En egen møteplass for 77-åringene i Larvik

EGEN DANSEGRUPPE: Psykolog Bjørn Z. Ekelund med dansegruppa, som skal invitere til dans i januar.

EGEN DANSEGRUPPE: Psykolog Bjørn Z. Ekelund med dansegruppa, som skal invitere til dans i januar. Foto:

Av

25 glade og interesserte kvinner og menn av 1942-generasjonen møttes i slutten av november i Cafe Sliperiet. Der gikk praten livlig til en matbit og stemningsfullt pianospill. Kanskje var noen drømmer og behov i ferd med å bli oppfylt ved å samles på den nye Møteplassen.

DEL

Fra leserneEtter tre spennende møter i den hyggelige Café Sliperiet var deltagerne blitt mer kjent med hverandre under det siste treffet som var spesialdesignet 77-åringene i Larvik.

Foruten å være en samlet gruppe, hadde deltakerne delt seg i forskjellige mindre grupper, alt etter hvilke ønsker og interesser de har.

Initiativtakerne til Møteplassen er Larvik kommune, ved helseetaten og kulturetaten, og Pensjonistuniversitetet.

Primus motor bak ideen er organisasjonspsykolog Bjørn Z. Ekelund, en ildsjel som har vært med fra starten. Ideen om å invitere 77-åringer ble født etter at Sandefjord kommune hadde invitert 77-åringer til et helseseminar. Larvik kommune tok ballen, men har sparket den hardere og mer omfattende enn de gjorde i Sandefjord.

– Vi hadde ikke helt tro på at 77-åringene ville komme stormende til et seminar om helse. Vi ville gi våre 77-åringer en hyggeligere, mer kulturell, mer aktiv og mer spennende møteplass, der samværet er ment å være helsebringende i seg selv, sier Bjørn Z. Ekelund.

– Vi ville lage en arena som ikke var brukt før, der alle deltakerne får anledning til å bli kjent med folk i sin egen årgang. De har jo samme aldersmessige erfaring, og har nok mye å snakke om og sammenligne seg med.

Ekelund fremhever at det er 70 år siden deltakerne begynte på folkeskolen (som den het da). Mange av dem har gått på samme skole i Larvik, men kanskje ikke hatt kontakt siden da.

Atter andre av deltakerne viste seg å være naboer, uten at de var blitt kjent med hverandre. Nå var isen brutt, og man fikk en venn i oppgangen eller i huset ved siden av.

Ikke alle født i Larvik

Det er 328 mennesker som er 77 år i Larvik i år. Alle har fått invitasjon til tre møter i regi av Larvik kommune, ved kulturetaten som står som eier av arrangementet. 30 interesserte deltakere har meldt seg på videre.

Av de 30 var det flere innflyttere som ga uttrykk for at det har vært vanskelig å få ordentlig kontakt med «urinvåerne». Det ble det en forandring på etter de tre møtene i år. Nå har de fått nye venner.

Også for dem som har syke ektefeller/partnere hjemme som trenger mye pleie og omsorg, kan livet bli grått hvis man ikke har en avlastning i form av et sted å gå til og andre mennesker å snakke med. Det skal Møteplassen bøte på.

(saken fortsetter under bildet)

HELSEBRINGENDE: - Hjemmeomsorgen regner med at det er 700 ensomme i kommunen. For dem kan sosiale aktiviteter gjøre en enorm forskjell. Et hyggelig møte med flere mennesker kan være helsebringende, sier Bjørn Z. Ekelund, den entusiastiske psykologen som skal være primus motor også for neste års 77-åringer.

HELSEBRINGENDE: - Hjemmeomsorgen regner med at det er 700 ensomme i kommunen. For dem kan sosiale aktiviteter gjøre en enorm forskjell. Et hyggelig møte med flere mennesker kan være helsebringende, sier Bjørn Z. Ekelund, den entusiastiske psykologen som skal være primus motor også for neste års 77-åringer.

Ulike grupper

Det var 25 nysgjerrige 77-åringer som møtte opp i vår til det første møtet. Da ble de utfordret til å røpe hva de kunne tenke seg å gjøre av aktiviteter. Det kom inn 51 forslag. Til det andre møtet kom det 35, som fikk presentere seg, hvilke skole de hadde gått på, eventuelt hvor de kom fra. Da var gruppeønskene skrumpet inn til realiserbare sju.

– På det tredje og siste møtet, delte deltakerne med hverandre sine drømmer om framtiden – og nå til slutt var det fire aktivitetsgrupper med konkrete planer om hvordan møtene skal være, og tidspunkter etter hvert, sier Bjørn Z. Ekelund.

De fire gruppene er data, dans, visuell kunst og et felles møte hver annen måned.

Den sosiale gruppen vil ha allmøte for å gi informasjon om de ulike aktivitetene som er satt i gang.

Er du interessert?

De tre møtene er de siste i regi av kommunen. Nå skal 77-åringene stå på egne bein og gjennomføre planene om å møtes i den store, sosiale fellesgruppen (første møte er i februar). Dansegruppen skal møtes 18. januar, hver gang i Cafe Sliperiet på formiddagen. Kunstgruppen skal ha sitt første møte allerede nå i desember, og datagruppen kommer tilbake til saken.

77-åringene vil ha med seg flere interesserte, ikke nødvendigvis bare 77-åringer. Nye deltakere kan gjerne være både yngre og eldre. Det vesentlige er at man har det moro sammen.

Interesserte kan ta kontakt med: Dans: Hanna Marie Foldevik, kunst: Thor Ivar Smedsrud, data: Svein Erik Mathisen og sosialgruppen: Jens Chr. Jacobsen.

GÅTT PÅ SAMME SKOLE: Flere har gått på samme skole, og ikke møtt hverandre siden. Nå møttes 35 av Larviks 77-åringer i Sliperiet.

GÅTT PÅ SAMME SKOLE: Flere har gått på samme skole, og ikke møtt hverandre siden. Nå møttes 35 av Larviks 77-åringer i Sliperiet. Foto:

Hva er hensikten?

91 prosent av 77-åringene i Larvik greier seg uten helse- og sosiale tiltak.

– De er en ressurs, og det må vi benytte oss av, sier Ekelund, og fortsetter:

– Og vi vil at det skal vare lengst mulig, selvfølgelig. Derfor ønsker vi flere eldre inn i sosiale aktiviteter. Hjemmeomsorgen regner med at det er 700 ensomme i kommunen. For dem kan sosiale aktiviteter gjøre en enorm forskjell. Et hyggelig møte med flere mennesker kan være helsebringende. Ikke bare for den enkelte, men for hele miljøet, sier Bjørn Z. Ekelund, den entusiastiske psykologen som skal være primus motor også for neste års 77-åringer.

– Nå skal vi alle som har vært initiativtakere samles for en evaluering. Jeg regner med at vi holder på med dette i flere år fremover, til noen andre ønsker og vil ta over. Og vi ønsker at pionerene, 77-åringene i år, skal være med på å planlegge programmet for de neste deltakerne, avslutter han.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags