Kammermusikk i Stavern

Kammermusikkfestival under musikalsk ledelse av fiolinisten Arve Tellefsen.

Konserter tirsdag, onsdag og torsdag.

Til de store publikumskonsertene mangler Kammermusikk i Stavern et egnet lokale eller en egnet ramme. Dette har de nå funnet på Fritzøhus.

- Hvilket bedre sted kunne vi funnet hvis vi først måtte ut av Stavern var meldingen til publikum.

Og rammen var riktig. Til og med bruken av borggården var så riktig som mulig. Men det skortet på andre ting for de nærmere 600 publikummere som var til stede. Varme.

Det var herskapelige omgivelser og det er herskapelig musikk som fremføres.

Men når den sure vinden biter i lettkledde konsertgjengere blir man fort litt ekstra oppmerksom på detaljene.

Det er alltid lov til å stokke om på et program. Om ikke annet for å varme publikum. Gi de en god inngang. Rett og slett fri til kalde norske kropper.

Starten med nyskapningen Telemark kammerorkester var ikke akkurat noe publikumsfrieri. Vel var 100-årsjubilanten Sjostakovitsj kammersymfoni både gripende og til tider aggressiv. Men noe lystig start på en konsert er det ikke.

- Vinden er vår verste fiende, kunne man høre Kåre Christoffersen hviske rett før konsertstart. Og det hadde han rett i. Når starten er så var som kammerorkesterets valg av musikk er, blir det ekstra følsomt ute.

Bedre ble det da sjefen selv, Arve Tellefsen kom på scenen og sammen med orkesteret fremførte Johan Sebastian Bachs konsert for fiolin og orkester i E-dur. Her lysnet det og det frieriet vi forventet sprang ut av scenen.

Etter pause var det klart for en ny start med en litt spesiell klang. Studie over en salmetone fra Luster. Lik første del ble dette også en tung start før det hele ble avsluttet med jubilanten Mozarts Eine Kleine Nachtmusik.

Uansett musikkvalg var valget av konsertsted viktig og riktig. Vi trenger noen som tør å prøve. Noen som går et skritt lengre enn sitt lille univers. Selv om det er Stavern.

Vi håper på nye opplevelser i borggården ved senere anledninger. Kanskje med en scene som fungerer mer som et kabinett. Kanskje med mer oppløftende repertoar. For været kan vi ikke gjøre noe med. Bare sørge for at publikum glemmer det. Det lykkes man ikke helt med i går kveld.