Dette kan du få med deg på museene i vår

Aktiv vår: Konsulent Aleksander Oxholm og museumssjef Aina Aske ser fram til en aktiv museumsvår.

Aktiv vår: Konsulent Aleksander Oxholm og museumssjef Aina Aske ser fram til en aktiv museumsvår. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

En økt satsing på Sjøfartsmuseet og et spennende nytt påskekriminelt tilbud i Herregården er museumssjef Aina Askes våroppskrift

DEL

Larvik museum er aktive på flere steder. Både Larvik museum i Nedre Verksgård på Langestrand, Herregården og Sjøfartsmuseet ved Tollerodden er baser for formidling, i tillegg til Gumserød gård og aktiviteter utenfor disse faste lokasjonene.

Denne våren er det derimot Sjøfartsmuseet som får de fleste arrangementene.

– Ja, det jobbes en del ekstra med sjøfart nå. Det er utrolig hyggelig med den responsen og entusiasmen vi møter når vi prøver å fylle Sjøfartsmuseet igjen. Det er kanskje ikke så rart, Larvik er jo en kystby, forteller museumssjef Aina Aske.

Et par sesonger med fokus på Sjøfartsmuseet viser seg å være bra. Fjorårets åpning av utstillingen «Oppdagere og eventyrer» har blitt fulgt opp med foredrag knyttet til historier fra utstillingen.

LES OGSÅ: Odd rakk å få historien sin på museum

Sjøfart med foredrag

– Tre av vårens arrangementer er lagt til Sjøfartsmuseet. Der starter vi med et foredrag om Magnus Andersen, før vi kommer med det andre foredraget om Oscar Wisting, da med fokus på hans ferd med «Maud», røper konsulent Aleksander Oxholm.

På slutten av våren blir det selvfølgelig en maritim dag der museet også har samarbeid med foreninger som tar aktiviteter utenfor selve museumsbygningen.

– Vi har heldigvis et godt samarbeid med flere foreninger knyttet til Sjøfartsmuseet, sier museumssjefen og viser til både Fridhjofs Venner, Foreningen Larvik Sjøfartsmuseum og Tollerodden.

Fastelavn og herregårdskrim

Noen faste aktivitetsdager er det alltid i et sesongprogram. Men museet overrasker litt rundt påsketider.

– Fastelavn går som vanlig i Verksgården med de kjente aktivitetene som pynting av ris og selvfølgelig boller, smiler Oxholm som også lover at museet skal stille på Barnas Verdensdag i Sliperiet denne våren.

– Der hadde vi suksess med et opplevd er barn kan få kjenne på hvordan det er å være førstereis i fjor. Det gjentar vi nå. Men i Herregården endrer vi på påskeaktiviteten, forklarer han.

Tidligere har de hatt påskeverksted i Verksgården, men når de først flytter påskeaktiviteten til Herregården kan de like godt gjøre en kriminell endring.

– Påsken er krimtid og da blir det et mysterium i Herregarden. Der er det jo et galleri av tro og utro tjenere, så vi trenger ikke finne opp så mye, ler museumssjefen og signaliserer at det tas utgangspunkt i folk som har levd i bygningene.

– Vi lager et mysterium der familier kan gå rundt og finne spor. Så kan de kanskje avsløre hvem den skyldige er og løse mysteriet, forklarer Oxholm.

LES OGSÅ: Guidet tur til Larviks skulpturer

Elevene skal innom

Foruten et flott arrangementsprogram har museet både faste åpningstider for publikum og ikke minst besøk av en mengde skoleklasser hver uke.

– Akkurat nå har vi startet opp med 2.-klassingene som skal ha sitt første møte med museet, så kommer et prosjekt som heter «Det angår også deg», for videregående elever, før 1.-klassingene avslutter skoleåret med en tur til Gumserød Gård, forteller Aske.

Alle disse skoleaktiviteten er et samarbeid med kulturkontoret som en del av Den Kulturelle Skolesekken.

Program for våren på museumet

Foredrag om Magnus Andersen
Sjøfartsmuseet, torsdag 25. januar kl. 19.00
Magnus Andersen var Langestrand-gutten som krysset Atlanterhavet i et vikingskip og skapte oppmerksomhet om Norge og norsk historie i USA. James Ronald Archer forteller om denne pionerturen med vikingskip i moderne tid. Foredraget arrangeres i samarbeid med Foreningen Larvik Sjøfartsmuseum.

Fastelavn
Verksgården, søndag 11. februar kl. 12.00-16.00
På fastelavnssøndag har vi åpent i Verksgården og du kan komme og binde og pynte fastelavnsris og klippe kattemasker. Det er også mulig å være med på en spennende omvisning i utstillingene våre og prøve lykken på skattejakt i museet. Kaféen selger fastelavnsboller, saft og kaffe.

Barnas verdensdag
Sliperiet lørdag 10. mars kl. 12.00 – 16.00
Barnas verdensdag er et gratis familiearrangement i regi av Larvik Kulturskole. På Sliperiet denne dagen myldrer det av verksteder, konserter, spennende lyder, lukter, smaker og opplevelser fra mange forskjellige land. På Larvik Museums verksted kan du lære om førstereisguttene som reiste ut fra Larvik. Hvordan var livet om bord? Hva møtte guttene ute i verden, og hva tok de med seg hjem? Du kan også lage din egen lille seilskute.

Foredrag om Oscar Wistings Maud-ferd og om arbeidet med å bringe Maud hjem
Sjøfartsmuseet tirsdag 13. mars kl. 19.00

Oscar Wisting-biograf Jan Ingar Hansen kommer tilbake til Sjøfartsmuseet for å snakke om Oscar Wistings liv og virke etter Sydpolen, med vekt på ekspedisjonen med polarskuta Maud. I tillegg kommer Jan Wanggaard, som er leder for prosjektet «Maud returns home». Han vil fortelle om arbeidet for å få polarskuta Maud hjem til Norge. Foredraget arrangeres i samarbeid med Foreningen Larvik Sjøfartsmuseum.

Påskemysterium i Herregården
Herregården 25. – 28. mars kl. 12.00-16.00
Hjelp – en kjeltring har vært på ferde i Herregården! Både inne i og utenfor bygningen finnes en rekke ledetråder. Klarer du å finne den skyldige? Dette er en 1700-talls kriminalgåte for hele familien.

Maritim familiedag
Sjøfartsmuseet, 27. mai kl. 12.00-16.00
Bli med på spennende maritime aktiviteter ute og inne. Ute kan du lage og sjøsette din egen båt, det blir rebusløp og skattejakt, og omvisninger for både barn og voksne.

Familiedag i Herregården
Herregården, søndag 10. juni kl. 12.00-16.00

Sommeren er her og Herregården åpner igjen. Vi byr på et utvalg av sommerens familieaktiviteter samt omvisning for både barn og voksne i grevens gemakker. Den hyggelige kaféen er åpen og selger vafler, kaffe og saft.

Hver uke:

Åpningstider:

Verksgården:
Tirsdag, torsdag og fredag kl. 12.00-15.30

Søndag kl. 12.00-16.00

Herregården: Utenfor sommersesongen er Herregården åpen etter avtale og ved arrangementer.

Sjøfartsmuseet: Utenfor sommersesongen er Sjøfartsmuseet åpen etter avtale og ved arrangementer.

Museumskino:
Verksgården, i museet åpningstid

Velkommen til vår museumskino med filmer fra gamle Larvik.

Kl. 12.00:
Filmen «Larvik - byen mellom skog og hav» ble laget til Larviks byjubileum i 1946. Filmen varer i 75 minutter og har glimt fra dagligliv, natur, næringsliv, kongebesøk og historie i etterkrigstidens Larvik.

 Kl.13.30 og 14.30:
Til Larviks byjubileer i 1921, 1946 og 1971 ble det laget filmer. Denne filmen viser utdrag fra disse tre filmene, og gir et unikt bilde av hvordan byen har utviklet og forandret seg de siste 100 årene.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags