Har du hørt Lines Grand Prix-sang?

Line Elvsåshagen; ny radioreporter i P3 og akkurat passe gæren.

Line Elvsåshagen; ny radioreporter i P3 og akkurat passe gæren. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

En typisk dag på jobben for Line.

Da katten til Line Elvsåshagen hoppet opp på ryggen til superstjerne Ellie Golding, tenkte programlederen i P3morgen at gærnere enn detta blir det ikke. Men så var det den hundekjøringa da, og debuten i Melodi Grand Prix.

Mandag formiddag, Oslos beste vestkant. I et rødt murhus ved Solli plass, sitter musikkprodusent Mats Lie Skåre og vipper i en skinnstol. Han har jobbet med Tone Damlie Aaberget, Karpe Diem, Truls og OnklP, remikset Britney Spears. Men denne blygrå mandagen står det ei nokså ukjent dame med rosa hår fra tjukkaste Brunlanes i mikserommet. Hun ler høyt og raspete, lener seg over skinnstolen, roper:

– Herregud Mats! Du er en gud med de knappane.

Dette er altså en vanlig dag på jobb for P3 reporter Line Elvsåshagen fra Larvik. I dag skal hun får hjelp til å produsere sitt bidrag til Melodi Grand Prix. Og det er ingen hvilken som helst låt. «Who got the answer?» er et opprop for miljøet, en grønn kampsang skrevet av Elvsåshagen selv i 2011. Problemet den gang var at Grand Prix ikke godtar bidrag med politisk appell. Men nå, fordi hun jobber i P3morgen, skal Elvsåshagen spille inn låta si i studio, den skal vurderes av MGP juryen, og antakeligvis fremføres under generalprøven i Spektrum i mars.

Her er lenke til NRKs side der du kan høre sangen.

– Jeg gjør mye flaut i jobben min, hviner Elvsåshagen.

– Men dette her, er det absolutt verste hittil. Jeg er ekstremt nervøs. Jeg elsker MGP.

Hun fikler med iPhonen, og så er den der: stemmen og den grønne teksten fra 2011.

– Jo, sier Mats Lie Skåre etterpå.

– Den er umiddelbar og det skal en god MGP låt være. Men vi kan legge på noen beats. Så skal jeg jobbe litt med den.

– Har du trua?

– Ja, absolutt, svarer Skåre.

– Jeg tror vi har funnet ei ny superstjerne.

– Herre Moses, sier Line Elvsåshagen.

Møter hverdagsmennesker og superstjerner

Onsdag morgen, uken før. Vakta i radioresepsjonen på NRK står med ryggen til og brygger kaffe. Og hvorfor ikke? Det er jo ingen mennesker her. Det har ikke engang begynt å lysne utenfor. Men Line Elvsåshagen har sagt at vi skal møtes nå. Det er visstnok en vane, å være oppe i grålysningen. Kollegaene Ronny Brede Aase og Silje Nordnes har vært her i halvannen time. Minst. Det er sånn hver dag. Og Elvsåshagen klager ikke. Nei, hun elsker jobben sin. Det sier hun til sjefen Vilde Batzer, nesten hver dag.

Det var Batzer som ringte rett før jul, det hadde vært mange intervjuer, og Elvsåshagen var nervøs og forkjøla. Riktignok hadde hun vært praktikant i programmet året før og jobbet som vikar i P3 både sommer og høst. Men å ta over som programleder etter Live Nelvik, var noe annet. Fast jobb som reporter i et av landets største radioshow, alle menneskene hun skulle snakke med. Ute på gata, inne i studio. Store verdensstjerner, hverdagsmennesker som deg og meg. Tenk, i forrige uke gikk hun tur med Fredrik Skavlan og hunden hans. Line Elvsåshagen elsker Fredrik Skavlan. Og de gikk tett sammen i morgendisen. Å gå er visstnok bra. Da flyter ordene av seg selv. Det er sånne samtaler hun vil ha, hvor man ikke tenker så mye. Bare prater.

Alt dette forteller Line Elvsåshagen i mørke korridorer på vei til radiostudioet i 3. etasje. Vi går i en lun labyrint med vegg til vegg tepper, uten vinduer. Opp en heis, inn ei dør, til et smalt rom med en rød sofa langs veggen. Det ikke spesielt prangende, men koselig. Produsent Cecilie Kåss Furuseth sitter foran en flimrende pc-skjerm og Line Elvsåshagens roper hei til Ronny Brede Aase og Silje Nordnes inne i studio. Hun tar av seg pelslua, spør om det er ok at hun sminker seg litt?

Og her starter dagen. Den skal bli lang og ende i ei snøfonn på Hamar.

Brukte 40.000 kroner på taxi

Hun vokste opp mellom åkerlapper, skogen og havet i Brunlanes. Etter hvert tenkte Line Elvsåshagen at noe med media kunne være framtiden. Så hun fikk en sommerjobb i lokalavisa.

– Men jeg trur ikke det blei non stor suksess.

Elvsåshagen tar på maskara med bena i kryss.

– I nesten to somre gikk jeg rundt og spurte folk om t-skjorta de hadde på seg og hva det beste med den var. Hæ-hæ! Det var lissom ikke helt min greie.

Men hun likte og skrive. Lange tekster, lange setninger. I 2013, etter tre år på kommunikasjonsskolen Westerdals, ble Elvsåshagen plukket ut som et av de største litterære talentene i landet av Cappelen Damm. Teksten hun skrev til samlingen «Signaler», var tung som bly, hvor det kom fra vet hun ikke. Og hun, som bare er 23 år, med alt dette alvoret inni seg. Hun virker så bekymringsløs på utsiden. Da reporteren skulle presentere seg for lytterene i P3 morgen rett over jul, fortalte hun om de to plastjuletrærne i stua som katten Tut leker med. Og at hun brukte 40.000 kroner på taxi i 2013. Line Elvsåshagen reiser seg og går inn i studio, skal snart på lufta.

– Jeg bruker å være mest ute, men i dag skal jeg presentere et innslag jeg laget hjemme i går, med katten min, sier hun.

– Lytterne liker at jeg prater om Tut.

En ny undersøkelse viser at fire av ti katter er overvektige.

– Så jeg og Tut måtte ha en alvorsprat i går kveld, uten at det gikk særlig bra.

Den røde lampa blinker på veggen, hun snakker til hundretusenvis av lyttere.

– Hun var ikke så veldig interessert kan du si.

Det piper og klynker i opptaketfra leiligheten på Sagene. Ronny Brede Aase lener seg bakover i kontorstolen og ler.

– Bra jobba Line, sier han.

– Det funka fint.

«Jeg har for eksempel et gammelt ektepar oppi Holmenkollen, Sissel og Tollef, som jeg besøker. Du vet jo at jeg elsker eldre mennesker og disse har vært sammen i 66 år»

Line Elvsåshagen, programleder

Ut igjen. Tilbake i den røde sofaen. De venter på dagens gjester. Harald Eia og Bård Tufte Johansen. Men Johansen har mistet hunden sin, den stakk av på morgenkvisten. Og ingen vet om han rekker sending.

– Sånn er det bare, sier Line Elvsåshagen.

– Hadde katten min stikki av, hadde ikke jeg klart å tenke på jobb heller.

Mener hun har en luksusjobb

Da Live Nelvik sluttet i P3 morgen før jul, ble det bestemt at det skulle være to faste programledere i studio, ikke tre.

– P3morgen ønsket seg en utegående reporter. Den rollen passer meg perfekt. Det er så stor frihet, jeg får stort sett definere min egen arbeidshverdag, bestemme hvem jeg skal snakke med, hva jeg skal gjøre. Det er en luksusjobb.

Ei vanlig uke på jobb kan for eksempel inneholde: bursdagssang til kronprinsesse Mette Marit, melke ei ku, ri en politihest, spørre folk på gata når de sist hadde sex. Og i dag, litt senere, skal Line Elvsåshagen til Hamar. Det er derfor dagen blir så turbulent. Hun har nemlig funnet en ny OL- gren.

– Jeg skal bli trekt av hunder rundt ei løype på langrennski.

– Er du god på ski?

– Nei, men jeg skal vel fikse det. Heldigvis har jeg med meg to lyttere som frivillige.

Og hvordan gikk det? Det begynte skjevt da Elvsåshagen kjørte mot Drøbak, i stedet for Hedmark. Over fem timer i bil tok det, å komme seg til Hamar, der det allerede var mørkt. Men Line Elvsåshagen hadde på seg mintgrønn kjeledress og var klar. Problemet var balansen, hun datt 32 ganger på ei lita sløyfe i skogen. De andre falt ingen. Hunden hylte, Elvsåshagen hylte.

– Du sier ikke nei til noe?

– Stort sett ikke, men det er alltid best når utfordringer er personlig motivert. Alt handler om å formidle gode historier.

– Har du en egen metode?

– Først og fremst forsøker jeg å snakke med mennesker i en setting de trives. Det er viktig å by på seg selv. Det skal ikke bli for proft. Jeg har for eksempel et gammelt ektepar oppi Holmenkollen, Sissel og Tollef, som jeg besøker. Du vet jo at jeg elsker eldre mennesker, og disse har vært sammen i 66 år. Tenk på det. Intervjuene med dem har blitt flere fine samtaler.

Slapp katten på Ellie Goulding

– Hva er det gærneste du har gjort for radioen?

– Jeg blei jo sendt for å intervjue Ellie Goulding tidligere i vinter, hun er jo ei superstjerne. Jeg var nokså nervøs. Detta skulle foregå i helga, så jeg måtte ta med katten min i bur.

Line Elvsåshagen hadde fått 10 minutter med sangeren på luksushotellet The Thief i Oslo.

– Og inn kom jeg med bur og det hele. Problemet var at det kun var tillatt med dyr i tredje etasje og Ellie ventet i en suite i åttende. Men jeg visste at hun likte katter, så vi fikk henne med ned i tredje, hvor Tut satt og ventet.

Da Goulding åpnet buret, hoppet katten ut, opp på superstjernes rygg og langet videre nedover korridoren. Livredd. Bak løp Goulding i pysjbukse og bak der igjen; Line Elvsåshagen med den blå mikrofonen og det rosa håret.

Og vet du?

Det blir innmari bra radio av sånt.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags