Gå til sidens hovedinnhold

Farger og form i ung fantasiverden

Artikkelen er over 17 år gammel

Farger blandes på paletten mens leire og voks formes i hendene. Smykker, tegninger og skulpturer vokser frem fra ingensteder når Grethe Marita Pettersen (12) setter fantasien på prøve.

For fire og et halvt år siden begynte hun på Kulturskolen, og i disse årene har mye kunst sett dagens lys, noe som preger hjemmets vegger i stor grad.

- Jeg tror mamma har lyst til å kaste mye av det jeg har laget, for det er ikke plass til mer i huset. Jeg har malt glassmaling på alle speil og vinduer på rommet mitt, og mammas glasskap og speil er også dekket, ler hun.

Det var etter innspill fra mor at Grethe Marita begynte på kulturskolen. Nå har hun verken lyst eller lov til å slutte.

- Nei jeg vil ikke slutte. Ikke for å skryte, men jeg synes det er gøy fordi jeg synes jeg er flink. Når man får til ting, er det moro. Jeg blir bare sint hvis det er noe jeg ikke får til.

På Kulturskolen lager de mye rart, og jobber med mange forskjellige materialer. Tinn, voks, leire og papp er noen av tingene, men Grethe synes skulpturer og glassmaling er det hun får mest ut av.

- Det er gøy å forme ting med hendene. Dessuten er det vanskelig å viske bort noe fra en tegning. Hvis du ikke blir fornøyd med en skulptur, kan du bare mose den og begynne på nytt.

Inspirasjonen hentes fra så mangt. Noen ganger fra mennesker, andre ganger bare dukker ideene opp.

- Jeg kan hente inspirasjon fra andre elever, og andre ganger drømmer jeg om ting. Jeg kan også få inspirasjon fra folk jeg ser på gata, og lyst til å lage noe som ser akkurat ut som dem.

Når hun tegner går det for det meste i dyr, natur, trær og «Nemi»-tegninger.

- Jeg liker ikke å tegne ansikter fordi det er så vanskelig å få til neser og sånt. Resten av kroppen går greit, og hender er veldig gøy. Jeg har tegnet handa mi hjemme, med masse detaljer.

Kunsten får utfolde seg fritt også innenfor husets fire vegger. Oljemaling, glassmaling, staffeli, palett og pensler er noe av utstyret. For ikke å snakke om en skuff full av farger.

- Hjemme bare sitter jeg og eksperimenterer med ting, og så kommer det plutselig.

Grethe Marita er glad i å jobbe med farger, og favoritten i skuffen er blå. Hun liker også farger hun kan jobbe videre med og bygge på.

- Blå og grønn kan jeg blande så det blir mer og mer turkis. Rødt og gult er fint, sånne farger kan man blande og gjøre mye med.

I tillegg til kunstskolen er Grethe Marita en aktiv håndballspiller, friidrettsutøver, hun synger i kor og på toppen av det hele spiller hun harpe. Med alt dette på tapetet skulle man ikke tro det ble mye tid til overs, men av og til har hun faktisk lite å gjøre.

Når så skjer, er det frem med pennen og dikteren kommer opp til overflaten. Nok en gang får hjernen gjennomgå, der hun vandrer i en fantasiverden av blomster, natur og himmel.