De leser alle de gode bøkene hvert år – her er de beste tipsene

TIPS: Irene Nørberg og Benedikte Gjone leser mange bøker hvert år og her er ders tips til de beste bøkene fra 2018

TIPS: Irene Nørberg og Benedikte Gjone leser mange bøker hvert år og her er ders tips til de beste bøkene fra 2018 Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det utgis mye bøker, hvert eneste år, flere av dem er gode og leseverdige. Slik er det også i 2018, sier Irene Nørberg og Benedikte Gjone på Larvik bibliotek.

DEL

– Vi har lest flere gode bøker enn vi kan presentere her, sier de to bibliotekarene og har en lang liste bøker i baklomma, i tillegg til de utvalgte som kommer nederst i denne saken.

– Dette er et utvalg av bøker vi har satt pris på av ulike grunner, enten fordi historien har fenget, språket har vært spesielt godt, historien har blitt værende i tankene også etter at boka er ferdig lest eller fordi den rett og slett ga en god leseopplevelse der og da, forklarer de og har nok dermed funnet noe for alle og enhver i bokhaugen.

At bøker kom ut i år og at det kommer nye neste år betyr ikke at årets bøker bør legges bort. da er det gull å ha bibliotekarer som minner om de gode leseopplevelsen fra i år og som holder oppe de bøkene som bør løftes.

Du kan få tipsene direkte ogsåFormidling av litteratur er en av kjerneoppgavene til biblioteket.

– Det å formidle litteratur er noe vi gjør hele året og på ulike måter, både i og utenfor biblioteket, for voksne og barn. Hvert år, og særlig på høsten, er vi rundt i ulike foreninger i Larvik for å fortelle om god litteratur, – dette er vi veldig glade for å bli spurt om, sier de to som alltid er på farten.

Folk leser veldig forskjellig, har ulik smak og ulike preferanser.

– Vi prøver derfor å ha variasjon i det vi presenterer. Når vi nå i høst har vært rundt og snakket om noen av de gode bøkene fra 2018, tenker vi at vi skal ha med noe for krimelskeren, for den som liker god samtidslitteratur eller historiske romaner, den gode underholdningsromanen eller som vil ha tips om det mer smale og kanskje ukjente. Vi tenker ikke at alle bøkene på lista nødvendigvis passer alle, men forhåpentligvis kan du fristes av en tittel eller to?

Men, viktigst av alt er at du hver dag kan få tips fra folk som har oversikt over litteraturen.

– Ønsker dere flere tips er det bare å komme innom hos oss på biblioteket, – spør oss gjerne om leseforslag eller anbefalinger, avslutter Nørberg og Gjone før de lister opp sine heteste tips.

Årets gode leseopplevelser

Benediktes gode leseopplevelser fra 2018

3424_003.jpg Pachinko av Min Jin Lee

I romanen Pachinko følger vi Sunja og slekten hennes gjennom fire generasjoner, i en tidsperiode fra 1911 til 1989. Fra en liten fiskerlandsbyen i Korea, der Sunja og den lille familie lever et nøysomt og arbeidsomt liv, til den koreanske ghettoen i Osaka i Japan. Dette er en historie om hardt arbeidende folk nederst på rangstigen i samfunnet, det handler om forskjellsbehandling, livets mange tilfeldigheter, om urettferdighet, stolthet, lidenskap og kjærlighet.  Dette er en roman for deg som liker slektssagaer, historier fra fjerne himmelstrøk eller fra andre tider.

3424_001.jpg Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger

Hvordan var det mulig for en jødisk familie, få år etter krigens slutt, å flytte inn i Bandeklosteret, - huset der den forhatte og beryktede Rinnan-banden torturerte og drepte folk under krigen? Simon Stranger har i denne dokumentaristiske romanen skrevet om egen svigerfamilies historie og flettet det sammen med en historie om hvordan Henry Oliver Rinnan ble den mannen han ble. En spesiell, god og engasjerende roman om ondskap, utenforskap og norske jøders skjebne under krigen. En viktig, også aktuell bok som berører. Simon Stranger vant nylig Bokhandlerprisen og Riksmålsforbundets litteraturpris for denne sterke romanen.

bok.JPG Møt meg i paradis av Heine Bakkeid

Den noe rufsete, tidligere avhørslederen i politiet Thorkild Aske får en dag en litt uvanlig forespørsel fra den kjente krimforfatteren Milla Lind. Hun trenger hjelp i forbindelse med undersøkelser til sin nye krimroman. Aske skjønner snart at det er mye ved dette oppdraget som ikke er slik han først trodde. Velskrevet, spennende krim med mørk stemning og intrikat handling. Frittstående fortsettelse av Jeg skal savne deg i morgen (2016)

3424_004.jpg Eleanor Oliphant har det helt fint av Gail Honeyman

Dette er en herlig og litt sørgmodig roman om Eleanor på 30 år. Hun er en merkelig skrue, -klønete sosialt, og av typen «gammel sjel i et ungt legeme». Eleanor er en trofast medarbeider på jobben, men ganske så ensom, og vi skjønner ganske raskt at det er noen grunner til at hun er som hun er. Liker du bøker innen feelgood sjangeren, er denne et tips. En sjarmerende historie til tross for en mørk og litt trist klangbunn.

3424_005.jpg Menn i min situasjon av av Per Petterson

Det er noe særegent med det stillferdige universet til Per Petterson. Vi treffer Arvid Jansen, -en mann som også har vært med i tidligere romaner av denne forfatteren. Nå er Arvid forlatt av kona, han er ensom, trist og savner flere i livet sitt. Han sliter med en gnagende rastløshet. For å døyve på uroen kjører Arvid bil, mil på mil, - eller han går på pub. Petterson skriver fint, ømt, ærlig og tørrvittig om hverdagen til den noe sorgfulle Arvid og om hvordan tilfeldige hendelser griper inn og former det livet man lever.

bok2.JPG Swing time av Zadie Smith

Swing time har handling lagt til blant annet en fattig forstad til London på 80-tallet. To venninner står i sentrum for historien. Begge opplever i ulike sammenhenger at de står på utsiden, at de skiller seg ut.  Tross mange ulikheter deler de en stor og viktig interesse – lidenskapen for dans.  Fortellingen tar oss med gjennom livene til de to jentene. Vi føres frem og tilbake i tid og sted og her er mange sidehistorier. En mangfoldig fortelling om oppvekst, tilhørighet, samt et komplisert og spesielt vennskap.

sommerlys-1.jpg Sommerlys, og så kommer natten av Jón Kalman Stefánsson

Med humor, varme, nærhet og en dæsj magi skildrer Jon Kalman Stefansson livet til en rekke innbyggere i en liten forblåst landsby på Islands vestkyst. Folkene som bor i denne byen, er som på plasser flest, - de er ulike som typer og av karakter. Her er folk som elsker, lengter, som tar mer eller mindre lure valg, folk som skravler eller er tause, folk som drømmer, sørger, bærer på skjulte lengsler eller begjær… Med andre ord – det handler om helt vanlige, ordinære folk.

Den danske borgerkrig 2018-24 av Kaspar Colling Nielsen

I denne romanen kan du ta deg en reise til et Danmark som, slik vi kjenner det, har kollapset. Dramatiske krigshandlinger foregår i gatene av København. Samfunnstopper og ledende finansfolk henrettes på torget, menneskelig ondskap har fritt spillerom. Historien om borgerkrigen fortelles av en 475 år gammel mann som i sin tid takket ja til å bli holdt i live av et avansert stamcelleprogram. Nå lever han sitt dekadente, behagelige liv og minnes den voldsomme krigen. Absurd, velskrevet, fengslende og skremmende historie om et samfunn der alt har gått i oppløsning.

bok3.JPG Madonna i pels av Sabahattin Ali

Hva er det med den tilbaketrukne, litt syklige, gåtefulle og eldre mannen Raif? Hva er det han ikke forteller om? Fortellingen han har notert ned i skriveboken og som han ber kollegaen sin lese, gir oss noen svar på disse spørsmålene. Denne fortellingen tar oss med til Berlin på 1920 tallet. Det er en bittersøt, melankolsk, trist og vakker liten historie om lidenskap, dyp kjærlighet, savn og sorg.

3424_002.jpg Søsterklokkene av Lars Mytting

Med Søsterklokkene i hendene er det bare å lene seg tilbake i godstolen og bli med på en reise tilbake til Norge og Gudbrandsdalen på 1800-tallet. I sentrum for historien finner vi en sterkt, ung kvinne, en reformvillig og geskjeftige prest, en kunstner og arkitekt fra Tyskland, og et gammelt sagn om to kirkeklokker med en spesiell historie og særegen klang. Og hvordan går det når presten nå har bestemt at den gamle stavkirken skal rives? Mytting skriver med stor detaljrikdom hva gjelder levemåte, skikker, tro og tradisjoner og han er bare en fantastisk historieforteller!

Irenes Gode leseopplevelser fra 2018

fyrvokterensdøtre-.jpg Fyrvokterens døtre av Jean E. Pendziwol

Ungjenta Morgan får sammfunnstjeneste på et sykehjem og der må hun bla. lese noen gamle loggbøker for beboeren Elizabeth. Vi blir så tatt med til fyret på Pophyry Island på Lake Superior i Canada 70 år siden. Her vokser Elizabeth opp i svært enkle kår og i naturens vold hvor hele familien må bidra også til driften av fyret. Disse loggbøkene snur opp ned på familiens historie. En lettlest historisk roman med driv, interessant persongalleri og overraskelser.

bok e1.JPG Heim av Johan B. Mjønes

Jørgen vokser opp på gården Heim i skyggen av sin eldre bror. Gjennom bruddstykker av Jørgens liv følger vi han gjennom små og store hendelser i livet, hendelser som har formet livet hans på godt og vondt. Som hva som egentlig skjedde da broren hans forulykket? Og Jørgen som blir plutselig stående igjen som ny odelsgutt på Heim.  Mellom disse hendelsene blir vi dratt tilbake til nåtid og sykesengen der Jørgen ligger på slutten i en slørete tilværelse.  Mjønes skildrer levende livet på gården og Jørgens liv. Han skriver så det berører og i et godt og enkelt språk.  Mjønes’ forfatterskap er vel verdt et bekjentskap.

Lempi.jpg Lempi av Minna Rytisalo

Vi er i nord i Finland under 2. verdenskrig hvor det er stor nød, sult, fare og familier må forlate gårdene sine. Men Viljami og Lempi lever i sin egen forelskede boble som sprekker da Viljami må til fronten.  3 ulike personer forteller om Lempi: den beundrende ektemannen, den nådeløse tjenestepiken og Lempis søster og for hver nye stemme blir bildet av Lempi dreid. Ved krigens slutt er Lempi forsvunnet. Hvor, hvorfor og hvem var hun egentlig?  Rytisalo skriver innsiktsfullt og med god formuleringsevne som skaper nysgjerrighet. Stillferdig og skrevet i en poetisk skrivestil med en aldri så liten overraskelse på slutten.

utavensomheten.jpg Ut av ensomheten av Benedict Wells

Marty, Liz og Jules blir foreldreløse og må tilbringe resten av oppvekstårene på en kostskole. Det å være tre sammen på skolen er ikke til noe hjelp og de velger hver sin måte å takle sorgen, hverdagen og ensomheten på og blir nesten som fremmede for hverandre. Dette er en oppvekstskildring, en fortelling om hva vi tar med oss i livet med valg, konsekvenser, sorg og ensomhet og en historie om søken etter kjærligheten og den vanskelige søskenkjærligheten. Interessante og sammensatte karakterer i en spennende historie som kompletteres bit for bit av en forfatter som omtales som den nye John Irving.

boke2.JPG Min ulydige mor av Therese Lund Stathos

Vidunderbarnet Helen er ei sammensatt jente som er talentfull, intelligent, pliktoppfyllende og vil gjøre alt riktig samtidig som hun er sterk med både trass, vilje og temperament. Hun har alle muligheter i livet. Men kjenner allikevel på prestasjonsangsten som gjør at hun skusler bort talentet sitt til alles fortvilelse og går inn i en litt rotløs ungdomstid. Livet videre fører henne både til Paris, Hellas og USA. En bredt anlagt og gripende roman hvor vi følger Helen gjennom livet, med alle omveiene og indre drivkrefter som ikke gjør livet lettere. Helens historie er iblandet en herlig dose av reise, kunst, arkitektur, språk, lidenskap også.

kommehjem.jpg Komme hjem av Yaa Gyasi

Denne historien starter på vestkysten av Afrika på 1700-tallet med søstrene Effia og Esi som får ganske så ulike skjebner. En gift med en britisk slavehandler, den andre solgt som slave og sendt til USA.  I hvert nye kapittel møter vi nå neste generasjon etterkommere av Effia og Esi . Tilsammen blir dette over 300 års slavehistorie fortalt gjennom gode og troverdige karakterer hvis historier gir et godt innblikk i slavenes og til dels de svarte i USAs lidelsesfulle historie. Samtidig binder forfatteren det hele fantastisk sammen ved å flette et par tre setninger som bygger bro over de sprangene vi gjør i tid og sted. Dette er en stor fortelling fortalt gjennom det lille mennesket skrevet i et bilderikt språk vel verdt å lese.

hjertetsusynligestormer.jpg Hjertets usynlige stormer av John Boyne

I en liten bygd i Irland på 40-tallet blir ei ung ugift jente blir sparket ut av bygda av presten fordi hun bærer en liten gutt som skal bli Cyril i magen. Gutten blir adoptert bort til et eksentrisk velstående ektepar hvor Cyril vokser opp med en stadig påminnelse om at han ikke er en ekte Avery og med lite omsorg og kjærlighet.  Cyril streber hele livet etter tilhørighet, varme og kjærlighet og det gjør det ikke lettere med en annen legning, spesielt i et land som Irland. En skjellsettende hendelse fører Cyril vekk fra Irland, men livet har flere vendinger på lur for Cyril.  Dette er en gripende, lidelsesfull historie med mørk humor og nyere irsk historie som bakteppe. En bredt anlagt og underholdende roman med en alvorlig undertone og samtidig stor fortellerglede.

lilleland.jpg Lille land av Gaël Faye

Gabriel og lillesøsteren lever et uskyldig og ganske privilegert liv i Burundi. Men da Gabriel begynner på ungdomsskolen, forandrer alt seg, foreldrene skiller seg, Burundi er i en konstitusjonell krise og konflikten mellom hutuer og tutsier tilspisser seg. Og ikke minst i nabolandet Rwanda hvor konflikten utvikler seg til et folkemord som berører Burundi og Gabriels familie voldsomt. Dette er en sterk fortelling som strekker seg fra barndommens gleder og naivitet til folkemordets gruoppvekkende nedslakting, hva krig gjør med oss og hvilke modige valg vi må ta. Boken er skrevet i et nydelig poetisk språk som står til tider i sterk kontrast til det som skildres. Et av årets absolutte høydepunkt.

de-ommertiladrukneisinemodrestarer.jpg De kommer til å drukne i sine mødres tårer av Johannes Anyuru

I Gøteborg i vår tid er et attentat er nå gang i en bokhandel og det hele livestrømmes men så blir det avbrutt av den unge jenta i gruppen med «Jeg tror ikke vi skal være her».  2 år  senere treffer vi henne på et psykiatrisk sykehus hvor hun nå vil fortelle. Hun hevder at hun har kommet fra et fremtidig Sverige og det er et mørkt bilde av fremtidens Sverige hun tegner. Fascismen regjerer, muslimer internert i ghettoer og  det er ikke et trygt samfunn.  Dette er en litt kompleks men utrolig interessant, fengslende og  skremmende historie som kan ha flere leseinnganger.  Språklig sett er den en fryd å lese og er kåret til årets beste bok i Sverige – og en av mine favoritter i år. Et forfatternavn å merke seg.  

boke3.JPG Ruinenes form av Juan Gabriel Vásques

En dress etter den myrdede politikeren Gaitán blir forsøkt stjålet, men hvorfor? For å finne svaret på det må vi nå tilbake og inn i hjertet av Colombias historie og de to mest kjente attentatene. Disse knytter det seg mange spekulasjoner og konspirasjoner og vi virvles nå inn i en sammenfiltret historie hvor Vasquez binder sammen nåtiden og fortiden i historie som har lag på lag. Det trekkes også andre historiske paralleller samtidig som vi blir kjent med Colombias kultur og tenkemåte gjennom enkeltmennesker og familiehistorier. En intens og interessant historie hvor forfatteren sjonglerer alle trådene i boken på en mesterlig måte. Og historien starter og slutter med Gaitáns dress –  en av mange ruiner fra Colombia historie.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags