Bok om hverdagstegn og tradisjoner

Av og
Artikkelen er over 15 år gammel

Kjenner du opphavet til tradisjonen bak begrepene «klokketro» og «helligbrøde»? Eller grunnen til at vi spiser fastelavnsboller, og plukker gåsunger til påske? Hvis ikke, finner du svarene i Kristin Solli Schøiens praktbok «En kurv til min datter», som utgis i disse dager.

DEL

– Dette er boken jeg har savnet selv, derfor ble det nødvendig å skrive den, fastslår kulturfaktotumet fra Tanum, som for tiden underviser i liturgikk ved Menighetsfakultetet i Oslo.

Manuset til boken har hun jobbet godt og grundig lenge med, men i går kunne hun endelig presentere det innbundne resultatet på en pressekonferanse i Oslo.

Ledsaget av fotograf Trine Mikkelsen fra Stavern, som har stått for alle små og store bilder i den gjennomillustrerte utgivelsen, og tidligere prost i den evangelisk-lutherske statskirke i Larvik, Asle Dingstad.

Sistnevnte har som kjent for lengst flyttet fra Bøkebyen og slått seg ned i Tigerstaden, der han driver vekselbruk som forlagssjef og praktiserende prest innen det katolske.

Og det er nettopp Dingstads forlag Avenir, et underbruk av Luthers forlag, som gir ut Solli Schøiens - kulturhistoriske gavebok, må en vel karakterisere den som.

Ett av siktemålene er nemlig å løfte fram hverdagslige tegn og tradisjoner, som kanskje er i ferd med å forvitre til tomme ritualer og halvglemt kunnskap.

– Mange med meg har kjent seg ganske fattige og forlegne når vi skulle beskrive vårt eget møte med mennesker som har langt tydeligere uttrykk for sin religion eller kultur. Derfor er det spennende å oppdage at mange av våre tradisjoner fremdeles er i bruk i en eller annen form, skriver Solli Schøien og poengterer at det aldri er for sent å bli kjent med sine røtter.

– Boken inneholder en del ulike tekster, små legender, oppskrifter, dikt, sang-ekserpter og en løpende prosatekst, hva slags bok er egentlig dette?

– Det er vel en slags cross-over bok, kan du si. Den kan enten leses fra perm til perm som en sammenhengende fortelling, eller den kan brukes som en oppslagsbok for å finne fram til konkrete dager og symboler, forklarer hun og legger til at dette ikke er noen utpreget kristen bok.

Men den forholder seg aktivt til den kristne kulturtradisjonen, forklarer symboler og merkedager og tradisjoner og har også en syklisk komposisjon. Stoffet er nemlig strukturert etter en års- og livsrytme som begynner med fødselsdag og forberedelser til jul, hvilket faller sammen med vinterstiden i primstaven og innledningen til det nye kirkeåret.

– Hva med tittelen, «En kurv til min datter»?

– Vi har alle våre kurver som vi skal fylle, egne liv vi skal leve og fortellinger vi skal dikte. Men det fins likevel større fortellinger og en overgripende tradisjon vi alle er en del av, og noe av tanken med boken var et ønske om å gi konkret videre til min datter de tradisjonene og fortellingene hun har vokst opp med, røper hun.

– Er du fornøyd med resultatet?

– Jeg er både stolt og fornøyd. Det er blitt en veldig fin bok, ikke minst takket være de flotte bildene til Trine Mikkelsen og det kreative samarbeidet med Hanne Dahl, som har stått for den grafiske utformingen.

– Jeg har og merket en veldig interesse for boken, legger hun til.

– Boken er trykket i et førsteopplag på hele 7.200, skyter forlagssjef Dingstad inn, hvis oppgave i går var å presentere forfatter og bok for en ikke helt fulltallig hovedstadspresse.

På en releasedag som ikke var helt tilfeldig valgt. 11. november er nemlig mortensmesse, og de som ikke vet hvorfor den dagen kalles så, kan bla opp forklaringen i Solli Schøiens bok.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags