I anledning lørdagens Kulturnatt, vil ungdomshuset i Kongegata ha arrangementer både der og på den gamle brannstasjonen.

Ørnulf Jenssen er miljøarbeider i avdelingen på brannstasjonen, og finner fram superlativene for å beskrive ungdommen som tøyer talentene sine i lokalene der. På den gamle brannstasjonen finnes både skateramper og veggarealer å «graffe» på, og skating og graffiti står også i høysetet under kulturnatten.

– Både skaterne og grafferne møter på Kongegata for gratis frokost, og påmelding for skatekonkurransen, forteller Jenssen.

– Så blir det skatekvalifisering på formiddagen og finale på kvelden.

Dagen gjennom vil også kafeen i Kongegata holde åpent. Bilder fra prosjektene i Kongegata vil henge fremme, og skate- og graffefilmer vil vises på storskjerm. Selve live-utførelsen av kunstene vil skje på den gamle brannstasjonen og i sentrum.

– Vi har kjøpt inn 100 «cans», så vi kan male halve byen, smiler Jenssen fornøyd, før daglig leder Thor Odd Møller passer på å påpeke at Larvik slett ikke skal males fysisk. Men ved hjelp av medbrakte og egnede flater må byen regne med å bli mer fargerik.

– Grafferne skal male live grafitti i hele byen, i tillegg til at vi har en stor malesal her, forteller Jenssen.

– Om det er vær til det vil det også bli satt opp en 15 meter lang frivegg ute.

Lørdagens grafittikunstnere, som stort sett går under betegnelsen graffere, er alle lokale ungdommer. De er del av en fast prosjektgjeng som har holdt på i brannstasjonen i ett og et halvt år under veiledning fra miljøarbeidere. Under banneret «Finn talentet» har miljøarbeidere nærmet seg forskjellige ungdomsmiljøer med innfallsvinkelen respekt og forståelse. I tillegg til å jobbe med ungdommens kreative anlegge og indrettsinteresse, jobber miljøarbeiderne med å skape alternative mestringsarenaer for ungdom i utsatte miljøer.

– Det handler om å kjøre dyktige miljøarbeidere inn i miljøet, forklarer Møller.

– Politiet sier selv at det er en merkbar forskjell. Der har vi lykkes.

– Vi går inn og gjør relasjonene med respekt for at disse ungdommene er virkelig dyktige, understreker Jenssen.

– Da først kan vi veilede og påvirke. Siden Sankthans har vi malt ut 600 cans her inne. Da er det et PS å tenke på hvor det hadde blitt malt om ikke det var noe tilbud her.

Men det er ikke bare graffere som får boltre seg i byen i morgen.

– Skaterne konkurrer i tre grener: street, miniramp og game of skate, forteller Jenssen.

– Vi skal også ha en klasse for de under 12 år. Vi vil gjerne ha med flest mulig av de unge som skater for moro skyld. Larvik har mange gode skatere, blant annet Norges beste senior, Magnus Eriksen, og en veldig god 12-åring.

I selve Kongegata er det også åpent for absolutt alle som vil ta en kikk på hva som skjer på ungdomshuset. Kafe og internettkafé holder åpent dagen gjennom. På kvelden vil det blir en rapkonsert med «the Rovers» og muligens et rockeband.

– Dette arrangementet er en prøveklut for hva vi klarer å få til, og vi vil gjerne få til lignende kombinasjoner for eksempel én gang i måneden, sier Jenssen.

– Vi har kjempegode støttespillere i byens eneste surfe-, skate- og vannsportsbutikk, som stiller med store premier. Så langt har det ikke vært lett å få andre i næringslivet til å stille opp, men vi håper det kommer.

I morgen kommer i hvert fall ungdommen.