Gå til sidens hovedinnhold

Jørn Lier Horst selger 1.000 bøker om dagen

Artikkelen er over 4 år gammel

Jørn Lier Horst solgte over 1.000 bøker om dagen i fjor. Det betyr at det blir solgt en Horst-bok annethvert minutt, døgnet rundt her til lands.

Med sine bøker om politiførstebetjent William Wisting betraktes Jørn Lier Horst som en av Nordens fremste krimforfattere. Han har bakgrunn som etterforskningsleder i politiet og kjenner godt til både miljøet og metodene han skriver om. Handlingen i bøkene er som hentet rett ut av en politimanns hverdag, både når det gjelder rutinene og dramatikken.

Men Lier Horst skriver også andre spenningsbøker. Både for barn og unge.

Stort salg

I fjor solgte Jørn Lier Horst over 400.000 bøker i Norge.

Les også: Han har  skrevet verdens første realitykrim

Les også: Jørn Lier Horst ble bestselger

Mest populær er barnebokserien om Detektivbyrå nr. 2, som i 2016 endte på 178 000 solgte eksemplarer. I tillegg er bøkene oversatt og selges i 19 andre land.

– Bøkene om Detektivbyrå nr. 2 har åpenbart truffet noe, og truffet godt. Vi liker alle å ha litt spenning i hverdagen. Vi liker å kjenne at det kribler i magen. Jeg tror det er det som får opp leselysten hos barna og får dem til å lese nye historier om de små detektivene, sier Jørn Lier Horst.

Salget av den nyeste William Wisting-romanen, som kom rett før jul, «Når det mørkner» endte på 70 000.

Pocketsalget av tidligere bøker utgjorde 85 000 eksemplarer i løpet av fjoråret.

I tillegg har CLUE-serien hos Kagge solgt drøye 80 000 eksemplarer.

Det sammenlagte tallet er dermed 413 000 bøker.

– Det er to ting som skaper et slikt tall. "Operasjon sjørøver" er den 37. boken jeg gir ut og 34 av disse er i salg. Så betyr det noe at jeg skriver for alle aldersgrupper.

Nytt for de minste nå

I disse dager lanserer han «Operasjon Sjørøver», den trettende boken i Detektivbyrå nr. 2-serien. Hans Jørgen Sandnes utfyller Horsts fortellinger med fargerike og detaljerte illustrasjoner.

1. mars kommer «Einsteingåten» i Clue-serien.

– Så kommer det en aktivitetsbok i Detektivbyrå nr. 2-serien og kanskje en Wistingbok til høsten.

Det er det han rekker dette året.

Aktuell også på tv

Tirsdag var det premiere på «Dødens tjern» på TV Norge. Jørn Lier Horst står bak plottet i verdens første krimreality og lover spenning og grøss.

– Vi blander krim og reality. De to mest populære sjangrene. Her har jeg bidratt med et mysterium som de 12 deltakerne skal løse gjennom 10 episoder.

Og for dem som tror dette også blir en bok, så er svaret nei.

– Jeg var inne på det, men har ikke kapasitet, forklarer den produktive forfatteren som kommer med krim både for barn, ungdom og voksne hvert år.

Stor produksjon

I tillegg til 37 boktitler har Lier Horst også skrevet fem teaterstykker som er oppført og sju noveller som er utgitt. Så langt.

Kommentarer til denne saken