En stor kveld med Bach i Larvik kirke

I Larvik kirke: Solistene Vidar Hellkås, Eystein Raude, Halvor Festervoll Melien, Charlotte Tingelstad og Silje Aker Johnsen imponerte sammen med de to korene.

I Larvik kirke: Solistene Vidar Hellkås, Eystein Raude, Halvor Festervoll Melien, Charlotte Tingelstad og Silje Aker Johnsen imponerte sammen med de to korene. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Larvik kirke var svært godt besøkt søndag kveld. Ikke av tyver denne gangen, men av et lydhørt publikum som var kommet for å oppleve Bachs Johannespasjon.

DEL

Kantor Dag Eivind Holhjem ledet det hele med stø hånd. Han hadde med seg sitt eget Larvik Kantori som sammen med tvillingensemblet fra Borre kirke, Borre Vocale, utgjorde et formidabelt kor. I tillegg sørget fem solister og musikere fra bl.a. Kringkastningsorkesteret for en konsert av ypperste klasse.

På Bachs tid ble Johannespasjonen oppført Langfredag. Presten prekte, og menigheten sang med i salmene. Holhjem og hans medspiller fra Borre, kantor Eli Rudland Næss, hadde valgt å knytte trådene tilbake til denne tradisjonen. De fikk med seg tilhørerne i to av Bachs koraler. Det ble et originalt og stemningsfullt innslag.

Den unge tenoren Vidar Hellkås hadde oppgaven som evangelist. Dette er en musikalsk og teknisk utfordring som uvilkårlig preger helhetsinntrykket. Hellkås løste oppgaven på en trygg og uanstrengt måte. Hans lyse, usentimentale stemme har de kvalitetene som denne rollen krever. Vår egen lokale solist Charlotte Tingelstad sang de vakre alt-ariene. En kunne merke at hun var forkjølet, men hun stilte likevel opp og gjennomført med glans. Eystein Raude var en myndig Pilatus fra Horten. Silje Aker Johnsens røst smøg seg lett, klart og sikkert opp på de øverste tonene. Slik skal en sopran hos Bach låte. Uten å sette de andre i skyggen, må det likevel sies at kveldens store sanger var bassen Halvor Festervoll Melien. Han sang Jesus-partiene, og den store arien «Mein teurer Heiland» sammen med koret. Stemmen, teknikken og utrykksfullheten i det han gjorde, ga kvelden et ekstra løft.

Larvik Kantori og Borre Vocale stod for oppsiktsvekkende god korsang. En merket at dette var førti utvalgte stemmer. Klangen var homogen, og sangen lød ren og distinkt. I de store dramatiske partiene hadde koret et trøkk som rev tilhørerne med. Holhjem og Rudland Næss må ha lagt ned et stort arbeid med sangerne sine, for resultatet er noe av det flotteste vi noen gang har hørt i Larvik kirke.

I orkesteret satt rutinerte musikere som støttet både kor og solister på en fin måte. Organisten Jaime Lewis fulgte evangelist Hellkås årvåkent hele veien sammen med cellisten.

Sist men ikke minst viste Larvik kirkes kantor Dag Eivind Holhjem seg som en dyktig dirigent og Bach-fortolker. Holhjem har spesialisert seg på barokkmusikk, og konserten bar preg av det. Med Holhjem har kirkemusikken i Larvik tatt syvmilsskritt framover. Han og Kantoriet våger å satse. Konserten søndag kveld er det fremste de har gjort så langt, og vi venter spent på fortsettelsen. Det ser ikke ut til å være grenser for hva disse folkene tør å gi seg i kast med og gjennomfører med glans. Takknemlige tilhørere hedret dem med langvarig, stående applaus. Det var vel fortjent.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags