Kreative klær på mange nivå

Toppdesign: Nina Skarra sitter i Sandefjord og designer klær for å skride gjennom blitzregnet oppover den røde løperen (Foto: Lukas Renlund)

Toppdesign: Nina Skarra sitter i Sandefjord og designer klær for å skride gjennom blitzregnet oppover den røde løperen (Foto: Lukas Renlund)

Av
Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

– Som designer kan man stort sett sitte hvor som helst, bare man har tilgang på en Mac, tegneblokk og telefon, sier Nina Skarra.

Hun designer sitt eget merke «Nina Skarra» i Sandefjord, men har produksjonsstudio i London og showroom i Paris og Los Angeles. Merket selges mest internasjonalt og er mye brukt ved såkalte «rød løperanledninger», som Golden Globe-utdelingen og filmfestivalen i Cannes.

– Vi har akkurat startet et nytt merke tilpasset det skandinaviske markedet. Det heter «Nina Skarra in Black and White», forteller hun Dette merket vil bli til salgs fra sommeren av og hun regner med salg fra cirka 80 norske butikker det første året.

Lazyloo er et ekte larviksmerke. Designer Marianne Majewski Berg er utdannet fra Esmod i Oslo og debuterte i høst med kolleksjonen «Dreamball».

– Jeg lager klær som er behagelige og avslappet, men med særpregede detaljer. Det er et trendy uttrykk, samtidig som jeg vil at klærne skal vare lenge. Også er det litt lekent, barne- og voksenklærne har mange likheter, forklarer hun.

Hun bruker mye naturmaterialer og syns det er viktig at klærne skal kunne brukes ved flere anledninger. Foreløpig er Lazyloo kun å få kjøpt via direkte kontakt med designeren, men hun forteller at hun har planer om å få de ut i butikker også.

Nanna Heiberg er en annen designer med base her i byen. Hun holder til på Ingers Hage, men har for tiden fødselspermisjon.

– Jeg har jo noen små oppdrag innimellom likevel. Akkurat nå holder jeg på med sceneklær til Lise Karlsnes i forbindelse med den nye platen hennes, forteller Heiberg.

Hun har også jobbet med klær til den tidligere Briskebyvokalisten før. I høst samarbeidet Heiberg også med Studio Nille. Det er hun som har designet kostymene som ble brukt i forestillingen «Den blå planeten».

Larvik har også flere kreative syersker. Bente Riskild Borgersen har de siste to årene drevet Kjolegalskap på deltid, i tillegg til jobben i Handelsbanken.

– Jeg har ingen utdannelse innenfor søm eller design, jeg begynte først med å sy kjoler til meg selv, slik jeg ville ha de, smiler hun.

Riskild Borgersen syr kjolene sine i et tett samarbeid med kunden. Plaggene er som regel dekorert med en tekst og har ofte hjerter og blomster.

– Det er jo det personlige uttrykket som sier noe om kunden, som er min greie, forklarer hun og legger til at det ikke er bare hjerter og blomster.

– Jeg broderte jo en gang Freddy Mercury på en kjole, ler hun.

Et eksempel på Borgersens uttrykk er kjolen Berit Heide har. Den er dekorert med teksten «Lawyers do it legally», og det er vel ingen overraskelse at Heide er advokat.

Beveger vi oss tilbake til Sandefjord igjen, finner vi Hilde Holmer, som de siste årene har drevet Hilde Holmer Design. Hun er kanskje mest kjent for sine spesielle og personlige vesker, blant annet en veske for Märtha Louise. Men Holmer lager også kjoler for både voksne og barn.

– Jeg vil at klærne jeg lager skal være gode å ha på seg. Det er viktig at snittet er tilpasset damekropper, og man skal både kunne spise kake, sitte og likevel se bra ut, smiler hun.

Hilde Holmer har sin egen butikk tilknyttet kunst- og håndverksfellesskapet Bakgården i Sandefjord.

På Fritzøe Brygge finner vi en butikk som har valgt å satse litt på lokalt designede klær. MrsArouba markedsfører seg som en livsstilsbutikk og selger både smykker og interiør i tillegg til klær. Som en del av sortimentet fører de klær fra «Se min kjole», et merke lagd av tønsbergbaserte Helga Solbakken.

– De er såpass spesielle, så vi kan ikke fylle butikken med de, men mange av hennes kjoler forsvinner ganske fort, forteller innehaver Lena Aasberg.

«Se min kjole» er såkalt redesign. Det betyr at klærne er lagd av gamle klær og stoffbiter, som blir satt sammen på en ny måte. Her får heklede lapper og hvite sengetøy nytt liv som kjoler, og det er bare ett eksemplar av hvert plagg.

Nå jobber Solbakken også med et nytt merke kalt Dressed for Life. Det er et merke som skal produseres etter Fairtrade-prinsipper og lages i India.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags