På biblioteket er det du selv som velger hva du vil lese, mens på nett er det andre som velger for deg

FAKTABØKER: Noen ganger er det absolutt vel anvendt tid å ta et dypdykk i et tema. Alt trenger ikke å gå så raskt, sier Rigmor Haug ved biblioteket

FAKTABØKER: Noen ganger er det absolutt vel anvendt tid å ta et dypdykk i et tema. Alt trenger ikke å gå så raskt, sier Rigmor Haug ved biblioteket Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Faktabøkene er bibliotekets skjulte skatt og tas fram når Rigmor Haug vil tipse deg om gode leseopplevelser.

DEL


Bibliotekarer er så mangt. Noen forsvinner ned i barnebøker, noen i ungdomsbøker, og noen i reiseskildringer.

Rigmor Haug jobber mye med digitale prosjekter og er samtidig bevisst på at det ligger mange utfordringer for dem som bare søker kunnskap på nett.

– Jeg vil gjerne fokusere på biblioteket som kunnskaps- og læringsarena. I en tid der internett brukes av «alle», blir vi stadig vekk servert mer av det vi allerede liker, forklarer Rigmor.

– Det skjer i sosiale medier som Facebook, men det skjer også i søkeverktøyene hvis man ikke søker inkognito, noe de færreste driver med. Trefflista i Google er preget av hva du har brukt nettet til tidligere, forteller hun videre.

På biblioteket har de bøker om alle mulige slags emner. Og det de ikke har selv, kan de som regel skaffe. Det er du selv som velger hva du vil lese der.

Kun fagbøker

Når Rigmor Haug nå skal anbefale lesestoff velger hun kun fagbøker.

– Det er fordi jeg har lyst til at folk skal få se at vi også har en slik samling. Noen av disse er bare til å kose seg med, en flott stor bok med fantastiske bilder og gode historier og en god biografi. Flere av disse bøkene er det ikke så mange som kjøper, men de finner de her på biblioteket, påpeker hun.

Hun snakker også gjerne om «ekkokammeret». Nemlig den situasjonen som oppstår når vi bare søker på nett og får repetisjonsstyrte tilbakemeldinger.

Hun synes det er litt skremmende at vi har et samfunn der touch-metoden blir viktig for kunnskap.

– Hvor blir det da av dem som vet mer? man bør lese for å bli klok. Fagbøker gir så mye mer. Er du interessert i foto lærer du mer av å lese en fotobok enn å søke opp akkurat det du lurer på nå. Ikke sant?

– Det er også et poeng at vi i dagens samfunn ofte tyr til breddekunnskap, framfor å gå i dybden. Noen ganger er det absolutt vel anvendt tid å ta et dypdykk i et tema. Alt trenger ikke å gå så raskt.

Det er spennende med kunnskap og læring.

– Uansett, låner du en bok så får du et dypdykk. Du får mye mere enn nå man leser overfladisk på nett eller i aviser, avslutter hun.

BIBLIOTKET: Flere av disse bøkene er det ikke så mange som kjøper, men de finner de her på biblioteket.

BIBLIOTKET: Flere av disse bøkene er det ikke så mange som kjøper, men de finner de her på biblioteket. Foto:

Her er Rigmors gode lesetips

2877_005.jpg Marte Michelet: Den største forbrytelsen : ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust (Gyldendal, 2014)

Dette er en tett og godt skrevet bok om en del av vår historie som vi alle bør kjenne til.  Forfatteren velger å følge tre hovedspor i boka: ofrene, aktørene og gjerningsmennen.  Vi følger den jødiske familien Braude som ankommer Kristiania tidlig på 1900-tallet, og deres liv fram mot og gjennom krigen. Vi følger også gestapooffiseren Wilhelm Wagner, skolemannen som sto sentralt i registreringen av og deportasjonen av 772 jøder fra Norge. Og vestkantgutten Stian Bech jr. som berger sitt levebrød ved å gå inn i Nasjonal Samling (NS), deltar på Østfronten og torturerer folk på Victoria Terrasse i Oslo.

Marte Michelet baserer historien på moderne forskning og møysommelig gjennomgang av norske og tyske arkiver. Det er godt skrevet, til tider spennende, nært og levende fortalt.

2877_006.jpg Asbjørn Bakke: Erik Bye (Aschehoug, 2017)

Her er den, den store biografien om en ekte folkehelt!

Les om Erik Bye, mannen som var både programleder, journalist, visesanger, dikter, samfunnsrefser, eventyrer og medmenneske. Vi følger Erik Byes liv gjennom barndom, ungdom, voksenliv og alderdom. Dermed blir denne biografien også et tidsbilde på Norge fra mellomkrigstida og inn på 2000-tallet. Og vi får også med oss litt om Erik Byes fødeland USA og andre deler av verden der han engasjerte seg.

Asbjørn Bakke har jobbet med denne biografien i sju år, og resultatet er ei bok du kan kose deg med. En utrolig god biografi, om en folkekjær mann som mange i Norge har et forhold til.

Asbjørn Bakke kommer til oss på Larvik bibliotek i november.

2877_001.jpg Anne Sverdrup-Thygeson: Insektenes planet : om de rare, nyttige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten (J.M.Stenersens Forlag, 2018)

 «For hvert menneske som lever på kloden i dag, finnes det mer enn 200 millioner insekter»

Insektene er overalt. De er mange, men antallet går dramatisk tilbake: De siste 40 årene har vi mennesker blitt dobbelt så mange, mens antallet insekter har blitt halvert. Og uten insektene vil både mennesker og dyr dø.

Lær mer om disse fascinerende småkrypene i denne gode boka. Her er det ren og skjær fortellerglede fra perm til perm. Professor Anne Sverdrup-Thygeson får leserne til å se på insekter med nye øyne. Vi lærer om insektenes biologi, økologi og betydning. Og det gjør vi gjennom små fortellinger og tankevekkende fagstoff.

2877_007.jpg Jimmy Nelson: Before they pass away ( TeNeus, 2013)

Fotografen Jimmy Nelson har en tydelig fasinasjon for urbefolkning og gamle kulturer, og har gjort det til sin livsoppgave å dokumentere våre siste stammesamfunn. I denne praktfulle boka presenteres 35 av dem gjennom fotografier du neppe har sett maken til..

Gjennom å møte våre medmennesker uten fordommer kan vi lære mye om oss selv og hvor vi kommer fra. Boka er en reise fra varm ørken til kald snøstorm. Over hele jorda finnes det fortsatt små samfunn som holder på den tradisjonelle levemåten. Mennesker som lever av det naturen tilbyr.

Dette er ei stor og tung bok med mange bilder og svært lite tekst. Kanskje passer den best å nyte i sofakroken. Perfekt bok for en pause fra hverdagen, og jeg lover at det blir en pause med mening.

2877_002.jpg Trude Lorentzen og Karin Beate Nøsterud: E6: 2672 kilometer fra Svinesund til Kirkenes : en reise gjennom nordmenns liv (Kagge, 2005)

Tittel på boka sier mye om innholdet. E6 er Norges hovedferdselsåre og i denne boka får vi høre historiene til de menneskene som virkelig befolker dette landet. Historier fra hverdagen. Dette er en veldig annerledes reiseguide fra den siden av landet vårt vi kjenner aller best, men som vi sjelden leser om.

2877_004.jpg Al Gore: Fakta til makta En håndbok som hjelper deg å lære fakta, finne din egen stemme og være med på å løse klimakrisen (Gyldendal, 2018)

Tidligere visepresident under Bill Clinton, Al Gore, har talt miljøets sak i over 25 år. Denne boka er oppfølgeren til bestselgeren «En ubehagelig sannhet».

Klimakrisen har nå kommet så langt at det bare er tre spørsmål som gjenstår: 
1. Må vi snu? 
2. Kan vi snu? 
3. Vil vi snu?

Boka formidler den nyeste miljøforskningen, og sammen med rundt 200 fotografier og illustrasjoner gir den oss en dokumentasjon av den globale klimapolitikken. Les og bli klok.

2877_003.jpg Jo Straube og Frode Grytten: Det norske biblioteket (Bergen Kjøtt, 2017)

En hyllest til biblioteket! Den må jeg jo bare anbefale alle som elsker bibliotek!

Boka inneholder bilder fra hverdagens bibliotek, fra bibliotek rundt omkring i landet, de helt små, de litt større. Menneskene som bruker biblioteket. Lokalene. Bildene forteller mye om bibliotek i Norge, og tekstene til Frode Grytten er som alltid en glede å lese. Boka formidler bibliotek med kjærlighet og varme, humor og alvor.

Jo Straube kommer til oss på Larvik bibliotek i november!

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags