Paradiset finnes kun i ditt eget hjerte, mente Heyerdahl. Den paradisiske teaterleken Scenegal presenterte på Galeiscenen i går kveld, kunne ikke truffet nærmere hjertet!

Neste år er det 100 år siden Thor Heyerdahl ble født. For første gang får vi følge Thor Heyerdahls barndom fra scenen. En dristig øvelse fra manusforfatter Geir-Atle Johnsen og Scenegal.

Men ensemblet består prøven med glans!

Selv om manusforfatteren har tatt seg kunstneriske friheter, kanskje sågar hoderystende friheter vil enkelte Heyerdahl-kjennere mene, er det nok dramatikk i den unge eventyrerens liv til å lage sabla godt teater av.

En far med religiøse tilbøyeligheter mot en darwinistisk mor som frykter gutten skal bli som alle andre, og gjennom sin måte å uttrykke sin kjærlighet til den lille gutten, framstår som en tungsindig gledesdreper. En skole som vil forme alle i den samme ånd, mot den fantasifulle gutten som drømmer om å reise ut.

I dette spennet leker regissør Johnsen seg med funky rytmer og rap, med jantelov og slapsticks, med humor og varme, alt for å sette den litt annerledes gutten i det gode lys.

Og det virker til de grader.

Vi rekker å bli glad i ham, få sympati med ham og skjønne hvor sterk lysten hans er til å følge drømmen.

Han har et fantastisk ensemble å boltre seg i regissør Johnsen. Levende, sprudlende og herlig lekne. Melodiøst og flerstemt formidler de drømmer og jantelov gjennom sangnummer skapt av nevnte Johnsen og LIPA-student Hedda Brekke Aronsen.

Scenografien er genialt vakkerspesielt i åpnings- og avslutningsscenene, lyssettingen kreativ og funksjonell. Petter Løfsgaard er et funn som ung eventyrer. Han gestalter 8-åringen Thor med den største selvfølgelighet, og vokser med rollen til han som 18-åring finner sin Liv.

Line Kaupang som streng mor, og bisk skolefrøken får igjen vist sine kvaliteter. Hedda Aronsen er ypperlig som Vesle-Thors barnekjæreste og som den milde og vakre barnepiken Laura. Sondre Hinze er både varm og vennlig pappa, slem og snill skolekamerat, og Håkon Hammersmark får vist sine kvaliteter i en rekke roller.

Dette er familieteater av beste merke, litt kruttårnsk i formen. Masse humor, en dose alvor, lekent, men også rørende.

Ta med deg ungene og dra på Galeiscenen!

Ellers vil du garantert angre.