Gå til sidens hovedinnhold

Kultur og idioti

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kulturhuset Bølgen har over natta fått redusert publikumskapasitet. En helt idiotisk regulering, peser maskert kultursjef Andreas Gilhuus dramatisk til ØP 23. ds.. Gilhuus sitt maskeball i friluft kan tolkes som en demonstrasjon mot myndighetenes metode for å begrense virussmitte. Altså utomhus idioti sammenlignbart med innomhus begrensninger på kulturell nytelse. To sider av samme sak, liksom. Men det kan også tenkes at kulturhussjefen kjenner på frykten. Han bærer masken for å unngå å havne i respirator og dø i siste akt. I så fall burde kanskje han og andre kulturhussjefer snarest låse dørene og kaste nøklene.

Jeg fristes her til å sitere Mark Twain; La oss være takknemlig for idiotene. Hvis vi ikke hadde dem, ville ikke vi andre blitt til noe som helst...

Norske myndigheter har så langt i pandemien sørget for tilfredsstillende tiltak for å begrense smitte. Forstår jeg i denne sammenhengen Gilhuus og Studio Nilles sine bekymringer for utestengte arrangører og publikum knyttet til de nye reguleringene som Gilhuus kaller idiotisme? Nei, det er vanskelig å innse at deres angst for at manglende påfyll av kultur i form av scenekunst en gang i uka eller måneden skaper ugjenkallelige opplevelser i lokale folkesjeler. Og gjør oss kulturelt tilbakestående. Dette i motsetning til en pandemi, der ett dødbringende virus det siste året har mutert til varianter hvis virkninger ingen ennå kjenner utgangen på. Som lemlester og dreper mennesker hver dag. Og skaper snikende frykt utsatte grupper kjenner på hver dag.

Nei, våre bekymringer er ikke manglende kulturformidlinger fra scenen på Bølgen. De kan i alle sjangre generelt og i en vanskelig tid, til enhver tid og i overkommelig fremtid oppleves på TV i topp kvalitet om enn i mindre format. Nei, nå venter alle på å bli vaksinert. Med og uten underforliggende sykdommer. Derfor gjelder det nå og i tiden fremover å ta ansvar og følge opp pålegg og oppfordringer fra våre helsemyndigheter. I mellomtiden skal vi ikke være så betatt av oss selv – det har vært kulturer før oss, har noen sagt. Og etter oss, kunne man legge til.

-Altså om da ikke idiotien har tatt oss først...

Kommentarer til denne saken