Bass på buldrende byggeplass

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Mens det nye operahuset i Bjørvika reiser seg, rusler Magne Fremmerlid rundt og brummer i forventning. Operasolisten fra Bisjord følger nøye med på veien fram mot åpningsforestillingen om et snaut år.

DEL

Det er i dag en buldrende byggeplass med hektisk aktivitet og en mengde mennesker i røde hjelmer. Kledd i gule sikkerhetsvester myldrer de rundt det enorme bygget som maur med en ting for øyet - å få bygget ferdig i løpet av året.

- Det er helt fantastisk å få oppleve dette, mumler solist Magne Fremmerlid fra Den Norske Opera, der han litt andektig skuer opp de store marmortakene som hever seg mot en solfylt himmel.

- Det sies at dette vil bli landets største kulturbygg nest etter Nidarosdommen. Det skal bli godt å komme inn i et bygg som er skreddersydd for vårt kunstuttrykk.

I dag holder Den Norske Opera til i lokaler som en gang langt tilbake i tiden var kino.

- En gammel kinosal er langt fra optimalt når man skal oppleve opera. Vi sliter med akustikken. Nå er det slik at alt avhenger av hvor du sitter i salen. Plasseringen blir viktig for hva du får med deg av forestillingen. Slik vil det ikke bli neste år.

- Vi er ganske lei av den gamle operabygningen. Ingen vil savne noe der, slår han fast.

Den 12. april 2008 vil bli en høytidsdag både for kunstnerne og publikum.

- Åpningsforestillingen skal bli en operagalla. Vi vet ikke så veldig mye om prosjektet ennå for kortene holdes tett til brystet. Men at det blir en stor nasjonal markering, vet vi. Direktesendinger på NRK og full festivitas, forteller han.

Ikke mer enn to uker etter åpningen, settes den første operaforestillingen opp.

- Det er «Jorden rundt på 80 dager». Jeg skal ha rollen som Stuart i London. Mannen som inngår veddemålet med Fogg før han begynner på reisen. Den tar han med til de forskjellige operaer i verden. Jeg synes det er flott at vi starter med en helt ny opera som det første stykket.

At Fremmerlid også skal delta ved åpningen, er helt klart. Han vet bare ikke helt med hva.

I prosessen med å få det nye huset klart, har Fremmerlid både engasjert seg i byggearbeidene og sunget litt i krokene.

- Jeg er tillitsvalgt for solistene og varamedlem til styret i Operaen. Slik er jeg involvert i litt mer enn det sanglige.

Også i forbindelse med sponsoroppdrag er Fremmerlid aktiv.

- Mange av sponsorene har hatt omvisninger under byggeprosessen. De er nysgjerrige på hvordan det blir. Da hender det at jeg dukker opp bak en søyle og synger litt. Slik at de skal få en ekstra opplevelse av bygget.

At operaen vil bli et tydelig landemerke i hovedstaden, er hevet over enhver tvil.

- Men selve hovedsalen er ikke så veldig imponerende i størrelsen. Det er egentlig sceneområdet og de tekniske finessene som er spektakulære, innrømmer Fremmerlid.

Mest imponert er han over det faktum at det ikke blir noen overskridelser og at bygget ser ut til å bli ferdig før planen.

- Dette er jo et veldig komplisert bygg, men det ser ut til å gå veldig bra, slår han fast.

Bosatt på Bisjord, gjør at Fremmerlid har noen lokale engasjementer.

- Det har blitt mye i Hjertnes opp gjennom årene, men ikke denne sommeren. Det eneste jeg vet nå, er at jeg skal være med på jubileumskonserten til Stavern Mannskor til høsten. Denne sommeren skal jeg synge i forestillingen «Which Witch», som skal settes opp igjen. Denne gang som uteforestilling utenfor Bergen, forteller han.

Daglig øver han på solistoppgaver. Mage av disse er ting som skal på scenen om mer enn et år.

- Jeg øver nå på en masse spennende roller som skal på den nye operascenen i løpet av de to første årene. Så lang øvingstid er det på de store rollene. Ting skal modnes før vi de siste månedene samkjører produksjonene.

Det daglige arbeidet går sin gang. Både hos bassolisten Fremmerlid og hos alle ivrige maur som bygger en standsmessig ny arbeidsplass til Den Norske Opera.

Han går en veldig spennende tid i møte med nytt hus og helt ny ledelse. Men på Bisjord vil han bli boende.

- Jeg liker meg der, smiler han.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags