Eine Kleine Nachtmusik på Fritzøehus

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Årets Kammermusikkdager i Stavern introduserer en ny konsertarena i programmet.

DEL

Denne gang med Bach og Mozart i borggården på Fritzøehus.

For tredje år på rad blir det kammermusikkdager i Norges smilehull Stavern.

I år som i fjor blir det tre konserter hvorav to av dem med Fredriksvern verft og Fredriksvern kirke som historisk ramme.

- Som om ikke det er nok, har Mille-Marie Treschow åpnet sin borggård på Fritzøehus for den tredje konserten, fortelles det fra festivalen.

Her blir rammen mildest talt herskapelig. Fritzøehus er landets nest største privatbolig, etter Det kongelige Slott. De som skal på konserten får også mulighet til en guidet tur i den skjønne Fritzøeparken.

Programmet denne kvelden inneholder både J.S Bachs fiolinkonsert i E-dur samt Mozarts Eine Kleine Nachtmusik. Fremførelsen gjøres av Arve Tellefsen og Telemark Kammerorkester. Orkesteret som er blant de få strykeorkester med støtte fra Norsk Kulturråd, ble etablert i 1992 og har tidligere samarbeidet med Tellefsen.

Stiftelsen Kammermusikk i Stavern er så heldig å ha selveste nestoren blant norske fiolinister, Arve Tellefsen som kunstnerisk leder. Han skal selv også spille på alle tre konsertene, og etterkommer slik sett ønsker fra sitt store, trofaste publikum. Bare i Norge har denne manne solgt over en halv million CDer, og han har spilt med verdens ledende orkestre og dirigenter. I Stavern er det han som er sjefen og i år har han med seg et knippe spennende solister foruten Telemark Kammerorkester.

Cellisten Aage Kvalbein er en av Norges mest markante musikere, både som solist, kammermusiker og pedagog. Her i Norge er det blitt Strykerprisen, Debutantprisen, Kritikerprisen, Griegprisen og 3 ganger Spellemannprisen på cellisten.

I 2005 ble Aage Kvalbein beæret med Virtuosprisen i Houston, Texas. Prisen ble da utdelt for annen gang. Den første ble gitt til den avdøde jazzlegedenden Duke Ellington. I en alder av 33 år ble han Norges første professor i cellospill, en posisjon han har ennå.

Frida Fredrikke Waaler Wærvågen begynte å spille cello som femåring.

I Stavern i fjor var hun sammen med Vestfold Ungdomsstrykeorkester, da hun ble gitt Arve Tellefsens talentpris på 10 000 kroner.

Hun er medlem av Trio Brio, sammen med André Hæhre, klaver og Ragnhild Hemsing, fiolin.

Frida har vært solist med flere norske og utenlandske orkestre og har vunnet konkurranser og priser ute og hjemme.

Vebjørn Anvik har tre førstepriser i konkurransen Ungdommens pianomesterskap.

Anvik har vært solist med en rekke norske orkestre, og har også hatt flere engasjement som solist med Det Norske Kammerorkester under ledelse av Iona Brown.

Anvik er pianist i Grieg Trio, som ble etablert 1987. Han har med dette ensemblet turnert over store deler av verden, vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser samt gjort diverse plateinnspillinger. Grieg Trio overtok det kunstneriske ansvaret for Stavanger Kammermusikkfestival etter Truls Mørk i 2004.

Birgitte Christensen er nordlandsjenta som er i rakettfart mot operaens stjernehimmel. Denne attesten får hun i Klassisk musikkmagasin, som blant annet også skriver at ikke siden Ingrid Bjoners tid har det lyst sterkere av en norsk sopran.

Teknisk sett har hun en lyrisk sopran med stort omfang. Hun har styrke og fleksibilitet, og er overbevisende i spillet, heter det.

I samarbeid med Arve Tellefsen og anført av Kåre Christoffersen påtok en håndfull ildsjeler i Stavern seg på frivillig basis å starte det hele.

Stiftelsens ambisjon er å skape en årlig tradisjon for konserter med klassisk musikk fremført av musikere på høyt, profesjonelt nivå og slik sett gi publikum mulighet til å oppleve musikalske lykkestunder som bare levende fremførelser kan gi. Årets program viser at de er på god vei til å nå sine mål.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags