Forventninger kan stå i veien for en god bok

FORVENTNINGER: Irene Nørberg forteller om hvordan forventninger kan skuffe en bokleser, samtidig som hun gir gode tips til lesing nå i vår.

FORVENTNINGER: Irene Nørberg forteller om hvordan forventninger kan skuffe en bokleser, samtidig som hun gir gode tips til lesing nå i vår. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Bibliotekar Irene Nørberg (44) har ofte blitt skuffet fordi noen har gitt henne forventninger til boken hun skal lese. Men Irene har selv mange gode boktips å komme med, uten å skape forventninger hos deg.

DEL

Godt nedi en stol i en krok på biblioteket sitter Irene Nørberg. Hun er bibliotekaren som denne måneden skal fortelle litt om en spesiell bok, og samtidig tipse om andre gode bøker du bør vurdere å lese.

Men så vil hun snakke om forventninger først. For det er noe som kan komme lenge før man åpner boken.

– Jeg lever med bøker og lesing, både i jobben og hjemme, og ofte opplever jeg at det ligger mye forventninger i å åpne en bok, begynner Irene.

Hun er klar på at forventninger egentlig er en positiv greie. At man bygger seg opp mot en bok liksom. Det kan være at man har lest en anmeldelse av boken, at noen har snakket varmt om den eller du leser bak på boken og får tenning. Noen ganger kan det også være at man har lest en forfatter tidligere og har trua.

– Alt slikt skaper forventninger. Så opplever jeg av og til at jeg blir litt skuffet. Det er en kjedelig følelse, smiler hun forsiktig.

Noen ganger blir handlingen noe sekundært

Forventningene kan bli høye, enten man skaper de selv, eller de skapes av andre.

– Det handler mye om hvilke ord vi bruker. Noen sier at denne boken er fantastisk. Det holder ikke. Fantastisk for meg er nødvendigvis ikke det samme for deg. Når jeg sier en bok er fantastisk, må jeg også si hvorfor jeg mener det. Hva som gjør at jeg bruker det ordet, forklarer hun.

En gang fikk hun en bok som skiltet med ord som spektakulær og spennende på omslaget.

– Det var en god krim, men ikke mer enn det for meg, minnes hun og tar med seg alle erfaringene inn i jobben på biblioteket.

– Jeg vil helst ikke skape feil forventninger, så jeg prøver å si mye om hvorfor jeg liker en bok.

Selv ser hun seg som en karakterdrevet leser.

– Er det gode karakterer, kan jeg overse språklige svakheter. Men jeg kan også bli så opphengt i et flott språk at handlingen blir sekundær, sier hun.

LES OGSÅ: Boktipset fra barndomsvenninnen utfordrer ennå Eileens tro

(Saken fortsetter under bildet.)

Uten forventninger til Amundsens siste reise

– Det å gå til en bok uten forventninger er noen ganger deilig. Når man ikke har gjort seg opp en mening om hva dette kan være. Det skjedde med den boken jeg løfter fram litt ekstra nå. «Amundsens siste reise» av Monica Kristensen.

Den 25. mai 1928 havarerte Umberto Nobiles luftskip «Italia» på vei tilbake fra Nordpolen til Svalbard. Det ble begynnelsen på en av de største og mest sensasjonelle redningsaksjonene i polarhistorien. Snart sendte alle statsmakter som ville hevde seg i nordområdene ut ekspedisjoner for å finne de overlevende på isen. En hel verden fulgte dramaet. Bare én mann manglet: den gamle polarhelten Roald Amundsen. Utestengt av diplomatiske intriger, gikk han igjen sine egne veier.

– Jeg ble umiddelbart fascinert og overrasket. Monica Kristensen kan ikke fortelle denne historien uten å fortelle mange andre historier, både forhistorie, flyhistorie og båthistorie. En myriade av historier, også om europeisk politikk på den tiden, forteller bibliotekaren som leste denne boken fordi hun måtte, i jobbsammenheng.

– Boken er spekket med detaljer og det gjør den ekstra spennende. Det er faktisk godt gjort å klare å få detaljene til å bli det som driver boken framover, smiler Irene mens hun knuger litt i bokryggen.

– Jeg visste ikke hva jeg gikk til. Det er herlig med en slik opplevelse. Jeg er jo egentlig ikke interessert i verken polarhistorie, flyhistorie, båthistorie eller noe slikt. Men denne boken ga meg veldig mye, slår hun fast.

LES OGSÅ: Det skjer noe ekstra hver lørdag på biblioteket

Her er Irenes boktips til deg:

delfinen-crop.jpg
Delfinen: historien om en drømmer, av Sergio Bambaren

Dette er den nydelige historien om delfinen Daniel Alexander. Han elsker havet, bølgene, surfingen og tanken på hva som ligger langt der ute. Men Daniel må slutte å drømme og risikere livet der ute på revet. Han må bli voksen holde seg til livet med flokken, eller har han mot og styrke til å dra, kutte alle bånd og følge drømmene sine? En enkel historie med dybde og livsfilosofi som kan sammenlignes med «Den lille prinsen» av St.Exupery.

  altjegikkesa-crop.jpg

Alt jeg ikke sa, av Celeste Ng

En historie om en familie hvor alle sliter på hver sin måte. En mor med ambisjoner for datteren Lydia,  som på sin side nesten utsletter seg selv for å glede moren, en far som bare ønsker at barna skal ha tilhørighet, eldstemann som bare vil komme seg vekk og minstejenta som ser og hører alt men som ikke selv blir sett.  En historie om å høre til, være annerledes, være venneløs,, om sterke søskenbånd, hva som former oss og kriser – og viktigst konsekvensene av alt vi ikke sier. En gripende historie og en av fjorårets beste bøker.

harpiks.png

Harpiks, av Ane Riel

7 år gamle Liv har mistet søsterens sin noe foreldrene ikke klarer å håndtere. Hun vokser opp med en syk mor , en far med samlemani og en helt forkvaklet oppfatning av normalitet. En gruoppvekkende barndomshistorie med en uhyggelig stemning som formidler glimrende lille Livs følelser, lojalitet og kjærlighet  oppi et kaos og det hele kulminerer i en forrykende slutt. Glassnøkkelen 2016.

  kjemikeren-crop.jpg

Kjemikeren, av Stephenie Meyer.

Den dyktige kjemikeren Alex har jobbet for et hemmelig amerikansk byrå og brukt ferdighetene sine for å få sannheten ut av folk. Sannheter som ble livsfarlige for henne så hun har må leve i skjul. Men hun kan ikke avslå tilbud om å avverge et angrep på amerikansk jord for så å få fjernet dødsdommen sin. Og med dette er det duket for en thriller i høyt tempo med en dose konspirasjoner, politikk mm. En underholdende spenningsroman  med  karakterer jeg likte.

  denforbudtehistorien.jpg

Den forbudte historien, av Annette Dutton

Katja kommer fra en rik og mektig familie med en bestefar som sterk patriark. Hun mottar en invitasjon til en begravelsesseremoni på Papua Ny-Guinea og drar så dermed slipper bestefarens bursdag. Det var på denne øya grunnlaget for familiens imperium ble lagt i sin tid. Katja får en lite hyggelig mottagelse og det gjør at hun begynner å grave i familiens historie der.  Det er underholdende, lettlest og litt eksotisk.

allersisteutvei-crop.jpg

Aller siste utvei, av Fedreico Axat

Ted McKay er i ferd med å ta livet sitt da det plutselig ringer på døren av en som merkelig nok vet hva som skjer. Ted får et tilbud han ikke kan si nei til som vil gjøre hans avslutning av livet mye enklere. Og så begynner historien forfra igjen… Dette er en beste psykologiske thrillerne jeg har lest på lenge som er som en labyrint i plottet og hvordan historien drives forover, og jeg som leser lurer hele tiden på hva som egentlig skjer og hva som egentlig er sant.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.