Mange forbinder graffiti med halvpubertale veggskriblerier i skrikende neon, men 22-åringene Steinar Caspari Solvang og Jørgen Engebretsen har løftet graffitikunsten ut av de urbanville betongflater og inn i de borgerlige utstillingslokaler. Uten at spensten og kraften har forsvunnet fra uttrykket.
Neon- og «Vegvesen»-farger skyr de imidlertid som pesten, forsikrer de, og bildene som vises på denne utstillingen, er holdt i grått og sort og brun-oransje nyanser.
Og resultatene er tidvis forbløffende. Med bløtbuktende linjeføring og fascinerende skyggeeffekter. Detaljer blir vanskelig å få til med spraybokser, medgir de to og legger til at det er et krevende verktøy å håndtere.
Selve uttrykket minner om det man finner hos eldre pop-art-nestorer som en Andy Warhoel eller en Roy Lichtenstein. Her er riktignok verken overmalte dronningportretter, suppebokser eller forstørrede tegneseriefigurer.
Men digre portretter av figurer med popkult-status, spesielle utsnitt, store åpne flater og kitschpregede motiver plasserer disse graffiti-bildene klart innenfor poparttradisjonen.
Elg i solnedgang er byttet bort mot elefanter i solnedgang fra afrikanske savanner, mens de portretterte blant annet teller populærkulturelle kjendisfjes som Rolk Kirkevåg, Titten Tei, Bruce Lee og Ingrid Bergman.
– Titten Tei skyldes at vi laget noen bilder av kjente dukkefigurer til en stor figurteaterfestival som nylig gikk av stabelen i Tønsberg, forteller ungguttene, som begge er selvlærte graffitikunstnere.
Dette er altså debututstillingen deres, men de har tidligere vist fram enkeltarbeider på flere utesteder i Tønsberg. Det henger eksempelvis bilder av dem både på Maskinistenes hus og i Royal Oak, samt under Kanalbrua i Slottsfjellbyen.
Også på Gloppe videregående skole finner man streken deres på en vegg, og de har videre arrangert graffitikurs for unge ambisiøse spraybokssjonglører på Kulturskolen her i byen. Muligens skal de og i gang med å dekorere flater i Mølla.
Men det er først og fremst store bilder de jobber med.
– Det er en ganske krevende prosess, og vi må ha masker på oss hele tiden, poengterer de og opplyser at det fins et bredt spekter av farger å få tak i, men at de sprayboksene de selv sverger til, kjøpes i Tyskland.
– Det var faktisk en nordmann som fant opp dette med maling på sprayboks i 1936. Erik Rotheim heter han.
– Graffiti er en gammel uttrykksform – veggmalerier - og en bred og mangfoldig sjanger. I dag er det vel fortrinnsvis på vegger, tog og trikker og i utemiljø man møter den, og da i storbyene. Men hva er forskjellen mellom den slags graffiti og tagging?
– Graffiti for oss er estetikk. Vi har ingen sans for vandalisme og tilsøling i det offentlige rom. Men vi har heller ingen ting i mot å dekorere store veggflater hvis vi får et oppdrag.
– For graffitien trenger plass. Det er sterke uttrykk og farger og klare budskap det er snakk om, presiserer de og håper å kunne gjøre en karriere som graffitikunstnere.
Utstillingen åpner altså på Kafe Sylvette i dag, er en salgsutstilling og vises framover på ubestemt tid. Men bildene blir uansett ikke hengende der til evig tid.
For allerede på nyåret skal kunstnerne har en stor utstilling i hjembyen.