Fortsetter kvinnefeiringen utover sommeren, når hun gjør sommershow på Bølgen i Larvik i juli.

Hanne Krogh er ikke snauere enn at hun gjør Camilla Colletts ord til sitt refreng.

«Hold ut, lille hjerte» synger Krogh på sangen «Camilla», som åpner ballet på en hel plate viet kvinners kamp – og feiringen av det de oppnådde. Derfor møtes vi ved statuen av Camilla Collett i Slottsparken, der forfatteren og kvinnesaksforkjemperen er fanget i bronse av Gustav Vigeland.

– Han kunne gjort henne litt mindre bøyd, synes Hanne Krogh, og minner om Collett som forbilde som en av de tidligste romanforfatterne.

– Hun var kjent som følelsenes forsvarer, opptatt av en likeverdig kjærlighet mellom mann og kvinne, og sto ikke på barrikadene, sier Krogh som for sikkerhets skyld skrev sangen i samarbeid med Colletts biograf, Siri Senje. For Hanne Krogh tar ikke lett på teksten.

Forbildene

– Jeg liker kunnskapsbasert underholdning. Jeg har alltid vært interessert i historien – i forankring. Men jeg vil nå frem til flere, og er underholdningsartist. Derfor vil jeg forene pop med tekster med substans, og ville synliggjøre kvinnelige rollemodeller, sier hun til NTB.

Og de damene hun synger om på albumet «Ikke gi deg, jente!», sluppet bare dager før stemmerettsjubileet, har sannelig substans så det holder.

Det går fra tittellåten viet Hanne Kroghs egen kunstnerfarmor, som ville vært kalt bohem om hun hadde vært mann, men som i stedet ble innlagt på asyl, til de sterke kystkvinnene. Dem hun synger om i «Lovise Lind» – Halvdan Sivertsens vakre vise inspirert av den evig ventende fiskerkona ved havnen i Svolvær.

Krogh er også innom både Sunniva, prinsessen som rømte til havs i stedet for å gifte seg med en hedensk viking, Elisabeth Stava, den sterke karmøykvinnen halshugd som heks i 1637, og sist, men ikke minst, Fredrikke Qvam – kvinnesaksforkjemperen og pioneren i kampen for kvinnelig stemmerett.

Ikke Gro

– Jo mer jeg leser om henne, jo mer fascinert blir jeg. Hun var en strateg, en stor politiker. Samtidig sto hun bak sanitetskvinnene, som er mine helter: De søkte ikke heder, men gikk dit det trengtes, sier Hanne Krogh.

– Du har ikke skrevet om Gro?

– Hun er også en av mine helter. Men det var vanskelig å skrive om en som lever. Du kan si hun er gjemt mellom linjene i «Ikke gi deg, jente!», i verset om at det gjelder å «stå på, trå til, du kommer ingen vei ved å være snill». Det kunne like gjerne vært til Gro!

Hanne Krogh er også stolt over å ha med den siste sangen Gustav Lorentzen skrev, som han spilte for henne en vårdag på verandaen hennes, så vel som en låt av en ung kvinnelig artist, Tonje Unstads vakre «Jeg ror alene».

– Vi alle har plikt til å synliggjøre dem som kommer etter, og hun er god.

– Elsker menn

Selv hevder Hanne Krogh hun ikke helt skjønte hva kvinnesak handlet om før hun ble gift og innså at det var visse forskjeller. Sånn går det når du vokser opp i et hus med seks kvinner i tre generasjoner.

– Det var aldri «hysj, far sover», ingen som hadde forrang, sier hun, og bedyrer sin kjærlighet til sin indirekte nevnte ektemann. – Jeg elsker jo menn! ler hun, før alvoret setter inn:

– På platen feirer jeg nettopp det å være kvinne – det å få bli hørt for å være dem vi er. Selv kommer jeg fra en ekstremt mannsdominert bransje. Jeg har ikke tilpasset meg. Jeg er kvinne, jeg vil være med som jeg er, og få respekt og likeverd.

For det er dét kvinnekamp er, sier Hanne Krogh, og henter på ny frem Camilla Colletts ord: – Det er kampen for likeverd for alle mennesker. Jeg ble helt rørt da jeg sang i en dåp nylig, og så at den nærheten de unge fedrene hadde til barna sine. Da skjønner man at ting har skjedd. At kampen for likestilling åpner samfunnsarenaen begge veier.

Hanne Krogh fortsetter kvinnefeiringen utover sommeren, når hun gjør sommershow på Bølgen i Larvik i juli sammen med sine tre tenorer, i selskap med både egne og andre sanger.

– Du vet, noen av de flotteste ariene som er skrevet, handler om kvinner!