Gå til sidens hovedinnhold

Kunstbegivenhet i Klokkergården

Artikkelen er over 14 år gammel

Lardal kunst- og hobbyforening inviterer til stor separatutstilling av malerier signert Tore Hogstvedt.

Med dette satser foreningen på å etablere en tradisjon med oktoberutstilling.

Tore Hogstvedt (44) har gjort stor suksess her hjemme, men også i resten av Europa, USA og Canada. Han maler i impresjonistisk stil, og blir ofte sammenlignet med malere som Monèt, Sisley og Pisarro. Hogstvedt er særlig opptatt av samspillet mellom lys og farger, og maler utelukkende landskapsbilder. Svært ofte maler han bilder med vann som dominerende element.

Lardal Kunst og Hobbyforening tar nå ett steg framover og satser på utstillinger med profesjonelle kunstnere. Først ut er altså Tore Hogstvedt, som opprinnelig er født og oppvokst i Siljan.

Dette er bare starten, sier en optimistisk Anders Hoff, leder i kunst- og hobbyforeningen. Fra og med i år satses det på å starte en tradisjon med en årlig oktoberutstilling. Denne gangen satses alt på ett kort, og både Tore Hogstvedt og styret i foreningen gleder seg til utstillingen. Den åpner opp fredag ettermiddag, og det er nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen som skal forestå den offisielle åpningen.

- Det er spesielt å stille ut her i Klokkergården. Det er på en måte mine hjemtrakter, selv om jeg er oppvokst i nabobygda Siljan. Besteforeldrene mine bodde i Svarstad, og jeg har fortsatt familie her, sier Hogstvedt.

På oktoberutstillingen presenterer han blant annet fire helt nye malerier fra Kjærraområdet ved Lågen. Selv om han i barne- og ungdomsårene var mye i Svarstad, har Kjærra til nå vært et ukjent område for ham.

- Lågen har et flott lys å by på. Spesielt vakkert er det ved Kjærrafossen. Hovedmotivet for denne utstillingen, blir stryket som kalles Høgtveita, skriver Hogstvedt i brosjyren som er utgitt i forbindelse med utstillingen.

Ellers spenner motivvalget så vidt som fra Bygdin og Valdresflya til Central Park i New York.

Tore Hogstvedt er selvlært kunstner, og ble for omtrent 12 år siden oppdaget av billedkunstner Jan P. Bratsberg fra Skien. Fra da av ble det virkelig fart på sakene, og Bratsberg og Hogstvedt har i dag et gjensidig veiledningsforhold.

Siden 1995 har han deltatt på over 70 kollektive utstillinger og hatt et titalls separat utstillinger. Han har blant annet deltatt på utstillinger i New York og Versailles. I fjor besøkte over 5.000 hans utstilling på Beitostølen.

På Klokkergården vil han stille ut i et mindre format enn han vanligvis gjør. Kunst- og hobbyforeningen tror imidlertid at besøket vil bli godt.

- Selv om vi ikke er så mange akkurat her i Lardal, finnes det mange, mange tusen innen en times kjøring, sier Øyvind Sandum, en sentral aktør i foreningen.

Hogstvedt forteller at han alltid velger motiver som han liker selv.

- Hadde jeg tenkt salg og penger før jeg maler, tror jeg ikke bildene hadde blitt så bra.

Prismessig ligger hans malerier i dag fra 7.000 kroner og oppover til monumentalverk til 100.000 kroner.

Kunstneren er heller ikke redd for å slippe sine ferdige bilder.

- Jeg levere mine ferdige betraktninger, og opplever en utrolig glede over at det er folk som vil kjøpe det jeg har malt, sier en ydmyk Tore Hogstvedt.

Utstillingen i Klokkergården er åpen fredag ettermiddag og kveld, og på dagtid lørdag og søndag.