Gå til sidens hovedinnhold

Fra høstvise til mørke gjerninger

Artikkelen er over 12 år gammel

Sommerens siste samling på Auen Urtegård i Siljan ga allsang med «Høstvise» og mørke gjerninger fortalt av Jørn Lier Horst.

Den flotte urtegården har gjennom hele sommeren bydd besøkende på allsang, spennende solister og andre kulturinnslag.

- Dette er tredje sommeren vi gjør noe kriminelt, forteller eieren Anne Kristine Gundersen og smiler til nevøen Jørn Lier Horst.

Hovedattraksjonen i de grønne omgivelsene var nemlig politimannen og forfatteren fra Larvik.

- Som regel har vi en solist til sangen som hovedattraksjon, men det takket Jørn nei til, ler Anne på Auen som hun kalles.

- Jeg nøyer meg med å nynne litt i bakgrunnen, repliserte forfatteren som nok mest tenkte på sitt foredrag mens de første sangene gikk over tunet.

- Jeg har tenkt å fortelle litt om politiarbeidet og litt om hva jeg gjør. Alt med utgangspunkt i boken «Kriminalteknikk» som jeg har skrevet for barn og unge. Så sier jeg en del om hvordan jeg bruker alt dette i bøkene mine, forteller Lier Horst mens det strømmer til folk.

Som vanlig starter Anne på Auen med et par sanger sammen med de frammøtte. At «Høstvise» ble den siste av disse, var nok en tilfeldighet, men Lier Horsts fortellinger om mørke gjerninger ble en god fortsettelse.

Etter foredraget var det igjen klart for mer sang og glede rundt kaffe, kaker og ikke minst en god rosesaft.

- Den lager jeg bare til spesielle anledninger. Her har jeg fanget smaken av rosene, forteller fruen på gården og røper at det er mye sukker i den også.

Siden dette var siste sommerkvelden på Auen, er det verd å nevne at utover høsten vil det dukke opp andre arrangementer.

- Det kommer flere utover nå, ikke minst når Siljandagene holdes, avslutter Anne på Auen.


Tre mestere og tre elever på vegg

Også kunsten har sin plass mellom urtehager, gamle gjenstander og allsang på Auen Urtegård.

Ut august vil kunstverkene i galleriet henge til nytelse for publikum.

- Utstillingen skal være åpen hver dag. Mange tror det er bare i helgene, men her er vi hele tiden, forteller Anne K. Gundersen.

Hun har selv egne bilder med i utstillingen hun kaller «Tre mestere og tre elever».

Her finner vi Den tyske maleren Manfred Evertz som er bosatt i Brevik, Jonny Andvik fra Porsgrunn og Enok Gjermundsen fra Skien. Tre helt forskjellige stilarter.

- Jeg har vært elev hos alle tre og har tatt med to elever til som vises fram.