Dansen har overtatt for bingoen for hardt prøvede idrettslag, og lørdag 5. april er det Tjølling IF som trår til med ny dansegalla i Tjøllinghallen for distriktets mange fotrappe. På scenen står lokale «Brothers» og et fremadstormende band fra Stall Tylden, «Nyanse».

Dette er tredje gang dugnadskreftene i Tjølling står bak et slikt vårslepp for dansekåte i hallen, og responsen har vært god, forsikrer Marianne Gautefall fra arrangørene.

- I fjor var det riktignok «bare» 350 innenfor portene, men nå er det tredje gang vi trår til, og da begynner forhåpentlig folk å bli oppmerksom på arrangementet, tror hun.

I hvert fall er målet å få inn minst 500 i år, forteller hun og presiserer at man etter fjorårets arrangement satt igjen med et overskudd på ca. 40.000 kroner. Mye takket være en formidabel dugnadsinnsats fra rundt 50 dedikerte håndballsjeler.

- Hva vet dere om årets plakattoppere, «Nyanse»?

- At det skal være et ungt og lovende danseband. Nå har ikke vi råd til å plukke fra øverste hylle, som Fram når de hyrer Lasse Stefanz til sin dansegalla, men «Nyanse» skal være et friskt og fremadstormende band som gjør mange konserter over hele Norge, røper hun.

Og sant nok. Litt nyansert googling bringer fram informasjon som tyder på at vi her har å gjøre med en vital gjeng man vil få høre mye fra og om og til i årene framover.

Bandet er fra Kongsvinger-traktene, har eksistert siden 2000, består av en besetning som trakterer både keyboard, torader og trekkspill og ikke minst gitarer.

Man poengterer - med glimt i øyet - at bandet bryter en del med sjangerkravene ved å skippe saksofon og ikke stille i dress, men i stedet satse på olabukser og gitarriff. Det har videre egen webside og stiller med egen bandbuss og PA-rigg, egne plakater, kort og capser, og har for lengst blitt sporet opp og tauet inn i dansebandstallen til maestro Audun Tylden.

Bandets første cd kom i 2006 med den megetsigende tittelen «På bedre tanker», og gutta boys har også vært presentert i en større reportasje i Kvinner og klær og markerte seg blant de 20 beste i årets NM i dansbandmelodi med den egenproduserte låten «Amors piler».

«Nyanse» spiller både egne låter og en rekke kjente slagere, lover «variert og svingende dansemusikk for alle» når de plugger inn og har også fått tilgang til uutgitt materiale fra «Ut mot havet himself», Rune Rudberg.

Neste lørdag lander altså de seks musikerne i Tjølling, der de vil veksle på musiseringen fra scenen med lokale «Brothers», som teller brødrene Trond og Arild Jensen, denne gang med hjelp av tredjemann Rune Syvertsen.

Og til dem som akter å riste løs vinterslappheten og vrinske våren i møte fra Tjøllinghallen: Det går buss både til Sandefjord og Larvik etter daneslutt.

Og til dem som lurer på hva dansband egentlig er, her er ti muntre og unyansert bud fra «Nyanse»: 1. De skal ha lik stil på tøyet. 2. De skal gi dansefolket de låtene de vil ha. 3. De skal synge om kjærlighet. 4. De skal se kvinnelige fans dypt inn i øynene under kjærlighetssangene. 5. De skal spille edru på scenen. Hva musikerne gjør etter jobb, er opp til dem. 6. De skal strekke seg langt for å snakke med og gi publikum oppmerksomhet i spillepausene. 7. De skal ha eget utstyr, og ikke låne buss, lydanlegg eller lysanlegg fra andre band. 8. De skal ha stort sceneutstyr. 9. De skal spille folkelige låter. 10. De skal spille låter med dansetakt.