Hun har fått en hel bygd ut i skogen

Makalausprisen: Aud Elisabeth Moe fikk årets Makaluspris i Hvarnes for sitt engasjement for etablering, merking og vedlikehold av turstier. Prisen ble delt ut av jurymedlemmene Jarle Utklev og Thor Rikard Odberg.foto: per ALBRIGTSEN

Makalausprisen: Aud Elisabeth Moe fikk årets Makaluspris i Hvarnes for sitt engasjement for etablering, merking og vedlikehold av turstier. Prisen ble delt ut av jurymedlemmene Jarle Utklev og Thor Rikard Odberg.foto: per ALBRIGTSEN

Artikkelen er over 3 år gammel

Det å få heder fra sitt eget nærmiljø er alltid stas. Aud Elisabeth Moe vet i tillegg at hun har fått en hel bygd ut i skogen og opp på topper.

DEL

– Juryens kandidat trives godt i de dype mørke skoger. Hun fikser, ordner, minner på, samler inn resultater, teller og sprer det positive engasjementet rundt seg i bygda. Mange er de foreninger og personer som har fått glede av det, sa juryleder Thor Rikard Odberg om prisvinneren som står bak merking av turløyper i Hvarnes under utdelingen på lokalet Bjerkely lørdag kveld.

Juryen hadde sett spesielt på ett godt tiltak hun har brent for i mange år. Det er et tiltak som har bidratt til trygge og gode opplevelser i nærmiljøet for veldig mange mennesker. Nemlig merking av turløyper. Juryen nevnte at i 2012 var det minst 400 personer, og i 2016 var det over 2403 personer som har dratt nytte av tiltaket.

Les også: Her finner man turer for alle

Les også: Ny strålende revy fra Makalausen

– Uten ditt enorme engasjement hadde fortsatt bygdas befolkning virret rundt på måfå i svarteste skogen og ikke helt ant hvor de var. Ditt engasjement har også bidratt til bedre folkehelsa i bygda, avsluttet juryen før de ga prisen til Aud Elisabeth Moe.

Overveldet

Prisvinneren syntes dette ble litt voldsomt med all oppmerksomheten.

– Jeg må si jeg synes det ble litt mye oppmerksomhet. Egentlig var det Tuva Engers idé. I Svarstad startet vi Huldrerstier. Da jeg flyttet til Hvarnes nevnte hun på om vi kunne få til noe slikt her også, forteller Aud Elisabeth Moe.

For et par år siden ble hun oppmerksom på turskiltprosjektet til Gjensidigestiftelsen og Vestfold fylkeskommune.

– Så søkte vi midler og fikk en sum som satte oss i gang.

Sju turer i området rundt Hvarnes er resultatet. Postkasser er satt opp på alle steder så man kan skrive seg inn med navn.

– Vi laget en gulrot så vi teller opp navn og trekker ut noen hvert år. En hovedpremie og to trøstepremiere til folk som bruker dette tilbudet, sier Moe.

Dette er lavterskel og skal kunne være noe for de fleste på vanlig mosjonsnivå.

Hun er også engasjert i annen aktivitet i bygda, som spinninginstruktør på formiddagstid.

– Der er vi riktignok ikke så mange, men vi holder det i gang. Akkurat nå har vi hatt en pause siden jeg måtte reparere kneet.

Men hun påpeker at hun ikke er alene om dette arbeidet.

– Jeg har fått masse hjelp til dette. Vi er jo en prosjektgruppe. I tillegg har vi noen som har ansvar for hver sin sti. Holder de ved like. Det er viktig å si.

Planer videre er å få ferdig prosjektet.

– Så er det vedlikehold. Vi har ikke for øyeblikket tenkt å utvide med flere turmål. Man må ikke at seg vann over hodet. Det krever sitt å holde alle turløypene oppe og framkommelig.

Men man vet aldri hva som skjer med en ildsjel i front.

– Kanskje dukker det opp noe nytt, smiler hun forsiktig.

Og prisen er en ære.

– Det er hyggelig å få en pris. Jeg brenner jo for nærområdet. Spesielt her hvor vi er en utkant uansett hvor stor kommunen til slutt blir, avslutter årets prisvinner i Hvarnes.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken