Denne klubben får sjansen andre ikke har muligheten til: – Vi har vært så heldige å få et godt rykte

MØT FORSNAKKERNE: Øyvind Fragasso Eriksen, Anne Kari Ramberg, Trond Aarstad jr og Kristian Bålsrød er alle lidenskapelige filmelskere som forteller om filmene som vises i Matinéklubben i Bølgen på søndager.

MØT FORSNAKKERNE: Øyvind Fragasso Eriksen, Anne Kari Ramberg, Trond Aarstad jr og Kristian Bålsrød er alle lidenskapelige filmelskere som forteller om filmene som vises i Matinéklubben i Bølgen på søndager. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Visste du at Matinéklubben er Bølgens filmklubb? Hver søndag står en av disse og «forsnakker» filmen du skal se, sammen med litt kaffe og sjokolade.

DEL

De har nettopp vært på Tromsø Internasjonale Filmfestival og blitt foret med nye, spennende filmer. Nå lader de opp til vårens filmmatineer som går fast hver søndag ettermiddag.

– Du kan ikke klage på filmtilbudet hvis du ikke prøver å gjøre noe sjøl. Vi er heldige som har Andreas Gilhuus og Lasse Brennvall på Bølgen som er åpne for å høre hva vi mener, sier Kristian Bålsrød.

Helst vil de sitte i en liten kinosal i stummende mørke. De fire forsnakkerne deler lidenskapen for film.

– Jeg har studert film, men min første undervisning fikk jeg allerede på Thor Heyerdahl videregående av Øyvind, forteller Kristian.

Øyvind Fragasso Eriksen er læreren og sjangereksperten.

– Spesielt liker jeg science fiction og grøssere, nikker Øyvind.

– Hva er egentlig Matinéklubben? Kan alle bli medlem?

– Det er bare å komme på kino søndag ettermiddag. Men det er lurt å bli medlem av Facebook-gruppa som heter Matinéklubben, for der skriver vi om filmene som kommer, sier Kristian.

Enkelt forklart får du film for en hundrings, med kaffe og sjokolade i døra. Så slipper du reklamen, og får isteden forsnakk. En av disse introduserer visningen og snakker om filmen, regissøren, tema.

– Vi forsøker liksom å åpne filmopplevelsen for folk, sier Anne Kari Ramberg.

LES OGSÅ: Alkoholmisbruk, vold og overgrep fra Myriam

– Hva med å utsette seg selv for noe nytt?

– Anne Kari er den som elsker filmer med det største hjertet. De filmene som vil gjøre noe med oss, forklarer Kristian, og husker den gangen hun delte ut konvolutter med stoffbiter, nål og tråd til publikum før filmen Phantom Thread.

– Jeg møtte en dame litt etterpå som fortalte at hun hver kveld la sin amulett ned i den konvolutten, smiler Anne Kari.

Forsnakkerne er klare på at Bølgen er i en særstilling når det gjelder å vise «smale» filmer i Norge.

– De fleste går på filmer de kjenner til eller tror de liker. Hva med å utsette seg selv for noe nytt? spør Anne Kari, og håper forsnakkerne kan fungere som et slags kvalitetsstempel på de filmene som vises på Matinéklubben.

Muligheter for førpremierer

– Trond er matfilmeksperten. Han finner fram til filmer som kan flytte sanseopplevelser fra lerretet til kroppen. Han er også eksperten på filmer som handler om kulturelle referanser og musikk, forteller Kristian.

– Og Kristian har en utrolig evne til å holde oss forsnakkerne sammen. Både til å skru et filmprogram sammen og til å stille de avgjørende spørsmålene om kvalitet, innhold og formidling, sier Trond Aarstad jr.

Kristian selv er glad i filmskaperne som virkelig skaper noe helt nytt. Som gjør regi på en ny måte, som rett og slett fører filmen videre.

– Vi har vært så heldige å få et godt rykte i distribusjonsbransjen. Det gir oss muligheten til å få en del førpremierer. I Tromsø fikk vi et eksklusivt intervju med den franske filmskaperen Gaspar Noé. Vi skal vise filmen hans, CLIMAX, på Matinéklubben om et par uker. Samarbeidet han har med filmfotografen sin er etter min mening enestående i verden, sier en fornøyd Kristian.

LES OGSÅ: Bass er Boss når Oxholm skrur opp lyden

Ti Oscar-nominasjoner

Denne søndagen viser Matinéklubben «The Favorite», filmen som har så mange som ti Oscar-nominasjoner. På Facebook-siden kan vi lese om regissør Giorgos Lanthimos' film som handler om vennskapet mellom dronning Anne, hennes nære venn Lady Sarah Churchill og tjeneren Abigail. Handlingen utspiller seg i begynnelsen av 1700-tallet.

– Det kommer så mange filmer at det er lett å la noen gå hus forbi. Vi forsøker å sette spot på de filmene vi synes er for gode til å gå glipp av, sier Trond.

– Og hvis du liker filmen denne søndagen, setter Kristian opp en liste med beslektede filmer på siden vår. På den måten kan du utvikle filmsmaken, forslår Anne Kari.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags