Terningkast 5: Horst og Sandnes får unge lesere på sporet

Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Sammen er de dynamitt, vår lokale krimforfatter Jørn Lier Horst og vår lokale animatør og tegner, Hans Jørgen Sandnes. Den nye krimserien for barn fenger fra første mysterium.

De kom like godt med to bøker på én gang, forfatteren og tegneren. Serien har fått navnet «Detektivbyrå Nr. 2», og hovedpersonene er de gode vennene og naboene Tiril og Oliver, samt sporhunden Åtto. De bor i den lille byen Elvestad som ligger ved utløpet av elva Svenna.

Bøkene er av typen lettlest, og jeg husker at Jørn Lier Horst tidligere har sagt at han fikk leselyst som gutt da han leste krim. Derfor tok jeg med bøkene hjem til en 10-årig jente og en 11-årig gutt. Ingen av dem er særlig glade i å lese bøker.

11-åringen var litt redd han var for stor for bøkene, men han leste begge bøkene på rappen. Hans vurdering lød: Spennende, morsomme å lese, men han mente å løse mysteriet hakket før bokas detektiver. Et pluss var at han kunne kjenne igjen tegningene til Hans Jørgen Sandnes fra tidligere.

10-åringen uttalte: Du kan skrive at når barn setter seg ned med disse bøkene, blir de ivrige. Jeg ville ikke slutte å lese, og jeg liker at tegningene er litt sånn at jeg nesten kunne ha laget dem selv.

Det er to hyggelige bøker Gyldendal gir ut som ny krimserie for barn. Tiril og Oliver bor i en trygg småby, og kommer over mysterier som kunne skjedd i virkeligheten – nesten.

Språket er direkte, muntlig og lettfattelig. Fortellingen er levende og driver leseren framover. Tegningene gir valør til historien. Hans Jørgen Sandnes har valgt paletten til den «gamle» krimsjangeren, og Mørkemannen i boka «Operasjon Mørkemann» blir ekstra skummel i Sandnes strek.

Det er tydelig at de unge leserne bruker mye tid til å studere tegningene mens de leser, og da er det spennende med små «gåter» i slutten av boka.

Jeg er enig med 10- og 11-åringene: En god femmer!

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags