Gå til sidens hovedinnhold

Hverdagshistorie fra nettsone

Artikkelen er over 11 år gammel

12 lokale forfattere lot seg inspirere av sonen «Larvik i nær fortid» under ØPs forumLarvik.

De hentet ut stoff og bilder, la til litt selv, og nå ligger et spennende lokalhistorisk verk klart.

- Dette har vært et både spennende og uvanlig prosjekt. Her tror jeg de fleste vil finne igjen historier de kjenner igjen eller har hørt om. Mest morsomt er det at svært mange i realiteten har vært med til å bidra til boken, sier tidligere ØP journalist, Janke Mürer, til Østlands-Posten.

Boken «Sånn var'e bare» er på 236 sider. Proppfull av dagligdagse historier fra Østre Halsen til Langestrand og fra Torstrand via sentrum til Nanset. Inspirasjonen til boken kom fra sonen «Larvik i nær fortid» som ble lansert av en rekke personer under ØPs nettside www.forumlarvik.no. Her har så langt 290 personer lagt inn drøyt 7.000 små historier og mer enn 550 bilder fra Larvik-distriktet.

- Mye av stoffet i boken er hentet herfra, men vi som har skrevet boken har også hentet fram fra det vi selv husker. I tid går boken rundt 80 år tilbake i tid, og her er det historier om mennesker og hendelser slik folk husker dem. Kanskje litt jug og litt som blir husket feil. Svært personlige fortellinger, men ikke minst om personer og hendelser jeg tror mange vil kjenne igjen. Dette er hverdagshistorie, og ikke en bok basert på forskning, sier Janke Mürer.

Den tidligere ØP-journalisten har skrevet boken sammen med Jan Einar Bredal, Dagfinn W. Ellefsen, Thor Meier Ellefsen, Jan Eilert Gabrielsen, Idar E. Gjertsen, Inger-Helene Hansen, Bjørn Høvik, Peter Lindholm, Turid Løsnæs, Anne-Sofie Ørbæk og Kjell Øritsland. Torsdag formiddag ble boken presentert hos Norli bokhandel.

- Dette har vært kjempemorsomt å være med på. Vi har vært et godt team, og dette inspirerer til å gjøre mer av det samme, sa den sprudlende forfattergjengen til ØP da de selv fikk se den flunkende nye boken torsdag.

- Her kan dere lese om byens originaler, hittil ukjente historier og bilder fra krigens dager, og ikke minst morsomme historier fra Larvik gjennom 80 år. Nå blir det spennende å se hvordan leserne reagerer, og ikke minst om det kommer inn kommentarer og enda flere historier i «Larvik i nær fortid», sa de 12 til ØP.

Boken er den femte boken i den lokalhistoriske bokserien «Mitt kjære Larvik».

Forfatter av en rekke lokalhistoriske bøker, Per Nyhus, var på plass hos Norli bokhandel for å få med seg et av de første eksemplarene av «Sånn var'e bare.

- Veldig bra at noen tar tak i hverdagshistorier som dette og gir det ut. Jeg gleder meg til å lese boken, sa Per Nyhus til Østlands-Posten.

- I det hele tatt er det imponerende hvor mang lokalhistoriske bøker som kommer ut i Larvik nå, og vi ligger langt foran våre nabobyer i utgivelse av slike bøker. Denne boka tar opp historier som ikke kommer fram ellers. Dette er veldig bra for Larvik, sier Per Nyhus.

Dette er «Larvik i nær fortid»

* Lokalhistorisk sone under ØP Netts diskusjonsforum www.forumlarvik.no.

* Består av 183 «tråder», 7.395 kommentarer og 559 bilder.

* Lagt inn av 290 medlemmer.

* Sonen består av historiske hverdagsglimt og bilder fra Larvik fra rundt 100 år tilbake.

* Sonen er åpen, og alle kan lese i sonen og bidra med historier og bilder.

* Sonen drives av ØP og fire lokale bidragsytere.