– Nå har de lokale kunstnerne grunn til å være glade!

VIL PRIORITERE LOKALE: Håvard Wannebo (V) har fått gjennomslag for sitt forslag om at Larvik kommune skal prioritere lokale kunstnere i offentlige bygg. Her er han i trappeoppgangen på Fagerli skole, der May von Krogh, som bor i Larvik, har laget utsmykningen.

VIL PRIORITERE LOKALE: Håvard Wannebo (V) har fått gjennomslag for sitt forslag om at Larvik kommune skal prioritere lokale kunstnere i offentlige bygg. Her er han i trappeoppgangen på Fagerli skole, der May von Krogh, som bor i Larvik, har laget utsmykningen. Foto:

Håvard Wannebo (V) synes vi skal prioritere våre egne kunstnere når det skal kjøpes inn kunst til nye bygg i Larvik kommune. Det har han fått gjennomslag for i Hovedutvalg for miljø, kultur og næring.

DEL

- Jeg er opptatt av stedsutvikling, sier politikeren fra Tromsø som har gjort «staværing» av seg. Og da synes han det er naturlig at vi støtter opp om lokale krefter når kommunale bygg skal utsmykkes.

– Larvik har mange utøvende kunstnere, og ved å framsnakke dem og satse på dem, styrkes regionen vi bor i, sier han.

Vi har tatt turen til Fagerli skole, som har kunst til over fire millioner kroner fra flere norske kunstnere, også lokale. I flere av trappeoppgangene til barnetrinnet, er hele bakveggen dekorert av May von Krogh, som holder til i Larvik.

– Tenk hvor inspirerende det er å gå i denne trappa, utbryter Håvard, og legger til:

– Det er bevist at kunst og estetikk gjør noe med sinnet ditt. Kunstneren beriker hverdagen og tilfører noe mer. Og når vi kan bruke kunst fra lokale krefter, bygger det opp om en lokal stolthet.

Ikke ment som påbud

Det er et regelverk som sier at alle offentlige bygninger som skal bygges eller rehabiliteres, skal bruke 0 til 2 prosent av totalsummen på kunst. Det er disse pengene Håvard Wannebo ønsker at kommunen først og fremst skal bruke på lokale kunstnere.

– Blir det ikke litt snevert hvis vi kun skal bruke lokale kunstnere?

– Dette er ikke ment som noe påbud. Men som en oppfordring om å prioritere og se på de lokale kunstnerne i første omgang. Og vi ønsker å spille på lag med administrasjonen, som sitter med sin kompetanse. De har fått i oppgave å formulere et nytt innkjøpsreglement.

LES OGSÅ: – Jeg ble så glad for oppdraget at jeg skremte sønnen min!

Å bruke lokal kunst bygger opp om stedet, mener Håvard.

– Dette er et signal til kunstnerne om at vi setter pris på dem. Kunst er ikke A4, det vises både i kunsten og livet til den som lever av kunsten. De lever med større uforutsigbarhet og økonomisk risiko enn de fleste av oss andre er komfortable med, sier han.

LES OGSÅ: Lesehester fikk pokal av Jørn Lier Horst: – Skikkelig stas

Anerkjennelse og verdisetting

Hovedutvalg for miljø, kultur og næring stemte for Håvard Wannebos forslag, mot to stemmer.

I forslaget til Håvard heter det at: «Hver gang det offentlige kjøper kunst, anerkjennes den kunstneriske verdien og representeres i noe som er målbart og håndgripelig for folk flest, kroner og øre. Kombinasjonen av anerkjennelse og verdisetting bidrar til å øke renommeet og inntjeningen til den enkelte kunstner. Derfor er det viktig og riktig å kanalisere slike innkjøp til lokale kunstnere så langt det lar seg gjøre.»

LES OGSÅ: Benedicte (24) og Caroline (21) har åpnet eget studio: – Vi har en målsetning om å være best i byen

Håvard er imponert over kunstverket i trappeoppgangen på Fagerli. Selv om lampene som skal lyse opp sola og stjernene ikke ser ut til å fungere.

– Tenk så gøy at elevene kan gå her og vite at dette er det en kunstner i Larvik som har laget, sier en fornøyd politiker.


Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags