Kristin-saken: Politimann fortalte retten om funnet av Kristin

Brynjar Meling er tiltaltes forsvarer.

Brynjar Meling er tiltaltes forsvarer. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Etter en intens leteaksjon i nærområdet ble Kristin Juel Johannessen (12) funnet drept i et skogholt. Torsdag var politimannen som fant henne, i Borgarting lagmannsrett.

DEL

(Sandefjords Blad) (Vi følger Kristin-saken med liveoppdateringer. De kan du lese litt lenger ned i saken .)

Hundeføreren var første politimann på åstedet for drapet på den 12 år gamle jenta. Han ble satt inn i søket da folk som deltok i den intense leteaksjonen kvelden 5. august for 17 år siden, hadde funnet sykkelen hennes forlatt, sammen med hjelmen og ryggsekken hennes.

Hun var på vei til Goksjø i Mørk i Larvik for å bade med en venninne da hun forsvant på veien. Obduksjonen av henne viste at hun var blitt kvalt etter «vold mot halsen» som det het i aktors innledningsforedrag.

Obdusenten, Per Hoff Olsen, forklarte seg om sin undersøkelse av jenta og hvilke funn som ble gjort. Det er han som klippet av neglene på hennes venstre hånd – de samme neglene det 16 år senere ble funnet DNA på fra mannen som nå står tiltalt for drapet.

Kripos fortalte om hårfunn

Også tidligere politioverbetjent Knut Holthe fra Kripos kom for å gi Borgarting lagmannsrett en redegjørelse om åstedsundersøkelsen. Det er kjent fra den første delen av rettsprosessen at det under disse undersøkelsene ble funnet et kroppshår som inneholdt delvis DNA fra en person i 39-åringens slekt.

Da det samme håret ble undersøkt på nytt før ankesaken skulle opp i 2003, ble det fastslått at det mest sannsynlig tilhørte en kvinne og ikke den nå 39 år gamle mannen.

Denne utviklingen var grunnen til at Riksadvokaten konkluderte med at saken mot ham måtte trekkes.

Ikke helt unaturlig ble det snakket mindre om dette håret i dag. I stedet konsentrerte både aktor og forsvarer seg mest om hvor godt sikret åstedet var, og hvor god bevishåndteringen var.

Samarbeider om dekningen

Sandefjords Blad, Østlands-Posten og Tønsbergs Blad vil samarbeide om å rapportere fra Borgarting lagmannsrett. Vi vil produsere nyhetsartikler og vi vil direkterapportere fra rettssalen de første dagene.

Har du spørsmål eller kommentarer kan du komme med dem i liveoppdateringen. Bare trykk der det står «kommentar», med en snakkeboble foran. Vi kan ikke love at vi rekker å svare, men vi prøver hvis vi har tid.

NB! For punktvis fakta om Kristin-saken, se nederst i saken.

LES OGSÅ:

Stoppet bevisavskjæring selv

– Jeg var aldri i kontakt med avdøde 

– Det er naturlig at han ikke husker alt 

Ikke opplevd nøling fra meddommere (for abonnenter)

Aktor mener innsatsen til Kristins familie kan ha vært avgjørende 

Nå håper Kristins foreldre endelig å få satt punktum

Kristin-saken:

 • Kristin Juel Johannessen (12) fra Hedrum i Larvik forsvant 5. august 1999 da hun syklet for å bade sammen med en venninne i Goksjø.
   
 • Hun ble sist sett cirka klokken 18.40. Da hun ikke dukket opp som avtalt, ble det satt i gang søk.
   
 • Hun ble funnet død klokken 23.30 på Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum. Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.
   
 • En uke etter ble en 54 år gammel mann pågrepet og siktet. Siktelsen ble frafalt noen måneder senere, og mannen fikk erstatning.
   
 • I mai 2000 ble en 23 år gammel mann siktet for drapet.
   
 • I 2001 ble han dømt til 12 års fengsel. I 2003 ble han frifunnet, da en DNA-test viste at hår fra åstedet ikke stammet fra ham.
   
 • Samme mann (39) ble i juli 2015 pågrepet på nytt og siktet for forsettlig drap. Bakgrunnen for siktelsen er ifølge politiet teknisk gjennombrudd i forbindelse med ny DNA-analyse.
   
 • 17. mars opplyste Gjenopptakelseskommisjonen at saken er gjenåpnet. Det er første gang at en drapssak blir gjenopptatt etter en rettskraftig frifinnelse.
   
 • Saken behandles i Borgarting lagmannsrett fra 16. august til 7. september.

Artikkeltags