Trine (37) flyttet til familiegården med mann og tre barn for å starte et helt nytt tilbud i Larvik

OVERTOK GÅRDEN: 1. juli til 5. juli inviterer Trine skolebarn til ei uke med opplevelser som hører gårdslivet til, med teater og folkemusikk attåt.

OVERTOK GÅRDEN: 1. juli til 5. juli inviterer Trine skolebarn til ei uke med opplevelser som hører gårdslivet til, med teater og folkemusikk attåt. Foto:

Nesten to år etter at hun flyttet med mann og tre små barn til Larvik for å ta over gården på Sjølyst, inviterer Trine Merete Sjølyst skoleelever til gards for å oppleve ei sommeruke utenom det vanlige på landet fra 1. juli.

DEL

Det er sol på tunet, mose på fjellknausene og gammel takstein fra låven i kasser foran huskestativet. Det koselige røde bryggerhuset inneholder gamle møbler og skatter fra et gårdsliv som er levd her siden 1850.

– Vi har satt opp nytt tak på låven og retta den opp, den var skikkelig på svai, smiler Trine Merete Sjølyst, som frister ny tilværelse som gårdskjerring.

1. juli til 5. juli inviterer hun skolebarn til ei uke med opplevelser som hører gårdslivet til, med teater og folkemusikk attåt.

Opp låvebrua kommer vi inn i den koselige bygningen med historie i veggene.

– Det neste skrittet nå er nytt gulv, jeg håper det er ferdig til juli, smiler hun.

Ferdig eller ikke, de 16 skoleelevene hun har plass til på sommeruka på Sjølyst, vil få mer enn nok av tumleplass på gården, og i løpet av uka skal de besøke to nabogårder som har både ku, geit, traktor og drivhus.

SOMMERUKE MED HEST: Trine Merete Sjølyst inviterer skoleelever til ei uke på Sjølyst, der de blant annet kan stelle og ri på islandshestene Leiri og Undran.

SOMMERUKE MED HEST: Trine Merete Sjølyst inviterer skoleelever til ei uke på Sjølyst, der de blant annet kan stelle og ri på islandshestene Leiri og Undran. Foto:

Attraksjonen på Valby

– Bli med bort til hestene, sier Trine og henter med seg litt flatpakka høy. Inne i en liten skog bak låven, holder islandshestene Leiri og Undran til. Med litt høy å lokke med, kommer begge bort til gjerdet.

– Det er svigermors hester, og det er hun som skal være ridelærer på Sommeruka. Jeg har begynt å ri selv, men kan ikke nok til å være instruktør.

Trine forteller at deltakerne på Sommeruka kan stelle og ri hestene, og at de to hestene allerede er blitt en attraksjon for elevene på Valby skole, som ligger tett inntil.

– Da hestene kom hit i høst, måtte noen av lærerne gi elevene fri en stund for at alle skulle få hilse på, ler hun.

På vei bort til gapahuken og bålpanna, forteller Trine at Sommeruka på Sjølyst er den spede starten på aktivitetene hun har lyst til å skape på den lille gården.

«MUSEUM»: I bryggerhuset er en samling med møbler og historie fra gårdslivet på Sjølyst siden 1850.

«MUSEUM»: I bryggerhuset er en samling med møbler og historie fra gårdslivet på Sjølyst siden 1850. Foto:

LES OGSÅ: Maren (26) sa opp jobben for å satse alt på sin store drøm: – Herregud! Det var jo litt galskap

Vil lage en skikkelig kulturlåve

– Jeg har lyst til å lage om den gamle låven vår til en skikkelig kulturlåve. Med amfi, scene og godt dansegulv. Der tenker jeg meg aktiviteter som folkedans, teater, babysang og konserter. Så har jeg lyst til å lage en kafé med uteservering ut mot skogen der hestene er.

Hun slår ut med armene, smiler bredt, og sier at hun blir litt frustrert for det er så mye hun har lyst til å få til på en gang.

Med fyr i bålpanna og kaffe på termos sitter vi i en romslig og fin gapahuk. Trine forteller at hun flyttet hit med mann og tre barn sommeren 2017, og at hun akkurat har begynt å jobbe etter mammaperm med minstemann.

– Jeg er utdannet teater- og folkedanspedagog, og har jobbet som det hele tiden. Jeg møtte mannen min på BUL Oslo, han er programmerer og matematiker, men spiller fele. I Oslo jobbet jeg mye med barne- og ungdomsteatret Den mangfaldige scenen, et samarbeid mellom Det Norske Teatret, Noregs Ungdomslag og BUL, samt at jeg ledet dansegruppa på Folkemuseet.

Men slektsgården kalte. Nå er hun i ferd med å starte på nytt i Larvik.

STORE PLANER: – Jeg har lyst til å lage om den gamle låven vår til en skikkelig kulturlåve. Med amfi, scene og godt dansegulv, sier Trine Sjølyst.

STORE PLANER: – Jeg har lyst til å lage om den gamle låven vår til en skikkelig kulturlåve. Med amfi, scene og godt dansegulv, sier Trine Sjølyst. Foto:

Brenner for folkemusikk i Vestfold

– Jeg har vikariater på Larvik kulturskole og jobber litt i barnehage. Målet mitt er å skape flere egne prosjekter innen teater og folkedans, sier hun. Og den røde tråden er folkemusikken i Vestfold. Om noen år skal det være klart for forestillinger i låven.

Hun nærmest vokste opp i Haugtussa sammen med foreldrene og storesøsteren.

– Og da jeg ville slutte som 13-åring, ga de meg assistentjobb i Haugtussa. Jeg elsket å være instruktør! Og har holdt dansekurs siden, sier hun.

Trine sitter på en unik kompetanse innen folkemusikk og dans. Og hun brenner etter å bruke den.

– Jeg har lyst til å markedsføre folkemusikk og dans fra Vestfold. Det er så mye bra, og nå har akkurat Reidar Ottesen gitt ut boka «Folkemusikken i Vestfold», sier hun.

EGEN GAPAHUK: Trine fyrer opp bålpanna og forteller at her kan deltakerne på Sommeruka på Sjølyst sitte og spise og kose seg.

EGEN GAPAHUK: Trine fyrer opp bålpanna og forteller at her kan deltakerne på Sommeruka på Sjølyst sitte og spise og kose seg. Foto:

Engasjert i gründerprosjekt for landbruket

Etter at hun flyttet tilbake, har hun brukt tid på bli kjent. Og hun har engasjert seg i den nye teaterforeningen i kommunen, Larvik Teater.

– Å være med der gir meg masse energi, og jeg har fått mange gode kontakter. Nå har jeg i tillegg engasjert meg i gründerprosjektet for landbruket, og får stadig nye ideer derfra.

Sommeruka på Sjølyst er et pilotprosjekt, for dette har hun lyst til å gjøre mer av.

– I tillegg til å ri, være med på teaterlek og folkedans, skal vi ta en tur til skogs, der vi undersøker både insekter og mose og spiser lunsj. Vi skal gå eller sykle til den ene nabogården Berge, der vi får hilse på geitene og besøke drivhuset. De som har lyst, kan få sitte på traktor, og kanskje være med å kjøre.

På vei til den nærmeste nabogården på Grøtting, forteller Trine at en stranddag også står på programmet. Det er en stor fordel med mange av gårdene i Larvik, de ligger nær sjøen.

I FJØSET: Elisabeth Irgens Hokstad åpner dørene til fjøset, så deltakerne får komme inn og hilse på kuene og kalvene.

I FJØSET: Elisabeth Irgens Hokstad åpner dørene til fjøset, så deltakerne får komme inn og hilse på kuene og kalvene. Foto:

LES OGSÅ: Godværet markerte påske- og sesongstart for Johnny: – Vi håper på like fint vær som i fjor

Vafler av egenmelket melk

På Grøtting Gård blir vi tatt imot av Elisabeth Irgens Hokstad, som driver gården der tre generasjoner bor.

– Her har vi tatt imot skoleelever helt siden 1950-tallet, forteller hun, og legger til at de siste årene har hun ikke hatt tid. Elisabeth har flere styreverv å ta seg av, blant annet i Tine og Bondelaget.

– Jeg synes det er flott at Trine skaper aktivitet på gården, selv om hun ikke driver med jordbruk. Og den første uka i juli passet godt for meg, da kan barna få komme inn i fjøset og hilse på kuene, sier hun.

Vi får låne gummistøvler og kommer inn i kuenes siesta. Nesten alle ligger bedagelig i båsene sine.

- Men det morsomste for skoleelevene er nok disse, sier Elisabeth og tar oss med bort til kalvene.

Trine ser ut til å være like begeistret som noen barneskoleelev for de skjønne kalvene.

– Kan barna få lov til å melke også? spør hun.

Det er fullt mulig, og de kan få med seg den melka de har melket selv.

– Da kan vi steke vafler på melk vi har melket selv! smiler Trine.

Hun forteller at påmeldingsfristen til Sommeruka på Sjølyst er 1. mai, og det er påmelding til trine.sjolyst@gmail.com

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags