Her fikk ikke barnebarnet til Wildenvey komme inn

Kom ikke inn: - Vi hadde håpet at Jorunn Hallingstad kunne fått se bestefarens arbeidsværelse, men hun fikk ikke komme til Hergisheim, sier Ørjan Wisth Torgersen, som her har tatt oppstilling utenfor gjerdet. (Foto: Svend E. Hansen)

Kom ikke inn: - Vi hadde håpet at Jorunn Hallingstad kunne fått se bestefarens arbeidsværelse, men hun fikk ikke komme til Hergisheim, sier Ørjan Wisth Torgersen, som her har tatt oppstilling utenfor gjerdet. (Foto: Svend E. Hansen)

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

– Jeg hadde håpet at jeg kunne få komme inn på Hergisheim og se min bestefars arbeidsværelse. Dessverre fikk vi blankt nei til et slikt besøk, sier Jorunn Hallingstad. – Jeg tar bare i mot grupper, forklarer Hanna Wildenvey, som bor i huset i Stavern.

Hallingstad er Herman Wildenveys eneste biologiske barnebarn. Hun er datter av Hildegard Enge, som – sammen sin søster Lillian Sonning – var Herman Wildenveys barn med Marie Andersen. De ble født før dikteren giftet seg med sin Gisken.

Hildegard Enge skrev i mange år selv dikt, og datteren ser nå på mulighetene for å kunne utgi disse.

– Min mor etterlot en rekke store hefter med håndskrevne dikt. Noen av dem framførte hun ved enkelte anledninger, men hun utga aldri noe, og hun presenterte seg heller aldri som Wildenveys datter. Det var faktisk lenge en hemmelighet, også i familien. Noen av mors dikt er forhåpentlig av såpass kvalitet at det kan bli snakk om å utgi dem. Vi har kontakt med et forlag for å se på muligheten for en utgivelse, men dette er ikke endelig avklart ennå, sier Jorun Hallingstad.

Aller første besøk i Stavern

I går var Hallingstad på sitt aller første besøk i Stavern, på invitasjon fra Ørjan Wist Torgersen, som også bistår med kontakt med forlag. I forbindelse med dagsturen fra Oslo, hvor hun bor, hadde hun håpet å kunne besøke bestefaren hjem og se hans arbeidsværelse, men fikk nei.

– Jeg er verken skuffet eller bitter over det – jeg synes bare det er dumt, sier hun.

Tar kun i mot grupper

Hanna Wildenvey, som avslo besøksanmodningen, understreker at Hergisheim er hennes hjem, og at hun bare tar imot grupper etter avtale. Utover det ønsker hun ikke å kommentere saken.

– Stavern er virkelig en flott by, så jeg kommer helt sikkert tilbake. Forhåpentlig kan jeg få bli med på en gruppeomvisning på Hergisheim ved en senere anledning, sier hun.

– Hvilket forhold har du til Herman Wildenvey og hans diktning?

Aldri møtt sin bestefar

– Jeg har aldri sett eller møtt ham, men jeg vet at han visste om meg. Hans dikt har jeg imidlertid et forhold til. Vi lærte jo om ham på skolen og leste en del av diktene. Den gang visste jeg faktisk ikke at han var min bestefar. Det jeg ikke vite før i 1959, da han døde. Min mor hadde til da aldri snakket om det. Det var også da jeg fikk vite at Lillian Sonning, som jeg hadde kjent fra barnsben av, faktisk var mors søster og min «riktige» tante.

Da jeg oppdaget at Wildenvey var min bestefar, fikk jeg selvsagt også en fornyet og forsterket interesse for hans dikt og litterære arbeider. Når jeg nå leser min mors dikt, aner jeg at hun på sitt beste skriver litt i hans ånd og rytme, sier Jorun Hallingstad.

Hun framholder at moren Hildegard Enge heller ikke hadde noen kontakt med sin far, bortsett fra ved en anledning da Wildenvey skulle holde opplesning i Oslo og gjennom Lillian Sonning ba om å få treffe henne.

– At han var hennes far og at hun og tante Lillian var helsøsken, er det ingen tvil om. Det går blant annet fram av kirkebøkene, sier Jorun Hallingstad.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags