Kristin-saken: Ekspertvitne avviser smitte

DET NYE: Statsadvokat Alf Martin Evensen t.h. fører saken for påtalemyndighetene og legger fredag fram alt om det nye DNA-beviset som sørget for at saken ble gjenopptatt.

DET NYE: Statsadvokat Alf Martin Evensen t.h. fører saken for påtalemyndighetene og legger fredag fram alt om det nye DNA-beviset som sørget for at saken ble gjenopptatt. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

DNA-funnet som aktoratet mener nagler den 39 år gamle tiltalte til drapet på Kristin Juel Johannessen, var oppe i sin fulle bredde i retten fredag.

DEL

(Sandefjords Blad) (Vi følger Kristin-saken med liveoppdateringer. De kan du lese litt lenger ned i saken .)

En av landets fremste eksperter på DNA, fagdirektør Bente Mevåg ved avdeling for biologiske spor ved Folkehelseinstituttet, kom til Borgarting lagmannsrett for å redegjøre for det oppsiktsvekkende gjennombruddet i etterforskningen av Kristin-drapet.

Saken ble henlagt i 2003. Først tolv år senere hadde Folkehelseinstituttet teknologien som måtte til for å trekke ut DNA-profilen til tiltalte fra hudrester på neglene til Kristin Juel Johannessen (12).

Komplett DNA-profil

Profilen er komplett og vanskelig å forklare seg bort fra for tiltalte. Han framholder selv at hans arvestoff må ha kommet på neglene til jenta ved såkalt oversmitte i løpet av de 17 årene som er gått siden obdusenten sikret beviset.

DNA-gjennombruddet er den eneste forskjellen i bevisbildet fra 2003.

– Dette beviset knytter ikke bare mannen til åstedet, men til det mest sentrale av alle åsteder – Kristin selv, sa Evensen.

Det ble også ført vitner som har hatt befatning med avdødes negler, for om mulig å imøtegå påstandene fra forsvarer Brynjar Meling om uforsiktig håndtering, dårlig sikkerhet og fare for oversmitte.

Ser på andre muligheter

– Ettersom tiltalte har forklart at han aldri har møtt Kristin, og at han ikke har vært på åstedet på mange år, så har jeg skjønt at vi må se på muligheten for at hans DNA har kommet på neglene på annen måte enn ved direkte kontakt, sa statsadvokat Alf Martin Evensen i innledningsforedraget for snart to uker siden.

Han har stevnet dem som har hatt tilgang til disse neglene siden 1999 til 2015, blant andre to polititjenestemenn som har håndtert beslagsrommet.

Fredag er den siste dagen med bevisførsel i Kristin-saken. Til uka skal partene prosedere om skyld, og juryen vil til slutt få det siste ordet i så måte.

LES OGSÅ:

Krimforfatter Jørn Lier Horst vitner i Kristin-saken

Tror tiltalte er uskyldig 

Taklet ikke bruddet

Kristins kropp ble flyttet etter drapet og sykkelen ble gjemt 

Han fant Kristin 

Stoppet bevisavskjæring selv

– Jeg var aldri i kontakt med avdøde 

– Det er naturlig at han ikke husker alt 

Aktor mener innsatsen til Kristins familie kan ha vært avgjørende 

Samarbeider om dekningen

Sandefjords Blad, Østlands-Posten og Tønsbergs Blad vil samarbeide om å rapportere fra Borgarting lagmannsrett. Vi vil produsere nyhetsartikler og vi vil direkterapportere fra rettssalen de første dagene.

Har du spørsmål eller kommentarer kan du komme med dem i liveoppdateringen. Bare trykk der det står «kommentar», med en snakkeboble foran. Vi kan ikke love at vi rekker å svare, men vi prøver hvis vi har tid.

Kristin-saken:

 • Kristin Juel Johannessen (12) fra Hedrum i Larvik forsvant 5. august 1999 da hun syklet for å bade sammen med en venninne i Goksjø.
   
 • Hun ble sist sett cirka klokken 18.40. Da hun ikke dukket opp som avtalt, ble det satt i gang søk.
   
 • Hun ble funnet død klokken 23.30 på Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum. Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.
   
 • En uke etter ble en 54 år gammel mann pågrepet og siktet. Siktelsen ble frafalt noen måneder senere, og mannen fikk erstatning.
   
 • I mai 2000 ble en 23 år gammel mann siktet for drapet.
   
 • I 2001 ble han dømt til 12 års fengsel. I 2003 ble han frifunnet, da en DNA-test viste at hår fra åstedet ikke stammet fra ham.
   
 • Samme mann (39) ble i juli 2015 pågrepet på nytt og siktet for forsettlig drap. Bakgrunnen for siktelsen er ifølge politiet teknisk gjennombrudd i forbindelse med ny DNA-analyse.
   
 • 17. mars opplyste Gjenopptakelseskommisjonen at saken er gjenåpnet. Det er første gang at en drapssak blir gjenopptatt etter en rettskraftig frifinnelse.
   
 • Saken behandles i Borgarting lagmannsrett fra 16. august til 7. september.

Artikkeltags