Gå til sidens hovedinnhold

Drømmestipendnominert nr. 2: Sunniva Roligheten

Artikkelen er over 3 år gammel

Drømmestipendet består av 100 stipend à 15 000 kroner og er et samarbeid mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Gjennom denne stipendutdelingen ønsker de å synliggjøre kommunenes arbeid for barn og unge. I Larvik er det fem nominerte.

Slik presenterer Sunniva Roligheten seg selv:

Jeg heter Sunniva Roligheten, er 17 år, og mener med hver celle i kroppen min at ord har en betydning. Ord kan brukes til å spotte. Hate. Splitte. Ruinere. Ødelegge. Og ljuge. Eller til å engasjere. Glede. Danse. Spøke. Skape. Forene. Dette gjør at det ligger utrolig mye makt i ord. Og utrolig mange muligheter i ord. Jeg drømmer om å klare å beskrive ting med ord som jeg ikke engang kan forklare for meg selv. Ting som jeg ikke ennå klarer å beskrive med ord. Jeg drømmer rett og slett om å kunne utvide formuleringsevnen min, ordforrådet mitt, og kunnskapen min nok til å kunne omfatte mye, mye mer.

LES OGSÅ: – Det er nesten for godt til å være sant

Drømmen

Min drøm er å kunne skrive noe som faktisk gjør en forskjell. Som kanskje endrer tankegangen til noen. Som kanskje gir litt mer håp. Som kanskje kan gjøre noe med personen som leser det. For det finnes verk her i verden som har endra livene til folk.

Som har gjort noe med historien, på en eller annen måte. Alle kjenner til setninger som «I have a dream», talen til Kong Harald på hagefesten i 2016, eventyr med brennende moral, godheten til Harry Potter, og mange andre verk. Historier, setninger, og ord som du tar med deg. Jeg drømmer om å skrive noe som faller inn i denne kategorien.

I tillegg skriv eg mykje på nynorsk. Ikkje fordi eg er så sjukt god, eller har vekse opp med nynorsk. Men fordi eg tenkjer det er utruleg vakkert, og verdt å teke vare på. Eg er fullstendig klar over at nynorsk ikkje er ordet dei fleste ungdommar vil høyre, men eg trur ikkje det er nynorsken sin feil. Nynorsk har eit enorm potensial som skriftspråk, og eg ynskjer å vise det til Noreg si befolkning, og då spesielt ungdom.

Eg drøymer om at det eg skriv vil vere bra nok, og anerkjent nok til å gjere at ungdom får eit anna syn på nynorsk. Det jeg skriver består av alt fra egne refleksjoner, egne minner, til ting jeg plukker opp på bussen. Mennesker rundt meg har så mange tanker som definitivt bør komme på trykk. Tanker som jeg ofte skriver ned på en lapp. Putter i lomma. Og tar med meg hjem. Drømmen er å kunne reise og jakte på alle de små tankene og ideene som mennesker har rundt omkring i hele verden. Ideer som garantert er viktige for andre å kunne høre, og ta del i å utvikle. Jeg tror litteratur, og ord, har den makten at de kan forene mennesker. Men hvordan forene mennesker som ikke har muligheten til å dele tankene sine med hverandre? Det drømmen min å kunne ta meg av det problemet. Dele alle de flotte tankene, minnene og orda i verden med alle som ikke får hørt dem.

Kort oppsummert ønsker jeg å utvikle skrivinga mi enda mer, skrive noe som påvirker mennesker, gi nynorsk et annet ansikt, og reise for å plukke opp historiene til andre mennesker. Og kanskje vil det ta enorm mye tid. Kanskje vil det være usannsynlig vanskelig. Uansett er jeg villig til å prøve.

LES OGSÅ: Biologilekse 32.09.16

Kommentarer til denne saken