Kaupang trosser lite støtte og hadde rekordbesøk: – Vi kan mer enn resten av fylket

Wenche Hellum viser hva en fiktiv viking ved navn Markus ble begravd med.

Wenche Hellum viser hva en fiktiv viking ved navn Markus ble begravd med. Foto:

Vikingbyen Kaupang er blitt en turistattraksjon i Larvik, og det kommer folk fra hele Norge og hele verden for å lære om vikinghistorien i området. Årets besøk ble bedre enn noen gang.

DEL

Kaupangprosjektet trosser det faktum at fylket ikke ga dem noe av støtten som skulle gå til kunstprosjekter og kulturarv i Vestfold.

I januar ble det slått fast at storsatsingen Kaupangprosjektet ikke kom til å få støtte fra fylket. Fylket delte ut 4,4 millioner kroner til kunstprosjekter og kulturarv i Vestfold, og etter at Larvik kommune viste manglende vilje til bidra til et senter som Kaupangprosjektet ønsker seg, ble det ingen midler på Kaupang.

Midgardsenteret i Borre, som åpnet i 2000, fikk midlene fra fylket for å fortsette sin satsing på et vikingmuseum og å drive formidling. Ved oppstarten for 19 år siden

– Vi ønsker å drive formidling, men vi trenger hjelp av enten Larvik kommune eller penger fra fylket til å fikse på fasilitetene vi har, forteller Wenche Hellum, som er lederen i foreningen Kaupangprosjektet.

Foreningen er en frivillig forening, men de som jobber på Kaupang under sommersesongen får betalt for å formidle budskapet om vikingtiden.

Denne våren var for første gang på flere år, ikke 4.-klassene i Søndre Vestfold på besøk på Kaupang i et skoleprosjekt. I år som i fjor disponerte Midgard hele tilskuddet fra fylket og valgte å gjøre et vikingtidsopplegg hos Gaia i Sandefjord i stedet for på Kaupang.

– Tidligere hadde Kaupangprosjektet et samarbeid med Vestfoldmuseene om vikingtidsformidlingen, men nå har Midgard Vikingsenter bestemt seg for å kjøre solo. Vi vil gjerne at ungene skal komme hit og lære om vikingtiden, sier Wenche, og legger til at Kaupangprosjektet forventer å bli tatt på alvor, og ikke kastet ut når det måtte passe noen andre å være på Kaupang.

Det meste av formidlingsmateriellet på Kaupang tilhører foreningen, mens det er kommunen som eier hus og garasje.

– Noe må gjøres med byggene før forfallet setter inn for fullt. I stedet for at skoleungene må dra helt til Horten for å lære om noe de har i egen kommune, kan vi tilby noe like bra, Vi ønsker veldig å jobbe med unger, videre sier Hellum.

Hellum kan også opplyse om at vikingbyen i år er i ferd med å bli en turistattraksjon i Larvik kommune. I sommer har de hatt utrolig mange besøkende fra alle deler av Norge og mange deler av verden.

– Bare i helgen har vi hatt folk fra, England, Tyskland, Italia og Frankrike. Det har vært flere besøkende i år enn i fjor, og det betyr bare at vi skal fortsette å holde åpent hver sommer, sier Hellum.

På Kaupang har det i sommer blitt arrangert vandringer hver søndag, der får man se på forskjellige steder der vikinger ble gravlagt, og lære om hvordan de ble kremert.

På Kaupang har det i sommer blitt arrangert vandringer hver søndag, der får man se på forskjellige steder der vikinger ble gravlagt, og lære om hvordan de ble kremert. Foto:

Kaupang er ikke en del av Vestfoldmuseene, men jobber videre får å spre kunnskapen de har om vikingtiden, både i Larvik og i hele Vestfold.

– Vi kan mer enn resten av fylket om vikinghistorien på Kaupang, og vi ønsker å være her og formidle den også i årene som kommer, avslutter Wenche.

LES OGSÅ: Ingen penger til Kaupangprosjektet fra fylkeskommunen når kommunen ikke viser vilje

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags