Gå til sidens hovedinnhold

Lappetepper til Kenya

Artikkelen er over 11 år gammel

Sys for harde livet i Verkensgården i Larvik.

Med dekorasjoner laget av barn fra hele Norge sys det nå lappetepper for harde livet i Verkensgården i Larvik. Lappeteppene skal holde barn i Kenya varme om natten.

Det er hektisk i annen etasje i Verkensgården. Bøyde kvinnenakker over symaskiner som summer og durer om kapp.

– I forbindelse med Norges Husflidslags 100-års jubileum ville vi gjerne finne på noe originalt, sier husflidskonsulent Annie Eikenes som kom på lappeteppeideen. Tiltaket er en helhjertet humanitær innsats, takket være barn over hele Norge. Også HM dronning Sonja har bidratt til prosjektet.

– Lappene fikk vi ferdig kuttet av en sponsor. 7.400 lapper ble sendt ut til 85 husflidslag og 33 barneskoler over hele Norge. De dekorerte lappene har så blitt returnert til oss, og montert til lappetepper på dugnad av dyktige damer fra flere quilte- og husflidslag, sier barne- og ungdomskonsulent i Norges Husflidslag, Elin Gilde Garvin. Totalt har rundt 15-20 personer bidratt på systua i Larvik for å montere sammen lappeteppene.

I tillegg til alle barna som har dekorert lappene, har også Dronning Sonja bidratt med stoff fra dronningens systue på Slottet.

– På bakgrunn av barnetegninger er det blitt sydd et eget dronningteppe og et prinsesseteppe, og tre dukker av stoffet vi har fått fra Slottet. Dette skal loddes ut til inntekt for prosjektet, sier Garvin. Det er Inger-Hilde Engelstad fra Sandefjord som er mester for dukkene.

– Vi har fått en del stoffrester fra Dronning Sonjas kreasjoner. Noe av dette er gått til å lage lappetepper, men av de minste bitene har jeg laget tre kongelige dukker. Og her har vi dronningen selv, sier Engelstad og viser stolt fram den nydelige dukken som har fått en gullkrone på hodet.

Prosjektet «Barn gleder barn» har engasjert mange, og de dekorerte lappene er kommet tilbake med utrolig mange variasjoner og farger. Noen barn har brodert, andre har tegnet. Mange har sydd på hjerter.

Norges Husflidslag har kontakt med en norsk kvinne som bor i Kenya. Gjennom humanitært arbeid har kvinnen startet en heklegruppe, og denne gruppen har bidratt med lapper med linoleumstrykk, som blir en del av teppene.Totalt blir det nærmere 130-140 lappetepper av lappene før vi er ferdige, mener Eikenes. Målet var hundre, 100 år - hundre tepper. Teppene skal stilles ut under Norges Husflidslags landsstevne og 100-årsjubileum i «Spikersuppa» i juni.

– Teppene vil danne en flott ramme omkring husflidsaktivitetene og 100-års markeringen lørdag 12. juni, sier Garvin. Lappeteppene skal siden gis til barn i Pumwani-slummen i Kenya. Pumwani ligger i utkanten av Nairobi, hovedstaden i Kenya. Der bor det godt over 100.000 mennesker under svært vanskelige forhold.

– Blant barna som har bidratt vil vi trekke ut to stykker, som sammen med sine foresatte vil få være med til Kenya for å dele ut teppene i oktober avslutter Eikenes.