– De opplevde krav om vognskatt, parykkskatt og skoskatt

GREVENS SENG:  himmelsenga i høye herskaps gemakk. Denne og mer kan du oppleve i Herregården i sommer.

GREVENS SENG: himmelsenga i høye herskaps gemakk. Denne og mer kan du oppleve i Herregården i sommer. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Søndag inviterer Larvik Museum publikum til Herregården for å oppleve det sanselige 1700-tallet med tekstiler, møbler og luksusskatter

DEL

På 1700-tallet var Larvik en såkalt residensby og hjertet i Larvik grevskap. I grevskapet var Herregården sentrum for begivenhetene. Larvik Museum forvalter Herregården og forsker kontinuerlig på anleggets og grevskapstidens historie.

Søndag vil museet presentere et utvalg av Herregårdens tekstiler og interiører: Himmelsengen i høye herskaps sovegemakk, gardiner, duker, og silketapet i Christian 6s gemakker. For å skaffe disse stoffene må museet hente inn produsenter fra både innland og utland.

LØES OGSÅ: Millionbeløp til utvikling av historisk område i Larvik

Mulighet til å høre om mye

– Vi skal også ta for noen av utfordringene og byrdene som grevskapets innbyggere ble stilt ovenfor, forteller museumsansatt Aleksander Vågen Oxholm.

Og fortsetter med mer spennende historie.

– De var underlagt lover og forordninger på lik linje med den øvrige befolkning i Danmark-Norge, og opplevde krav om vognskatt, parykkskatt og skoskatt. Men hvorfor krevde kongen inn disse skattene, og hvordan kan dette ha artet seg for dem som måtte betale?, spør han.

LES OGSÅ: Har du et dikt på hjertet, i skuffen, i en perm, på en papirlapp eller på kjøleskapet?

(saken fortsetter under bildet)

HERREGÅRDEN: Gjennom hele året foregår det stadig noe i Herregården. Men sommeren er høysesong for det staselige huset.

HERREGÅRDEN: Gjennom hele året foregår det stadig noe i Herregården. Men sommeren er høysesong for det staselige huset. Foto:

Svaret må du nok lete fram i Herregården

Larvik Museum holder to vandringer med miniforedrag denne dagen. Innlegget om ekstraskatter og luksusskatter finner sted i en nyåpnet utstilling som er en lokal tilpasning av «Det sanselige 1700-tallet», en plakatutstilling produsert av Norsk lokalhistorisk institutt. Etter vandringene serveres herregårdskake og te.

– Om været tillater det kan vi servere 1700-tallssmakende kaker og te i hagen. Og det vil også bli aktiviteter for barna. Vi gleder oss til å presentere flere spennende stykker historie, og håper mange finner veien til Herregården søndag, avslutter Oxholm.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags