Kristin-saken: Andre uke starter i dag

FJERDE DAG: Statsadvokat Alf Martin Evensen (t.h.) har ett av sine viktigste vitner på den fjerde dagen av rettssaken i Kristin-saken i Borgarting Lagmannsrett. Her hilser han på forsvarer Brynjar Meling.

FJERDE DAG: Statsadvokat Alf Martin Evensen (t.h.) har ett av sine viktigste vitner på den fjerde dagen av rettssaken i Kristin-saken i Borgarting Lagmannsrett. Her hilser han på forsvarer Brynjar Meling. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Den tiltales tidligere samboer vitnet blant annet i Borgarting tirsdag.

DEL

(Sandefjords Blad) (Vi følger Kristin-saken med liveoppdateringer. De kan du lese litt lenger ned i saken .)

Under den første uken kom det fram at Kripos i nye undersøkelser klarte å matche det til håndavtrykket med Kristin Juel Johannessens, opplyste den pensjonert politioverbetjent Arne Kristoffersen da han vitnet i Kristin-saken fredag ettermiddag.

Avtrykket framsto som gåtefullt da drapet på den tolv år gamle jenta ble behandlet i Larvik herredsrett i 2001. Det var av så dårlig kvalitet at det ikke lot seg identifisere, og etterlot seg et spørsmål om det kunne tilhøre personer som ikke var en del av det daværende persongalleriet i saken.

Kripos var i 2001 relativt sikre på at avtrykket verken tilhørte tiltalte, Kristin selv eller noen i hennes familie – selv om lederen av åstedsgranskingen ikke ville utelukke at det tilhørte gjerningsmannen.

Sykkelen, hjelmen og ryggsekken var forsøkt gjemt noen titalls meter fra åstedet. Politiet mente gjerningsmannen hadde forsøkt å gjemme gjenstandene etter drapet i august 1999.

Høyesterett avviste anke

Utenfor rettsalen avgjorde Høyesteretts ankeutvalg at pressen ikke skal få fotografere lagrettsmedlemmene i Kristin-saken.

Norsk Presseforbund hadde anket Borgarting lagmannsretts avgjørelse, men ankeutvalget slo fast at de kunne bruke en paragraf som gir hjemmel til å forby filming og fotografering også utenfor rettssaken.

Høyesterett begrunner også avgjørelsen om å nekte fotografering av den siktede med vern av identifisering, og høyesteretts ankeutvalg skriver at det er tilstrekkelig åpenhet i rettssaken, siden den går for åpne dører.

Samarbeider om dekningen

Sandefjords Blad, Østlands-Posten og Tønsbergs Blad vil samarbeide om å rapportere fra Borgarting lagmannsrett. Vi vil produsere nyhetsartikler og vi vil direkterapportere fra rettssalen de første dagene.

Har du spørsmål eller kommentarer kan du komme med dem i liveoppdateringen. Bare trykk der det står «kommentar», med en snakkeboble foran. Vi kan ikke love at vi rekker å svare, men vi prøver hvis vi har tid.

NB! For punktvis fakta om Kristin-saken, se nederst i saken.

LES OGSÅ:

Kristins kropp ble flyttet etter drapet og sykkelen ble gjemt 

Han fant Kristin 

Stoppet bevisavskjæring selv

– Jeg var aldri i kontakt med avdøde 

– Det er naturlig at han ikke husker alt 

Aktor mener innsatsen til Kristins familie kan ha vært avgjørende 

Kristin-saken:

 • Kristin Juel Johannessen (12) fra Hedrum i Larvik forsvant 5. august 1999 da hun syklet for å bade sammen med en venninne i Goksjø.
   
 • Hun ble sist sett cirka klokken 18.40. Da hun ikke dukket opp som avtalt, ble det satt i gang søk.
   
 • Hun ble funnet død klokken 23.30 på Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum. Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.
   
 • En uke etter ble en 54 år gammel mann pågrepet og siktet. Siktelsen ble frafalt noen måneder senere, og mannen fikk erstatning.
   
 • I mai 2000 ble en 23 år gammel mann siktet for drapet.
   
 • I 2001 ble han dømt til 12 års fengsel. I 2003 ble han frifunnet, da en DNA-test viste at hår fra åstedet ikke stammet fra ham.
   
 • Samme mann (39) ble i juli 2015 pågrepet på nytt og siktet for forsettlig drap. Bakgrunnen for siktelsen er ifølge politiet teknisk gjennombrudd i forbindelse med ny DNA-analyse.
   
 • 17. mars opplyste Gjenopptakelseskommisjonen at saken er gjenåpnet. Det er første gang at en drapssak blir gjenopptatt etter en rettskraftig frifinnelse.
   
 • Saken behandles i Borgarting lagmannsrett fra 16. august til 7. september.

Artikkeltags