fjerde dagen av rettssaken i Kristin-saken i Borgarting Lagmannsrett. Her hilser han på forsvarer Brynjar Meling. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kripos har klart å identifisere et hittil ukjent håndavtrykk på sykkelhjelmen til Kristin Juel Johannessen; det er Kristins eget.

DEL

(Sandefjords Blad) (Vi følger Kristin-saken med liveoppdateringer. De kan du lese litt lenger ned i saken .)

Oslo (NTB): Avtrykket framsto som gåtefullt da drapet på den tolv år gamle jenta ble behandlet i Larvik herredsrett i 2001. Det var av så dårlig kvalitet at det ikke lot seg identifisere, og etterlot seg et spørsmål om det kunne tilhøre personer som ikke var en del av det daværende persongalleriet i saken.

Nå har Kripos i nye undersøkelser klart å matche det til håndavtrykket med Kristin Juel Johannessens, opplyste den pensjonert politioverbetjent Arne Kristoffersen da han vitnet i Kristin-saken fredag ettermiddag.

Kripos var i 2001 relativt sikre på at avtrykket verken tilhørte tiltalte, Kristin selv eller noen i hennes familie – selv om lederen av åstedsgranskingen ikke ville utelukke at det tilhørte gjerningsmannen.

Sykkelen, hjelmen og ryggsekken var forsøkt gjemt noen titalls meter fra åstedet. Politiet mente gjerningsmannen hadde forsøkt å gjemme gjenstandene etter drapet i august 1999.

Forklarte seg om Lågendalsmannen

Fredag vitnet også aktoratets kronvitne, kvinnen som så den såkalte Lågendalsmannen flere ganger, samme dag som Kristin ble drept.

Kvinnens vitneprov var en av bærebjelkene i bevisgrunnlaget for den fellende dommen i 2001 mot den nå 39 år gamle tiltalte. Fredag var hun til Borgarting lagmannsrett – 15 år senere – for på nytt å fortelle om sine observasjoner om kvelden 5. august 1999, rundt tidspunktet for drapet på Kristin Juel Johannessen.

Hele ni ganger ble hun passert av en mopedist, delvis til fots og delvis kjørende på moped, langs riksvei 40, også kjent som Lågendalsveien. Observasjonene dannet grunnlaget for profilen av den såkalte Lågendalsmannen og fantomtegningen politiet kort tid etter drapet gikk ut med i mediene.

Beskrivelser av moped sentralt

Senere, i en fotokonfrontasjon, pekte kvinnen ut mannen som igjen sitter på tiltalebenken som mopedisten hun fant så påfallende og mistenkelig. Politimannen som gjennomførte fotokonfrontasjonen kommer også til lagmannsretten fredag.

Vitnets observasjoner bidro også til at politiet startet letingen etter eiere av en spesiell type crossmoped. Beskrivelsen av mopeden sammenfalt med observasjoner andre vitner i saken hadde gjort, og førte til at 39-åringen ble kalt inn til vitneavhør. Han eide en moped som politiet mente passet vitnenes beskrivelser.

I tre måneder hadde han status som vitne, før politiet tok ut siktelse mot ham..

Samarbeider om dekningen

Sandefjords Blad, Østlands-Posten og Tønsbergs Blad vil samarbeide om å rapportere fra Borgarting lagmannsrett. Vi vil produsere nyhetsartikler og vi vil direkterapportere fra rettssalen de første dagene.

Har du spørsmål eller kommentarer kan du komme med dem i liveoppdateringen. Bare trykk der det står «kommentar», med en snakkeboble foran. Vi kan ikke love at vi rekker å svare, men vi prøver hvis vi har tid.

NB! For punktvis fakta om Kristin-saken, se nederst i saken.

LES OGSÅ:

Kristins kropp ble flyttet etter drapet og sykkelen ble gjemt

Han fant Kristin 

Stoppet bevisavskjæring selv

– Jeg var aldri i kontakt med avdøde 

– Det er naturlig at han ikke husker alt 

Aktor mener innsatsen til Kristins familie kan ha vært avgjørende 

Kristin-saken:

 • Kristin Juel Johannessen (12) fra Hedrum i Larvik forsvant 5. august 1999 da hun syklet for å bade sammen med en venninne i Goksjø.
   
 • Hun ble sist sett cirka klokken 18.40. Da hun ikke dukket opp som avtalt, ble det satt i gang søk.
   
 • Hun ble funnet død klokken 23.30 på Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum. Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.
   
 • En uke etter ble en 54 år gammel mann pågrepet og siktet. Siktelsen ble frafalt noen måneder senere, og mannen fikk erstatning.
   
 • I mai 2000 ble en 23 år gammel mann siktet for drapet.
   
 • I 2001 ble han dømt til 12 års fengsel. I 2003 ble han frifunnet, da en DNA-test viste at hår fra åstedet ikke stammet fra ham.
   
 • Samme mann (39) ble i juli 2015 pågrepet på nytt og siktet for forsettlig drap. Bakgrunnen for siktelsen er ifølge politiet teknisk gjennombrudd i forbindelse med ny DNA-analyse.
   
 • 17. mars opplyste Gjenopptakelseskommisjonen at saken er gjenåpnet. Det er første gang at en drapssak blir gjenopptatt etter en rettskraftig frifinnelse.
   
 • Saken behandles i Borgarting lagmannsrett fra 16. august til 7. september.

Artikkeltags