Gå til sidens hovedinnhold

Gitar i norsk gran med «Stradivarius»-klang

Artikkelen er over 8 år gammel

Larvik (NTB-Alexander Vestrum): Med gitarer i norsk tre vil Karl Morgan Johnsen skape noe unikt som gir ham mulighet til å konkurrere med de utenlandske gigantprodusentene. Det kan også truet tropisk regnskog nyte godt av.

Med seg til Larvik Gitarfestival nylig hadde gitarmakeren, kanskje mest kjent som «Gitar-Morgan», en nyhet: En gitar i sin helhet laget i norsk tre, med lokk av gran og andre deler av bjørk.

– Vi har funnet et område i Nord-Trøndelag med skog som har samme egenskaper som alpegran, som Stradivarius-fiolinene en gang i tiden bygget av, sier mannen bak Morgan Instrument i Stathelle i Telemark.


Gitar for mange

Mange har hatt sin første gitaropplevelse med Morgan, og angivelig er gitarnavnet også bakgrunnen for tittelen på Ane Bruns debutplate fra 2003, «Spending Time with Morgan».

Nå vil gitarmakeren fra Grenland få med norsk treindustri for å finne ut om norsk tømmer kan konkurrere med for eksempel det som produseres i Canada og Tyskland – eller i land med tropisk regnskog.

– Det kan være en tosidig sak som kan seile opp i 2014 – at vi kan få det til å bli en industri å eksportere norsk tre til gitarfabrikker rundt om i verden. Ikke bare kan våre gitarer bli laget av norsk tre, men vi kan også eksportere tømmer til gitarer. Det er en ny type eksport som ingen har tenkt på før. Det er lenge siden vi hadde gitarproduksjon i Norge i en slik skala, sier Johnsen.


Flere satser norsk

Rundt om i Norge finnes bare en håndfull gitarmakere som livnærer seg kun av dette, men da gjerne til en pris flere ganger så høy som de fleste Morgan-gitarene, som er blitt produsert i Østen de siste 15 årene.

På Lillehammer har gitarmaker Øystein Husemoen i et par år laget gitarer kun med norsk tre – kalt Norwegian Wood Series. På kundelista hans står blant andre Mark Knopfler, Little Steven, Øystein Greni og Jarle Bernhoft.

Også Morgan Guitars har kjente navn på sin kundeliste, og Steinar Albrigtsen og Unni Wilhelmsen har sine signaturmodeller. Men mens Husemoen på Lillehammer leverer 15-20 gitarer i året, leverer Morgan Guitars mellom 15.000 og 20.000 – og er den største leverandøren på det norske markedet.

I år har Morgan solgt drøyt 30 gitarer med norsk gran i lokket, men gitaren utelukkende i norsk tre finnes så langt bare i én prototyputgave. Hovedtanken med å lage gitarer i norsk tre er å lage et produkt som skiller seg ut i mengden.

– Det er stor konkurranse, så vi må bli enda flinkere til å selge fagkunnskap og kvalitet. Dette er en kulturbransje som lever av entusiasme, sier «Gitar-Morgan».


Regnskog-bonus

En virkning av å gå over til norsk tre er at presset på regnskogen blir mindre.

– Det er en lang vei å gå. Industrien er veldig konservativ, men jeg tror det lar seg gjøre. Mange artister bruker instrumentene. De kan gå foran og vise at man kan bruke alternative treslag til det man hogger i regnskogen, sier Johnsen.

I fjor ble den amerikanske gitargiganten Gibson ilagt en bot på 300.000 dollar – eller rundt 2 millioner kroner – for ulovlig kjøp av ibenholt fra Madagaskar og rosentre fra India. Selskapet har vedtatt boten.

Morgans forsøk med norsk tre bejubles av Regnskogfondet.

– Det er veldig positivt at nordiske tresorter brukes i instrumenter istedenfor tropisk tømmer. Det viser at musikkbransjen følger med i tiden og tar ansvar. Dette bidrar til å minske presset på verdens siste regnskoger, sier kampanjekoordinator Anja Lyngsmark i Regnskogfondet til NTB.


– Unngå mahogni

Organisasjonen anbefaler å unngå instrumenter av regnskogstømmer og viser til at mahogni, rosentre og palisander er tradisjonelle gitarmaterialer som er utrydningstruede tresorter på grunn av den store etterspørselen.

– Opptil 90 prosent av hogsten i tropiske land er ulovlig, og handel med ulovlig hogget tømmer er straffbart i EU og EØS-land som Norge. Derfor bør både produsenter og kjøpere av gitarer unngå tropisk tømmer. Kjøp brukt hvis du absolutt må ha det. Det er mange gode alternativer på markedet, blant annet gran, lønn, valnøtt og kirsebærtre, sier Lyngsmark. (©NTB)

Kommentarer til denne saken