- Her inne kan du skape deg et virtuelt liv. Du kan til og med bli gift, smiler Rigmor Haug som er ansvarlig for den andre verden hos biblioteket i Larvik.

Vi sitter foran en stor skjerm der en mengde figurer dukker opp for et møte. Et helt nytt møte. Det er offisiell åpning og figurene plukker opp et champagneglass mens de rusler rundt.

- Jeg kaller meg Tordis Liotta når jeg er logget på. Litt mafiaaktig, ler hun og viser oss en platinablond bombe som lander midt i bildet.

- Det er meg, peker Haug.

I den virtuelle verden på nettet kan Rigmor både fly, dukke opp av intet og få overblikk.

Det hele virker som en lek og tankene går til ungdom som låser seg fast foran skjermen i flere år uten å ta innover seg for mye av det som skjer i det virkelige liv.

- Second Life er en plattform som i hovedsak ikke er basert på spill. Høyskolen i Molde bruker denne plattformen til undervisning. Både på skolen og som et tilbud til fjernstudenter, beroliger Haug.

Bibliotekets sjef Anne Verde aner nok journalistens skepsis når godt voksne bibliotekansatte virrer rundt i form av spreke figurer med fancy navn, der inne i skjermen.

- Det handler om å ligge litt i forkant for oss. Dette er et verktøy som skal brukes her på biblioteket i framtiden. Det er et nytt sted hvor vi må være representert, forklarer hun.

Tanken er at Norgesbiblioteket i Second Life skal kunne presentere mye av bibliotekenes aktiviteter og tilbud.

- Tenk at forfattermøter kan gå direkte der på nettet. Allerede nå har vi deler av E18 utstillingen liggende der.

Det er nok en stund til alle momentene er på plass i den virtuelle bibliotekverden, men mye tyder på at mulighetene er mange.

- Allerede ved inngangen kan man bli møtt av den spørretjenesten vi i dag har. Rundt omkring i det vi har her kan mye læring plasseres, håper hun.

- Vi drar veksler på erfaringene blant annet fra danske Info Island DK, og kommer til å samarbeide med bibliotek og utdanningsinstitusjoner om å utvikle tjenester i Second Life. forteller fylkesbiblioteket i Vestfold.

- I første omgang er målgruppen for prosjektet bibliotekansatte. Vi vil gi bibliotekansatte i Norge mulighet til å lære om virtuelle verdener og eksperimentere med å tilby bibliotektjenester i Second Life. Hittil har visamarbeidet med Larvik bibliotek og Tønsberg og Nøtterøy bibliotek om innholdsutvikling.

Norgesbiblioteket på Second Life består i dag av flere opplevelsessteder.

- Huset kan virke som om det er hoveddelen, men vi har ikke tenkt at det skal være slik. Vi har bygd dette annerledes. Vi har noe vi kaller «Eventyrskogen» og «Vinterland», et «Velkomstområde», et vikingområde, forklarer Rigmor Haug.

Alle disse områdene skal etter hvert fylles med opplevelser og læring.

Men først skal bibliotekansatte lære å bruke verktøyet.

- Det er en teknikk det å bevege seg rundt her, ler Haug som viser oss hvor fort du kan gå deg fast mot en vegg.

Men mulighetene ligger nok der i framtidens bibliotek.