Slik står det å lese på omslaget på «Nøkkelvitnet», Jørn Lier Horsts debutroman, som lanseres i dag. Drapsofferets navn og beskrivelsen for øvrig leder tankene direkte mot en drapsgåte fra virkeligheten – drapet på pensjonisten Ronald Ramm på Rødberg i 1995. Og det er på ingen måte tilfeldig. – Jeg har tatt utgangspunkt i Ramm-saken, og bokens drapsoffer har svært mange likhetstrekk med Ronald Ramm. Det øvrige persongalleriet er stort sett oppdiktet, selv om jeg nok har lånt enkelte trekk fra kolleger i Larvik-politiet og fra personer jeg kjenner i det kriminelle miljøet i byen, sier politimann – og nå også krimforfatter – Jørn Lier Horst (34).

8. desember 1995 sto han vakt utenfor huset på Rødberg, hvor Ronald Ramm nettopp var funnet drept. Samme dag hadde han begynt sin tjeneste i Larvik-politiet. Vaktholdet ved åstedet var hans første oppdrag. – Det var en kald, sur og ensom jobb å stå alene der. Da åstedsgranskerne og teknikerne var ferdige, fikk jeg nøklene, slik at jeg kunne gå inn og varme meg. Det var en spesiell opplevelse å gå fra rom til rom, hvor sporene etter ugjerningen og kamp på liv og død var tydelige, forteller Lier Horst.

– Ble ideen om en bok unnfanget der og da?

– Nei, slett ikke. Det skulle gå fem år før jeg skrev det første kapittelet om åstedet i det som nå er blitt en bok. Nettopp åstedet hvor den døde i boken blir funnet har mange likhetspunkter med Ramm-saken, men samtidig er romanen basert på mye fri diktning. Boken munner ut i en oppklaring, men det er jo ikke tilfellet i Ramm-saken – så langt.

Politiet mangler ennå de avgjørende tipsene som føre til at virkelighetens drapsmann eller drapsmenn kan bli tatt. – Jeg håper at boken nå kan føre til at det blir ny oppmerksomhet rundt Ramm-saken, og at det kan komme nye tips eller at de som vet noe endelig velger å snakke.

– Men det er vel ikke bare enkelt å bruke en virkelig drapssak som utgangspunkt for en kriminalroman – det kan føles tungt for offerets pårørende og andre impliserte?

– Det er jeg fullstendig klar over, og derfor har jeg også hatt en positiv dialog med Ronald Ramms datter underveis. Hun vet at det kanskje kan bli en belastning for henne og den øvrige familien, men de ønsker likevel at det skal bli ny oppmerksomhet om saken, i håp om at det kan bidra til en oppklaring. Jeg må også understreke at bokens drapsoffer – Preben Pramm – ikke er identisk med Ramm. Jeg har blant annet gitt ham noen mørke egenskaper som er fri diktning, sier Jørn Lier Horst.