– Det har nok ikke helt gått opp for oss ennå at vi faktisk skal danse i Operaen. Kanskje skjønner vi det ikke helt før etter at dansen er over.

Danseelevene Nora Bjørvik Jensen og Lotta Asmyhr ser på hverandre med forventningsfulle blikk. 17-åringene kan se tilbake på en innholdsrik sommer og høst etter at de i juni ble plukket ut blant 2.000 ungdommer til Operanens danseprosjekt På tå hev.

På tå hev er finansiert av Sparebankstiftelsen DNB, og gir ungdommer mulighet til å videreutvikle sine kunnskaper og ferdigheter i dans. Etter totalt 100 workshoper rundt om i landet, håndplukkes et knippe elever til få å trene med dansere og koreografer fra Nasjonalballetten. 21. desember samles elevene til felles forestillinger på Operaens Scene 2.

– Det har vært et hektisk halvår med mye trening, mange nye mennesker og liten tid til restitusjon. Samtidig er det dette vi elsker og som gir oss energi, og det er ikke sånn at vi føler at vi kaster bort ferier eller helger ved å være med. Forsikrer Vg2-elevene.

Tenke minst mulig

Et halvt år har gått siden jentene fikk beskjeden de nesten ikke hadde våget å håpe på.

– Under workshopen i mai fikk vi ulike øvelser og oppgaver der vi måtte improvisere både alene og i grupper. Men vi fikk ikke beskjed om at det var en audition selv om det begynte å gå noen rykter underveis, forteller Lotta.

For elevene ble derfor hovedfokus å lære så mye som mulig i løpet av workshopen med Den Norske Opera & Balletts pedagog Sarah da Fonseca.

– Vi bestemte oss for å fokusere på å gjøre det beste ut av dem muligheten vi hadde. Vi prøvde å ikke tenke så mye, men heller prestere så godt som mulig der og da.

LES OGSÅ: Thor Heyerdahl-elevenes egen julekonsert

Hardt

Da beskjeden kom fra Operaen at nettopp Lotta og Nora var de som var ønsket med videre, var talentprogrammet mer eller mindre gått i glemmeboka for jentene som var på vei inn i sommerferiemodus. Likevel var de ikke i tvil om at de måtte gripe sjansen til å få stå på operascenen i desember.

– Vi ble forberedt på at det kom til å bli tungt og hardt, og det har det også vært – både fysisk og mentalt. Selv om vi har danset mye moderne dans tidligere, er denne koreografien annerledes enn vi er vant til. Dermed har vi blitt støle på steder vi aldri har vært støle tidligere og oppdaget muskler vi ikke visste at vi hadde, forteller danserne.

Forestillingen, som vises på Scene 2 den 21. desember, består av tre ulike koreografier skapt av Nasjonalballettens Samantha Lynch sammen med Douwe Dekkers, Shane Urton Lucas Lima.

– Vi har øvd inn en 17 minutter lang koreografi. Forestillingen er satt sammen av flere deler som flyter inn i hverandre. Vår koreograf Shane Urton har en stil som er både spesiell og spennende.

LES OGSÅ: Ti elever fast i heisen på THVGS

Kvalitet

To uker før de går på scenen i Oslo begynner nervene å komme snikende.

– Vi er nok litt stressa, og kjenner på at det er en liten stund siden vi så hverandre sist. Derfor blir det bra at vi får en del øvinger sammen nå de siste dagene.

For det er ikke til å komme bort ifra at det å få muligheten til å danse i operaen forplikter.

– Når en først går i Operaen så forventer en kvalitet. Derfor blir dette en ekstra spesiell opplevelse for oss. Det stilles høye krav, forteller Lotta og Nora, før de skynder seg å legge til:

– Men først og fremst gleder vi oss. Det er en helt fantastisk mulighet vi har fått. Tenk, vi er jo to 17 år gamle og fra lille Larvik!