Gå til sidens hovedinnhold

Fargespill fra Larvik skal fargelegge Porsgrunn

Artikkelen er over 3 år gammel

Søndag vil Larvik farge Porsgrunn med en fantastisk opplevelse. Fargespill spiller opp på Ælvespeilet kulturhus.

– Fargespill Larvik opptrer for første gang i Ælvespeilet Kulturhus i Porsgrunn, hvor de presenterer sin 5. egenproduserte forestilling, forteller prosjektleder Jannicke Lille Haugen.

En suksesshistorie

Fargespill debuterte med stor suksess under Festspillene i Bergen i 2004 og har siden den gang utviklet seg til et nasjonalt anerkjent prosjekt og konseptet spres til flere byer og land.

– Fargespill Larvik var en av de første som ble sertifisert etter Fargespill metoden fra Bergen.

I april 2012 sto Fargespill Larvik på scenen i Kulturhuset Bølgen som første lisensierte Fargespill-prosjekt utenfor Bergen.

Under Vestfoldfestpillene samme år høstet Larviks aktører stor applaus i en samproduksjon med Fargespill Bergen i Oseberg Kulturhus.

Les også: Se så forskjellige vi er, men samtidig så utrolig like

– Et av Fargespill Larviks store høydepunkt var da de deltok på festforestillingen i Den Norske Opera og Ballett 17. mai 2014, som et av grunnlovsjubileets store satsinger, forteller Lille Haugen.

Fargespill Larvik opprådde også i februar 2016 for kongefamilien og IOC under åpningen av ungdoms-OL på Lillehammer. Fargespill Larvik har nå utviklet seg til å bli en etterspurt aktør som leverer en forestilling av høy kvalitet.

Stor produksjon

Søndag står 70 barn og ungdom fra 24 forskjellige land på scenen i Ælvespeilet klare til å vise publikum et forrykende show med musikk, sang og dans fra alle verdenshjørner

– De fleste av barna og ungdommene i Fargespill Larvik har kommet til Norge som flyktninger og asylsøkere. De representerer flere religiøse retninger, og har svært ulik alder og bakgrunn. I musikken og dansen ser vi det tydelig, hvor åpenbart det er at vi er like og hvor berikende det er at vi er forskjellige, forklarer prosjektlederen.

I Fargespill forenes ikke bare forskjellige tradisjoner i sang, kunstnerisk uttrykk og folkelige tradisjoner, men også vidt forskjellige mennesker og kulturer. Dette gir mange utfordringer, men aller mest skaper disse møtene noe nytt, noe større, noe bedre.

Les også: Når hele verden vises i Larvik

– I Fargespill har man gjort et enkelt grunnleggende grep – et valg om å se på alle aktørene som ressurser, slår Lille Haugen fast.

Høy kvalitet

Fargespill Larviks kunstneriske ledelse jobber gjennom hele året med å samle perlene og veilede forestillingen, og jobber tett sammen med de unge for å sy sammen en forestilling som både forteller oss fantastiske historier utenfra og som blåser liv i vår egen stolte kulturarv.

– I Fargespill Larvik ivaretar topp kvalifiserte musikere, lys og lyddesignere, koreografer og scenografer den profesjonelle rammen, og inni denne rammen står barna og ungdommene og byr på seg selv, sin kultur og historie, på sitt nivå, utdyper prosjektlederen.

Resultatet er en forestilling av høy kunstnerisk kvalitet som formidles med så oppriktige stemmer at de ikke kan unngå å sette kraftige spor etter seg, har vi sett her i Larvik.

Musikere fra Telemark

Etter det første året etablerte det seg et fast samarbeid med musikere fra Telemark.

– Fargespill Larvik har med seg flere kjente Telemarksprofiler på forestillingen i Ælvespeilet. Rune Klakegg har vært kunstnerisk leder, arrangør og musikalsk ansvarlig siden 2014. Rune, som er bosatt i Skien, har med sin enorme erfaring som jazzmusiker, komponist og arrangør vært med på å løfte Fargespill Larvik til det prosjektet det er i dag. Med seg i bandet har han flere musikere fra Grenland og Telemark: Jan Olav Renvåg (bass), Stig Sjøstrøm (tommer/perkusjon) og Vidar Ytre-Arne (fiolin).

Lover nytt fyrverkeri

– Fargespill Larvik leverer et fyrverkeri av en forestilling der du vil få oppleve urban ungdomskultur som møter sørafrikansk gumboot-dans, somaliske vuggeviser og arabisk tradisjonssang, kurdisk og thailandsk dans og afghansk qataghani som møter norsk gangar. En ting er garantert, man blir ekstra glad etter en forestilling fra Fargespill Larvik, skryter produsenten.

Og vi som har sett de flere ganger kan bare være enige.

Kommentarer til denne saken