Konsertmakerne Brødrene Bøk

Brødrene Bøk: Anders Wallin Pettersen, Henrik Mehl, Gunder Gundersen, Andreas Gilhuus og Martin Andersen klare for konsertoppdrag.

Brødrene Bøk: Anders Wallin Pettersen, Henrik Mehl, Gunder Gundersen, Andreas Gilhuus og Martin Andersen klare for konsertoppdrag.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

I 15 år har de arrangert konserter og festivaler sammen. Nå har fem vellagrede ungdommer fra Bøkebyen laget eget firma som skal hjelpe andre til å arrangere konserter og sette Larvik på turnélista til norske band.

DEL

Vi får en ørliten underground følelse når to av Brødrene Bøk spiser biffsnadder til frokost klokka ett i mørkt styrtregn i Bøkeskauen. De har hjulpet til med Ungdomsfestivalen og inspisert byens natteliv.

- Vi lurer litt på om vi er ungdom eller voksne, sier Gunder Gundersen.

De fem brødrene i konsertblodet har vippet over tretti, og er ikke helt sikre på om det alene byr på en voksentittel.

- Vi har jobba sammen i mange år, helt siden vi arrangerte Svenners Venner festival i 1993. En rusfri ungdomsfestival med Jokke, Seigmen, Lars Lillo Stenberg og Gartnerlosjen, forteller Henrik Mehl.

Vi presenterer herved Brødrene Bøk: Anders Wallin Pettersen, Martin Andersen, Gunder Gundersen, Andreas Gilhuus og Henrik Mehl.

Fra nå av har de dannet et eget selskap som skal arrangere konserter og festivaler og hjelpe andre med å gjøre det samme.

Henrik Mehl er konsertansvarlig på Gamle Logen i Oslo, Andreas Gilhuus er arrangementssjef i Vestfoldfestspillene, Gunder Gundersen sitter i styret for Slottsfjellet. Martin Andersen og Anders Wallin Pettersen driver The Shop, butikken som stadig lager nye happenings for ungdom.

- Vi prøver å finne en måte å bruke det vi har lært ute og her hjemme, sier Gunder Gundersen.

- Noen må sette i gang ting, støtter Martin Andersen.

- Og ligge i forkant, fullfører Henrik Mehl.

Det er nesten som å intervjue de tre små bjørnene.

Brødrene Bøk & Co er et reint overskuddsprosjekt. Alle brødrene er i jobb.

- Vi har lyst til å leke litt. Etter å ha laget flere konserter og festivaler sammen og hver for oss, synes vi det er på tide å formalisere samarbeidet. Bli synlige, sier Andreas Gilhuus.

De har laget en fordelingsnøkkel seg imellom, sendt papirer til registeret i Brønnøysund og er klare til dyst.

- Det er viktig at det skjer noe i Larvik nå, før kulturhuset kommer og konsertarenaer bygges. At konsertene har både kvalitet og folkelighet, sier Vestfoldfestspillenes mann.

- Nå er det mye VIP-kultur og champagne blant ungdom. Det fine med Larvik er at folk har beina planta på jorda. Vi vil fylle arenaen med annet enn champagne, proklamerer Gunder Gundersen.

- Og prøve å hjelpe andre som vil lage noe, legger Martin Andersen til.

Det er lett å merke at de er kamerater og har vært det en stund.

- Vi skal lage traineestillinger, så ungdom kan være med i hele prosessen. Fra idé til å booke band, plukke søppel og bære anlegg på mårrakvisten. Vi vil heve arrangementskompetansen.

Trettiåringene tenker på neste generasjon konsertmakere. Og de får positive tilbakemeldinger fra næringslivet.

Brødrene Bøk tror det er en fordel at de ikke driver noe utested selv. De hilser konkurranse velkommen, og tror at jo flere tilbud, jo mer liv.

- Til nå har vi brukt Munken, Skotta, Trudvang, Feyer, Det Gule Galleriet, Passagen og Agnes. Vi er et proft publikum selv. Når vi går på et utested eller en konsert, kjenner vi om det er et godt sted å være eller ikke. Vi legger merke til hva som skal til for å lage et godt arrangement.

Henrik Mehl fortsetter:

- Da vi holdt konserten med Raga Rockers på Agnes, var de nedlagte industrilokalene så røffe at vi kjørte inn flere lastebillass med grus på gulvet. Vi grillet inne, det ble røyklukt og vi tente oljetønner ute. Vi skapte den rette stemningen.

- Så har vi lært av 19 år med «festivalen i skogen». En happening der alle artistene spiller gratis for å få være med på opplevelsen. I fjor gikk vi gjennom Langevannstunellen ved Ulfsbakk og kom opp på en eng full av mose. Det var magisk.

Gunder Gundersen forteller at de har arrangert festivaler på steder der folk sier det er umulig. Så langt inni Andebu at de måtte hente musikerne fordi de ikke fant fram, og de bar instrumenter over stokk og stein.

- Vi har vist at vi kan lage konserter uten å ha ei krone, og vi har aldri gått med store underskudd, sier Andreas Gilhuus.

Nå får Larvik scener til konsertbruk. Men publikum må vennes til å komme. Bruke tilbudene som dukker opp.

- Larvik har aldri vært noe turnéstopp for band. Små steder som Bø, Notodden og Mo i Rana er stoppested, men ikke Larvik, sier Gunder Gundersen.

- Nå kan vi få hjem de kule 26-åringene selv om vi mangler studenter i byen, ivrer Martin Andersen.

- Vi har veldig tru på Larvik som by å leve i. Tønsberg og Sandefjord har hatt sin tid. Nå er det lillebror Larviks tur, parerer Gunder Gundersen.

Henrik Mehl tror folk i Larvik tenker på Munken som et litt tungt lokale. Men da de hadde konsert der, gjorde de på en måte Munken lett.

- Publikum hang i foajeen etter konserten med Ane Brun i rent sjokk og eufori, veiver han entusiastisk.

- Det skal være noe før og etter konsertene, en helaften, legger Anders Wallin Pettersen til.

- Man må legge hjertet sitt i stedet. Det merker publikum. Det må virke ekte og servicen må være god.

Straks har de klar programmet for Bakgårdskonsertene i Passagen for sommeren. Det blir en fortsettelse av suksessen fra i fjor.

Gunder Gundersen kremter. Kikker seg rundt bordet.

- Vi kan vel gå hardt ut og si at Larvik kan glede seg. Det er ingen i norsk musikkliv vi ikke kjenner eller som ikke ønsker å jobbe med oss. Vi har et kontaktnett på sikkert tusen som er helt uunnværlige.

Andreas Gilhuus bifaller. Og sier til latter blant brødrene:

- Folk kan stole på oss. Brødrene Bøk er hel ved.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags