Bibliotekets kalenderpike for juli velger sommerlette bøker

NYTELSE: Stine Aske heier på lette bøker som kan nytes i sommerlige omgivelser.

NYTELSE: Stine Aske heier på lette bøker som kan nytes i sommerlige omgivelser. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Stine Aske gidder ikke lese bøker som er et ork. Hun velger heller de lette bøkene, de som like godt passer i sofaen som på solsengen.

DEL

Hun har valgt ut et knippe bøker for deg som vil slappe helt av og gjerne lese utendørs i juli.

– De jeg har valgt er både nye og gamle bøker, tips til det som er fint å lese i hagen eller på stranda, smiler Stine som ifølge seg selv ikke er noen tungvekter, litterært sett.

– Jeg er av dem som mener at man ikke trenger like eller lese Kafka og Knausgård for å være bibliotekar. Hvis en bok er et ork så setter ikke jeg av tid til å lese den, forklarer hun.

LES OGSÅ: Disse bøkene er de beste leseopplevelsene fra 2017

Lesing skal være en fryd

– Det skal være en fryd å lese. Det er det viktigste kravet når man setter seg ned med en bok. Eller en tegneserie for den saks skyld. Det er det samme hva man leser, bare man koser seg med det. Akkurat det tror jeg de fleste er enige med meg i, slår hun fast.

Som bibliotekar merker hun endringer hos folk.

– Det er viktigere og viktigere å holde seg oppdatert på det nye som kommer. Det er alt nytt som gjelder, sier hun og innrømmer selv at hun helst leser krim og spenning.

– Ja, jeg liker krim og spenning. Helst oversatt fra utlandet. Jeg leser ikke så mye norske forfattere. Men det handler om at jeg liker å lese om de mørke krokene i andre byer, byer jeg ikke kjenner.

LES OGSÅ: Du må kunne lese, men du må ikke lese hvis du ikke vil

Les høyt for barna

Ikke bare leser hun for sine egne barn, hun vet at det var viktig og riktig at hennes foreldre leste høyt for henne.

– Jeg ble lest for hver kveld da jeg var liten. Boken «Frendeløs» av Hector Malot må de minst ha lest 10 gange for meg, ler hun.

Det handler ikke om at den kvikke damen er tungnem, men at boken er god.

– Det å lese for barn åpner noe i de. Også som forelder gir det mye når man sitter der, påpeker hun.

Selv har hun tre barn, d er bare minstemann fortsatt blir lest for.

– De har jeg lest for siden de var 6–8 måneder. De to største leser mye selv nå.

Les der du vil

Det er ingen regler for hvor du skal lese, og når.

– Les hvor du vil, og hva du vil. Vi skal ikke belære folk om hva som er god litteratur. Smaken er forskjellig og det finner de ut av selv.

Jobben på biblioteket er det beste hun vet. Og håper folk også stikker innom nå i sommer.

– Dette er også et godt sted å besøke i sommersteiken i juli, avslutter hun.

Stines lesetips for solsengen

øp1.jpg En lang, varm sommer av Beatriz Williams

Vi er tilbake i 30-tallets USA. Lily Dane ferierer som vanlig i familiens sommerhus på Rhode Island. Denne sommeren ankommer ekteparet Greenwald også til samme sted. Budgie Greenwald var en gang Lilys beste venninne, mens hennes ektemann, Nick, var forlovet med Lily. Ryktene svirrer, hemmeligheter avsløres og dramaet er komplett. Herlig sommerlesning fra den amerikanske overklassen med deres prangende feriehus og enorme rikdom, samtidig som man kjenner lukten av solbrent hud og hete, ulmende følelser.

øp2.jpg Sannheten om Harry Quebert-saken av Joel Dicker

Den litterære superstjernen Marcus Goldman lever et jetset-liv og forleggeren hans vil at hans neste roman skal komme ut så raskt som mulig. Men Goldman lider av skrivesperre. Han oppsøker sin gamle mentor, den berømte forfatteren Harry Quebert. På samme tid, finner politiet et lik nedgravd i Queberts hage sammen med manuskriptet til «Det ondes opprinnelse», en av de største amerikanske romanene de siste femti år, og den direkte årsaken til Queberts berømmelse. Goldman tror på sin gamle venns uskyld og han bestemmer seg for å skrive en bok om saken. Dette er en roman som bobler av fortellerglede og har attpåtil en god krimhistorie å fortelle. En roman som har alt!

øp3.jpg Kunsten å holde seg flytende av Libby Page

Dette er historien om friluftsbadet The Brockwell Lido, og om menneskene og skjebnene som omsvermer dette badet. Friluftsbadet er foreslått nedlagt, og forslaget faller i meget dårlig jord hos menneskene i bydelen. Rosemary (86) har brukt badet siden barnedagene og starter sin egen protestbevegelse. Kate, en ung og usikker journalist, får i oppdrag å skrive en sak om friluftsbadet og får straks merke betydningen av badet både for innbyggerne, Rosemary og også for sin egen del. Det oppstår et varmt vennskap mellom Rosemary og Kate, og de har ett mål for øyet: Å redde The Brockwell Lido. Dette er en nydelig roman om ensomhet, vennskap, håp og om å bry seg om verden og samfunnet vi lever i.

øp4.jpg Blybryllup av Sara Paborn

Erkebibliotekaren, Irene, ser fram til en pensjonisttilværelse med hagearbeid og sine elskede bøker. Problemet er Horst, hennes ektemann gjennom 39 år. Han er en slabbedask av en fyr, som sprer om seg med spydigheter og har helt andre interesser enn sin kone. Irene snubler en dag over ei kiste med blylodd. Vitebegjærlig som hun er, oppdager hun at blyloddene kan omdannes til en svært effektiv gift. Irene bestemmer seg for å bli giftmorderske og bli kvitt sin arrogante ektemann for godt. Liker du Arto Paasilinnas bøker, vil du elske denne. Full av svart humor, effektivt språk og topp underholdning.

øp5.jpg Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Eleanor er en fattig, lubben, rødhåret 16-åring, som går med altfor store klær. Hun er nyinnflyttet i nabolaget, og bor trangt med familien i et lite falleferdig hus. Park bor i et pent hus i samme nabolag som Eleanor. Park er halvt asiatisk og langt fra den mest populære i guttegjengen. De to møtes på skolebussen en dag, og et forsiktig vennskap og senere kjærlighetsforhold utvikler seg. Til stor overraskelse for dem begge to. Men har forholdet livets rett? Dette er en av de vakreste bøkene jeg har lest om ung kjærlighet. Den spiller på hele følelsesregisteret ditt som leser og du glemmer den aldri.

øp6.jpg Cold Mountain av Charles Frazier

Sørstatssoldaten Inman deserterer fra den tapende side i borgerkrigen i USA. Han stikker av fra krigens grusomheter med ett mål for øyet; han vil hjem til sin elskede Ada som tar seg av gården aleine. Det blir en strabasiøs retur der han må se opp for dusørjegere, røvere, sult og kulde og han må over det største hinderet; fjellet Cold Mountain. Dette er en episk og storslått roman med fantastiske naturskildringer, uforglemmelige karakterer og en nydelig kjærlighetshistorie.  En favoritt.

øp7.jpg Sannheten om Audrey Wilde av Eve Chase

Romanen handler om Jessie som ønsker en ny start med familien sin, og kjøper drømmehuset Applecot Manor på den engelske landsbygda. Det tar ikke lang tid før fortidens dystre hemmeligheter preger deres nye hjem. Og hvem er den mystiske dama med hundene som sniker seg rundt eiendommen? Parallellhistorien er lagt tilbake i 1959. Margot og hennes tre søstre må tilbringe sommeren hos tanta og onkelen på Applecot Manor. De har ikke besøkt stedet på fem år; ikke siden deres kusine Audrey forsvant sporløst. Forventinger om late dager ved bassenget forsvinner raskt da de møter onkelen og tanta igjen. De har blitt to skygger av seg selv og det praktfulle huset har blitt et spøkelseshus. Dette er den perfekte sommerboka. Gamle mysterier, søskenrivalisering og heftige følelser under den steikende sommersola.

øp8.jpg Snøhvit må dø av Nele Neuhaus

Hva er vel sommer uten en god krim? Ingenting! Her kommer en tysk godbit. Tobias slipper ut etter 10 i fengsel. Han er dømt for å ha tatt livet av to ungjenter. Det var ingen fellende beviser, kun en lang rekke indisier. Tobias drar tilbake til barndomshjemmet. Skammen har ødelagt foreldrenes ekteskap og farens vertshus er konkurs. Han oppdager at hatet mot ham i lokalbefolkningen er sterkt. Samtidig får politietterforskerne Pia Kirchhoff og Oliver von Bodenstein en ny sak å etterforske, en ung jente som har ligget nedgravd i mer enn ti år. Det oppstår en heksejakt i den lille byen; og hvem andre enn vår mann Tobias blir raskt hovedmistenkt i enda en drapssak. Spennende, forfriskende krim og en skikkelig page-turner. Kan også anbefale lydbokutgaven.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags