– Da skipet han var mannskap på ble torpedert, lå farfar 13 dager i livbåt. Han var eneste overlevende av et mannskap på 41

STOLT AV FARFAR: Kine Næss Dyran husker en farfar full av livsgnist og humør til tross for sin dramatiske krigshistorie som vises på Sjøfartsmuseet fra torsdag.

STOLT AV FARFAR: Kine Næss Dyran husker en farfar full av livsgnist og humør til tross for sin dramatiske krigshistorie som vises på Sjøfartsmuseet fra torsdag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kine Næss Dyran husker farfar Ole Johan Næss som en utrolig optimistisk og glad mann. Han døde da hun var seks år. Nå er hun stolt over å vise fram historien hans på Sjøfartsmuseet, sammen med ni andre krigsseilere fra Larvik.

DEL

– Dette er uniformen vi ble fortalt at farfar kom hjem i, sier hun og holder opp ei blå ulljakke med uniformsknapper i gull. Foran er den stoppet med fine sting i kanten. Den ser ut til å være godt brukt.

Vi er i kjelleren til Sjøfartsmuseet like før åpningen av utstillingen Krigsseilere fra Larvik og hvalfangstbyen Larvik, åpner dørene. Det er Larvik Museums Ane Ringheim Eriksen, sammen med Foreningen Larvik sjøfartsmuseum, som har plukket ut ti krigsseilere fra Larvik.

– Det spesielle med denne utstillingen er at vi har tatt kontakt med familiene deres. Vi har fått fortellingene deres og bilder av krigsseilerne fra den tiden de dro ut, sier Ane.

Veggene er dekket av svære plakater på sjøblå bakgrunn, med bilde og historien til hver enkelt. Åtte av dem kom hjem igjen, to døde i tjeneste.

JAKKA TIL OLE JOHAN NÆSS: Denne jakka skal Ole Johan Næss fra Larvik ha hatt på seg da han kom hjem fra krigen. Nå står den utstilt i Sjøfartsmuseet.

JAKKA TIL OLE JOHAN NÆSS: Denne jakka skal Ole Johan Næss fra Larvik ha hatt på seg da han kom hjem fra krigen. Nå står den utstilt i Sjøfartsmuseet. Foto:

Dro ut på julaften i 1942

Det store bildet på veggen viser Ole Johan Næss med bakoverstrøket sveis, mørke øyenbryn og et bestemt blikk. Han var 20 år da han ble beordret ut i D/S Ingerfem, en rustholk av et skip som skulle gå fra Skottland til Canada. Og det på selveste julaften i 1942.

Skipet gikk i konvoi, men allerede etter tre døgn fikk de problemer med motoren og sakket akterut. D/S Ingerfem ble et lett bytte for tyske ubåter. Sent på kvelden den 29. desember ble skipet torpedert, og brakk i to.

– Farfar ble intervjuet noen ganger om opplevelsene sine, og det er utrolig å tenke på hvor mye han og de andre sjøfolkene har tålt.

Kine Næss Dyran har med seg boka «Seilas med døden», Norske krigsseilere forteller, av Leif Vetlesen og Ingvald Wahl.

Hun har lest farfarens historie om hvordan han kjempet for livet i uværet på havet, og det i iskalde desember. I en liten livbåt som gikk rundt flere ganger, kliss våt og kald. De var åtte som kom seg opp i livbåten. Etter seks døgn var han helt alene. I hele 13 døgn drev han i livbåten før han halvt bevisstløs og med koldbrann i begge beina, ble heist opp i et amerikansk fruktskip.

HJELP FRA FAMILIENE: Bilder, historier og her en skipssekk. Alt er samlet inn til ustillingen om Larviks sjømenn under krigen, som Aina Aske, Ane Ringheim Eriksen, Inger Andersen Kise og Erling Melsom står bak.

HJELP FRA FAMILIENE: Bilder, historier og her en skipssekk. Alt er samlet inn til ustillingen om Larviks sjømenn under krigen, som Aina Aske, Ane Ringheim Eriksen, Inger Andersen Kise og Erling Melsom står bak. Foto:

LES OGSÅ: En Herregårdssommer lover godt både for smak og inntrykk

Plaget av mareritt

– Vi i familien sitter igjen med optimismen hans, sier Kine. En optimisme som blir imponerende når hun etter hvert har forstått hva han har vært igjennom.

– Det er arven vi tar med oss i familien. Hun smiler.

– Han var verdens snilleste mann. En glad type. Med en utrolig livsgnist. Og så bar han på så mye i det skjulte. Vi hørte skrikene om natta. Han var plaget av mareritt så å si hver eneste natt.

– De aller fleste slet med traumer, nikker Erling Melsom, i foreningen Larvik Sjøfartsmuseum.

Skipet som tok opp Ole Johan Næss, satte kursen mot nærmeste havn, Bangor i Irland. Legene der hadde liten tro på at han ville overleve. Og Ole Johan Næss husker at han tigget legene om ikke å amputere beina på grunn av koldbrannen.

Etter ti måneder ble han utskrevet. Han ble sendt til den norske marinestasjonen i Skottland, der han ble sjåfør ved forlegningen.

– Beina plaget han nok resten av livet, sier Kine.

VAR PÅ SJØEN I TO KRIGER: Ane Ringheim Eriksen foran plakaten av Jens Kristian Limkjær, som seilte ute i 1. og 2. verdenskrig.

VAR PÅ SJØEN I TO KRIGER: Ane Ringheim Eriksen foran plakaten av Jens Kristian Limkjær, som seilte ute i 1. og 2. verdenskrig. Foto:

- Flott at de blir løftet fram

Ane Righeim Eriksen forteller at mange sjøfolk dro ut i 1939, og ikke kom hjem før krigen var slutt, eller døde under torpederinger.

– 1330 fra Vestfold døde under krigen, og 1100 av dem var sjøfolk, sier Erling Melsom.

– I ettertid blir den norske handelsflåten sett på som det viktigste norske bidraget under den 2. verdenskrig, sier Ane.

Spesielt hvalkokeriene var utsatt, store og trege som de var på sjøen.

– Tyskerne siktet på maskinrommet, forklarer hun. Og Kine Næss sier hun er så stolt av farfaren sin og de andre sjøfolkene som ofret livet på sjøen.

– Og at han var så positiv, sier Aina Aske, som er avdelingsdirektør for Larvik Museum.

Ane forteller at de har søkt i krigsseilerregisteret, lest artikler og snakket med pårørende i arbeidet med å plukke ut ti krigsseilere fra Larvik.

– Ingen av dem vi kontaktet sa nei, forteller hun.

Kine Næss nikker.

– Vi synes det er flott at dere løfter dem fram. Jeg er så stolt av det farfaren min gjorde. Nå har sønnen min fått hans navn, sier hun.

Ane forteller at det er ti utrolig sterke og forskjellige historier som presenteres i Sjøfartsmuseet fra torsdag. Sammen med historien om hvalfangstbyen Larvik.

– Vi har laget en liten provisorisk kino, der vi skal vise to filmer. En om livet ombord på Norhval og en om krigsseileren Gunnar Knudsen, forteller Ane Ringheim Eriksen.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags