Du kan fremdeles ta toget til Oklungen, for turen er filmet, meter for meter

Artikkelen er over 1 år gammel

Vidar Askland har dokumentert togstrekningen Larvik-Oklungen og gir alle mulighet til å oppleve den også etter at linjen ble stengt.

DEL

– Jeg har i sommer laget en film fra togstrekningen Larvik-Oklungen. Først og fremst for å ha en historisk dokumentasjon fra denne idylliske togstrekningen, forteller Vidar Askland som laget filmen på eget initiativ og av egen interesse.

Nå er filmen ferdig og publisert på YouTube. Og du kan selvfølgelig se den her i saken.

– Jeg har også lagt den på ut på Facebook der jeg har fått veldig mange positive tilbakemeldinger allerede, forteller Askland.

Med hjelp av lokomotivfører og ivrig amatørfotograf Rolf Støen har Askland fått montert et kamera i selve lokomotivet. Langs linja, og fra luften har Askland filmet med drone.

– Filmen er i kategorien «minutt for minutt» – eller som jeg har valgt å kalle det «meter for meter» fra Larvik stasjon til et togstopp i Oklungen.

LES OGSÅ: Vil at flere skal få oppleve den vakre bygda ved Farris

Mye jobb og kort tid

Og et slikt prosjekt er ikke så enkelt som det høres ut som.

– Jo, det tok en del tid dette, mye mer enn jeg hadde tenkt på forhånd. Den store overraskelsen kom 22. juni da jeg fikk vite at det fra den dato kun gikk et tog på dagtid fra Larvik til Porsgrunn. Dermed var jeg bundet opp til å være et sted langs linja, et eller annet sted, hver dag når 17-toget gikk fra Larvik. Heldigvis var det stort sett bare godvær alle dagene, så været var helt klart på min side, forteller Askland.

Det ble mange turer til Oklungen, Eikenes, Kjose og mellomliggende steder hvor det var mulig å komme fram til jernbanesporet. 

– Et utrolig spennende oppdrag jeg ga meg selv. Det kriblet godt i kroppen når man hørte toget i det fjerne, drona var i lufta og man håpet på et perfekt opptak. Det var ikke alltid opptaket ble godt nok på første forsøk, så da var det å sette seg i bilen og kjøre oppover igjen til samme sted dagen etter. Skulle gjerne hatt en måned til på meg, men nå er jo toget gått, bokstavelig talt, ler han.

Etter at filmopptakene var gjort, måtte han jobbe med lyden. Da var det å gå langs linja og ombord i toget med lydopptaker. 

– Jeg ble overrasket over hvor stillegående de nye togene er, så jeg måtte lete meg fram på toget til områder hvor det var mulig å finne litt toglyd. Jeg prøvde meg på do, ved belgen mellom togsettene, men endte opp med å stikke mikrofonen ned i dørsprekken Det var mange som kikket litt rart da, og lurte nok på hva jeg drev med, avslutter han.

Og for alle de som lurte, og alle oss andre, så ligger filmen klar for ettertiden, lenge etter at det siste toget gikk.

FRA FILMEN: Bildet fra filmen er fra Kjose stasjon den 6. august da Kjose bondelag og Kjose bygdekvinnelag  hadde laget til et arrangement for å ta farvel med toget.

FRA FILMEN: Bildet fra filmen er fra Kjose stasjon den 6. august da Kjose bondelag og Kjose bygdekvinnelag hadde laget til et arrangement for å ta farvel med toget. Foto:

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags