- Veldig moro, synes prisvinneren og er påpasselig med å dele prisen med familie og medarbeidere.

Det skal mye til for å vippe den sindige romsdølen av pinnen, og når han endelig blir gjort kommunalt krus på, er han mest opptatt av å framheve de som har hjulpet ham med ulike prosjekter i årenes løp. Hva enten det er arbeidet med Radio Larvik, Herregårdsspillet eller eget forfatterskap.

- Familien har ikke minst vært viktig for forfatterskapet, både som støttespillere og kritikere, påpeker han.

Og det er først og fremst Pedersens forfatterskap som ligger til grunn for tildelingen, presiserer leder i OK-komiteen Hallstein Bast.

«Kommunens kulturpris går i år til en forfatter med både øye for småkårsfolks liv og med engasjement for Larviks historie.» poengterer juryen, medlemmer av Oppvekst- og kulturkomiteen. Som denne gang var enstemmig.

- Det var ikke minst hyggelig at det stod en samlet jury bak tildelingen, mener forfatteren som ikke er ukjent med priser. Han debuterte med novellesamlingen «Rottekongen» i 1972, som han fikk «Tarjei Vesaas' debutantpris» (1972) for.

Senere har han mottatt «Mads Wiel Nygaards legat» (1981) og fått «Språklig Samlings Litteraturpris» (1982) «Rauma kommunes kulturpris» (1991), «Sonja Hagemanns pris» (1994) og ikke minst «Vestfold Fylkes kulturpris» (1999).

Hovedverket hans er utvilsomt romansyklusen om Anna og Johan fra småbruket på Skrede og de tre sønnene deres, Johannes, Thor og Erlend. Første bind kom for 20 år siden: «Din plass på jorda» (1981), deretter «Solregn over Skrede»(1991), «Smaken av jern»(1998) og «Brødre» (2001).

Disse bøkene spenner over 100 års norsk historie og dokumenterer småkårsfolks liv gjennom det 20. århundre og det samfunnet som har formet dem. Bøkene blir mye lest og har fått mange gode anmeldelser i pressen. I 2006 kom bøkene ut i Den norske Bokklubben og fikk et nytt, stort publikum.

- Det var mange aktuelle kandidater i år?

- Ja. Og vurderinger har vært grundig. Kandidatene har blitt vurdert i ulike faggrupper, deretter er det gjort et videre utvalg. De enkelte kandidater er deretter blitt vurdert i forhold til kulturprisens retningslinjer og vurderingskriterier (se faktaboks), forklarer Bast og framhever prisvinnerens rike og mangfoldige forfatterskap.

- Erling Pedersen har utgitt mer enn 40 bøker, romaner, noveller og skuespill for voksne og barn, og dessuten har han levert en rekke arbeider for fjernsyn og radio, minner han om, men framhever også innsatsen med Herregårdsspillet.

- De årlige Herregårdsspillene er utvilsomt den største lokale begivenheten i Larvik. De trekker et stort publikum blant fastboende og feriegjester og har ført til økt bevissthet omkring Larviks egen historie.

- Den foreløpig siste boken, «Kongens merke», kom i høst. Det er en historisk roman om kong Christian den IV, der også herren på Fresjegodset opptrer. Boken har fått glimrende kritikker, presiserer Bast og legger til:

- Erling Pedersens engasjement for lokalhistorien bringer ham inn i den aktuelle debatten om byens framtid. Med en rykende fersk byplan som grunnlag står Larvik foran store strukturelle endringer. I den sammenhengen har de som en gang levde og virket i fjordbyen fått ord med i laget - gjennom historiefortelleren Erling Pedersen.

Selve prisen består, foruten heder og ære, av et kunstverk til en verdi av 15.000 kroner og deles ut i Munken under kulturnatten 11. november.